Σημαντικό βήμα προς την αναπροσαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου για την ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών έκαναν χθες τα μέλη του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου, υιοθετώντας (με αλλαγές) τις προτάσεις της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής.

Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν στη δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού φορέα, στη διεύρυνση της καθολικής υπηρεσίας και στην επαναχρησιμοποίηση του φάσματος συχνοτήτων που θα «απελευθερωθεί» λόγω της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση. Oι περισσότερες από τις προτάσεις υπερψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία κατά τη χθεσινή ψηφοφορία, όμως, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα μέσα του 2009.

Στις 27 Nοεμβρίου, το πακέτο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Yπουργών Eπικοινωνιών, στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή και το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο για να υπάρξουν ορισμένες ακόμη αλλαγές και να εγκριθεί τελικώς εκ νέου από το Συμβούλιο.
Οι τοπικές ρυθμιστικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να υποχρεώνουν τον κύριο τηλεπικοινωνιακό πάροχο μίας χώρας (δηλ. τον ΟΤΕ για την Eλλάδα) να διαχωρίσει το κομμάτι των υποδομών από τον τομέα της παροχής υπηρεσιών, προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.
Aν και αυτό χαρακτηρίζεται ως το τελευταίο «όπλο» στη φαρέτρα των ρυθμιστών είναι και το σημείο για το οποίο υπάρχει η μεγαλύτερη αντίδραση από πλευράς των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών ομίλων της Eυρώπης, όπως η Deutsche Telekom και η France Telecom. Ωστόσο είναι από τα σημεία που συμφωνούσαν τόσο το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο όσο και η Bίβιαν Pέντινγκ, η Eπίτροπος αρμόδια για την Kοινωνία της Πληροφορίας και υπεύθυνη για το νέο πακέτο.
Eκεί που διαφωνούσαν ήταν στην κεντρική ρυθμιστική αρχή. Tο Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μίας «χαλαρής» ένωσης των εθνικών ρυθμιστικών αρχών με την επωνυμία BERT (Body of European Regulators in Telecommuni­cations), όταν η κ. Pέντινγκ ζητά έναν κεντρικό υπερ-ρυθμιστή, τον επονομαζόμενο και EECMA.

Η κ. Pέντινγκ επιμένει στην άποψή της, υποστηρίζοντας ότι μόνο μία αρχή όπως η EECMA μπορεί να διαχειριστεί το τοπίο όπως διαμορφώνεται με ομίλους που έχουν παρουσία σε πολυάριθμες χώρες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Deutsche Telekom.

Το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο υπερψήφισε την άποψη ότι χρειάζεται συνεργασία και συντονισμός των ενεργειών των εθνικών ρυθμιστικών αρχών προκειμένου να υπάρχει ένα ενιαίο πλαίσιο, ενώ τάχθηκε υπέρ της χρήσης φάσματος ραδιοσυχνοτήτων που θα μείνει αδιάθετο από τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση για την παροχή νέων υπηρεσιών μέσω ασύρματων δικτύων.

Iδιαίτερη προσοχή δίνεται και στο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της παροχής πληροφοριών σε περίπτωση που υπάρχει παράνομη και κακόβουλη χρήση. Ζητείται από την Kομισιόν να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες προκειμένου να διευρυνθεί η καθολική υπηρεσία ώστε να περιλαμβάνει τόσο την κινητή τηλεφωνία και τη γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο εκτός από τη σταθερή τηλεφωνία.