Είναι πεπειραμένο διευθυντικό στέλεχος και γνωρίζει τον τομέα της κινητής τηλεφωνίας σε πολύ μεγάλο βάθος.

Από την εφημερίδα “Το Βήμα” 10/08

Ο κ. Σαντζέι Τζα βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο της διεθνούς οικονομικής επικαιρότητας λόγω μιας μάλλον αρκετά γενναίας απόφασης που έλαβε. Δέχθηκε να καθήσει στην «ηλεκτρική» καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου του τομέα κατασκευής συσκευών κινητής τηλεφωνίας της Motorola.

Ο κ. Τζα, 44 ετών σήμερα, εδώ και δέκα χρόνια θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιτυχημένους μάνατζερ της βιομηχανίας ημιαγωγών. Από το 2006 ήταν διευθύνων σύμβουλος της Qualcomm Technologies, ενώ από το 2003 στην ίδια εταιρεία κατείχε τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καριέρα του στις διευθυντικές θέσεις της Qualcomm Technologies ξεκίνησε το 1998. Ο κ. Τζα σπούδασε στη Βρετανία ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και ηλεκτρονικός και είναι κάτοχος PhD.

Η διαδικασία με την οποία ο κ. Τζα βρέθηκε σε μια νευραλγική και ταυτόχρονα με μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο διευθυντική θέση είναι σχετικά απλή, χωρίς ιδιαίτερο παρασκήνιο. Η Motorola πασχίζει να σχεδιάσει μια νέα, δημοφιλή σειρά κινητών τηλεφώνων. Κάτι αρκετά δύσκολο, αφού έχει να ανταγωνιστεί εκτός από το iPhone, που είναι μια από τις νέες τάσεις στη συγκεκριμένη αγορά, και τα νέα τεχνολογικά εξελιγμένα προϊόντα άλλων μεγάλων ανταγωνιστών όπως η Nokia, η Sony Ericsson κ.ά.

Στην προσπάθειά αυτή οι επικεφαλής της Motorola σκέφθηκαν ότι η πρόσληψη του έμπειρου δρος Τζα θα βοηθούσε σημαντικά και εναπόθεσαν πολλές ελπίδες σε αυτόν. Μάλιστα, ακόμη και οι αρμοδιότητες που του ανέθεσαν είναι αρκετά ασυνήθιστες. Ετσι, ο κ. ΤΖα θα είναι διευθύνων σύμβουλος του τομέα κινητών τηλεφώνων λόγω της πείρας του, αλλά και του ταλέντου του, και παράλληλα θα έχει και τον τίτλο του συν-διευθύνοντος συμβούλου για όλη την εταιρεία δίπλα στον Γκρέγκορι Μπράουν.

Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, ο κ. Τζα είναι ένα πεπειραμένο διευθυντικό στέλεχος που γνωρίζει τον τομέα κινητής τηλεφωνίας σε μεγάλο βάθος και η πρόσληψή του αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο κ. Τζα μπορεί να μην είναι από τα στελέχη που εμφανίζονται τακτικά στις μεγάλες ειδήσεις των οικονομικών εφημερίδων, όμως στην Qualcomm ήταν ένας σημαντικός «παίκτης-κλειδί».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι επενδυτές, οι οποίοι και χαιρέτισαν την κίνηση της πρόσληψης του κ. Τζα από τη Motorola, με αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής της μετοχής της κατά 11,46% σε μία μόνο συνεδρίαση.

Ο ίδιος ο κ. Τζα ανέφερε, ερωτηθείς σχετικά, ότι δεν γνωρίζει ακόμη τι χρειάζεται, προκειμένου η Motorola να δημιουργήσει καινοτομία. Θα χρειασθεί, όπως είπε ο ίδιος, περί τις 90 ημέρες για να μπορέσει να διαμορφώσει ολοκληρωμένη άποψη του τομέα κινητών τηλεφώνων. «Βέβαια, αν δεν πίστευα στις εταιρεία και στις δυνατότητές της δεν θα αναλάμβανα τη θέση» προσθέτει. Ακόμη, δείχνει να εκτιμά αρκετά τις δυνατότητες του κ. Μπράουν, του συν-διευθύνοντος συμβούλου. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Τζα, από τον προηγούμενο Δεκέμβριο ο κ. Μπράουν κατασκεύασε έναν «χάρτη» ο οποίος δείχνει τον δρόμο που θα ακολουθήσει ο τομέας κατασκευής κινητών τηλεφώνων. Αυτός περιλαμβάνει 34 νέες συσκευές για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. «Η δουλειά μου είναι» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τζα «να κτίσω επάνω σε αυτό το σχέδιο». Βέβαια κάτι τέτοιο δεν θα είναι απλό. Το ηθικό της εταιρείας κάθε άλλο παρά ακμαίο είναι, καθώς η τιμή της μετοχής της τον τελευταίο καιρό διολίσθαινε συνεχώς.
Η δουλειά, όμως, του κ. Τζα, λόγω του παρελθόντος του θα είναι μάλλον πιο εύκολη αφού, όπως λένε οι συνεργάτες του που τον γνωρίζουν από τη θητεία του στην Qualcomm «βλέπει τα πράγματα όπως είναι και αλλάζει μόνο αυτά που είναι ανάγκη να αλλάξουν».