Αρκετά νέα για τους φίλους της πληροφορικής επιφυλάσσει και φέτος το Intel Developer Forum (IDF) που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο San Francisco.

intelΜεταξύ των παρουσιάσεων ξεχώρισε αυτή των Core i7, των νέων desktop επεξεργαστών της Intel. Η παραγωγή των νέων chips, με τo κωδικό όνομα Nehalem, θα ξεκινήσει το τελευταίο τετράμηνο του έτους. Τα πρώτα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά θα φέρουν την επιπρόσθετη ένδειξη i7 και θα απευθύνονται κυρίως στους απαιτητικούς χρήστες και τον τομέα των high-end PC.
Η οικογένεια των νέων επεξεργαστών βασίζεται σε ανασχεδιασμένη αρχιτεκτονική που αποδίδει περισσότερη ισχύ, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια. Ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Intel, Sean Maloney, τόνισε: «η ονομασία Core είναι και θα είναι η ναυαρχίδα της φίρμας των PC επεξεργαστών μας. Η Intel θα διαθέσει ακόμη περισσότερους διαφημιστικούς πόρους υποστηρίζοντας το συγκεκριμένο όνομα, καθώς και τα προϊόντα που θα στηρίζονται στους Core i7».
Στην τεχνολογία Nehalem θα στηρίζονται οι πρώτοι επεξεργαστές τεσσάρων πυρήνων που θα παραχθούν με την μέθοδο κατασκευής στα 45 νανόμετρα. Τα chips θα ενσωματώνουν, μάλιστα, υποσύστημα διαχείρισης μνήμης, οπότε δεν θα υπάρχει ανάγκη για την ύπαρξη του σχετικού διαύλου! Η νέα αρχιτεκτονική επιτρέπει τη χρήση από 2 έως και 8 πυρήνων. Μελλοντικές εκδόσεις της συγκεκριμένης οικογένειας επεξεργαστών αναμένεται να χρησιμοποιηθούν τόσο σε φορητά προϊόντα, όσο και σε εξειδικευμένους servers.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν νέα ολοκληρωμένα chipset με πλήθος ενσωματωμένων συστημάτων. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Intel, Pat Gelsinger, οι υπολογιστές και συσκευές κάθε είδους που θα είναι συνδεδεμένοι στο Internet αναμένεται να φτάσουν τα 15 δισεκατομμύρια μέχρι το 2015, με αυτά να συμπεριλαμβάνουν συσκευές πλοήγησης, οδικά συστήματα ψυχαγωγίας και πληροφοριών καθώς και hardware που θα σχετίζεται με δημόσιους χώρους (υγειονομικά δίκτυα, συστήματα κυκλοφορίας κ.α.). Όλες αυτές οι συσκευές αυτές θα πρέπει να στηρίζονται σε ολοκληρωμένα chipset, ώστε να χαρακτηρίζονται από χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και αυξημένη αξιοπιστία. Όπως δήλωσαν αντιπρόσωποι της εταιρείας, η Intel αναπτύσσει εδώ και καιρό τέτοια ολοκληρωμένα chip: πχ τον επεξεργαστή Atom για συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, ATMs και συστήματα διαχείρισης τηλεοπτικού προγράμματος, ενώ τον Ιούλιο είχε ανακοινώσει και νέα συστήματα που ενσωματώνουν κάθε τους υποσύστημα στο ίδιο chip (system on a chip, SOC)
Η Intel αναπτύσσει μια νέα πλατφόρμα με την κωδική ονομασία Moorestown, η οποία θα περιλαμβάνει ένα system on a chip με το όνομα Lincroft, καθώς και περιφερειακά υποσυστήματα (διαχείρισης μνήμης, γραφικών και βίντεο) σε ένα και μοναδικό chip. To Moorestown αναμένεται να κυκλοφορήσει έως το 2010.