Προειδοποίηση για λιγότερη χρήση κινητών από διευθυντή αντικαρκινικού ινστιτούτου στις ΗΠΑ

Στην αποστολή εσωτερικού μνημονίου προς το προσωπικό ώστε να περιοριστεί, κατά το δυνατό, η χρήση κινητών τηλεφώνων καθώς μπορεί να εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, προχώρησε ο διευθυντής του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου του Πίτσμπουργκ.

Η προειδοποίηση που απέστειλε ο δρ Ρόναλντ Ντ. Χέμπερμαν δεν συνάδει με τα αποτελέσματα καμιάς από τις πολυάριθμες μελέτες που έχουν γίνει με αντικείμενο την επικινδυνότητα των κινητών. Ο ίδιος υποστηρίζει, ωστόσο, ότι διαθέτει τα πρώτα συμπεράσματα μελετών που δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι χρειάζεται πολύ χρόνος για την εξαγωγή σαφών επιστημονικών συμπερασμάτων, ενώ υπάρχει ανάγκη άμεσης δράσης για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας αλλά κυρίως για τη θωράκιση της υγείας των παιδιών.

«Πιστεύω ότι δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρις ότου έχουμε οριστικό αποτέλεσμα των μελετών, αλλά να επιλέξουμε την οδό της σύνεσης και της ασφάλειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο μνημόνιο που απέστειλε σε 3.000 υπαλλήλους και διδακτικό προσωπικό του κέντρου, ο δρ Χέμπερμαν τονίζει ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Οι ενήλικες πρέπει να κρατούν τη συσκευή μακριά από το κεφάλι και να χρησιμοποιούν την ανοικτή ακρόαση ή ακουστικά, αλλά και να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το κινητό σε δημόσιους χώρους -όπως λεωφορεία, τρένα κ. ο. κ. – γιατί εκθέτουν και τους άλλους στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία του τηλεφώνου τους. Στις αρχές της χρονιάς, η αξιολόγηση εννιά μελετών σχετικά με την επικινδυνότητα των κινητών από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα δεν διαπίστωσε αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου στους χρήστες τους, αλλά τα αποτελέσματα θα πρέπει να επαληθευτούν και από περαιτέρω έρευνες.

Ο δρ Χέμπερμαν, όμως, επικαλείται μεγάλο πλήθος ερευνών, που διαρκώς αυξάνεται, και συνδέει τη μακροχρόνια χρήση κινητού με βλάβες της υγείας, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος. «Αν και τα ευρήματα μπορούν να αμφισβητηθούν, πιστεύω ότι αρκούν για την έκδοση κάποιων προληπτικών συμβουλών» εξήγησε. Την ίδια στάση τηρεί και η διευθύντρια περιβαλλοντικής ογκολογίας του κέντρου, η οποία σημειώνει ότι «δεν γνωρίζουμε ότι τα κινητά είναι επικίνδυνα, αλλά εξίσου δεν γνωρίζουμε ότι είναι ακίνδυνα». Οι δύο επιστήμονες επικαλούνται για την απόφασή τους μία μη δημοσιευμένη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έρευνας Interphone, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από 13 κράτη, κυρίως στην Ευρώπη.

Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε έντονος αντίλογος στις προειδοποιήσεις του δρος Χέμπερμαν. Σύμφωνα με τον δόκτορα Τζόσουα Ε. Μουσκάτ του Πανεπιστημίου Penn State, ο οποίος έχει μελετήσει τη σχέση καρκίνου και κινητών, εν μέρει με χρηματοδότηση εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, η σουηδική μελέτη στην οποία βασίζεται ο συνάδελφός του είναι λανθασμένη. «Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή με ποιον τρόπο η έκθεση στην ακτινοβολία του κινητού μπορεί να πυροδοτήσει καρκινογένεση», λέει.