Ο Αυστραλός υπουργός Επικοινωνιών Στίβεν Κόνροϊ τη χαρακτήρισε ως τον μεγαλύτερο παραβάτη του ιδιωτικού ασύλου των πολιτών στην παγκόσμια ιστορία.


google_sign14Αφορμή για το ξέσπασμα του κ. Κόνροϊ έδωσε η ομολογία της Google ότι τα κινητά συνεργεία της υπηρεσίας «Street View», τα οποία φωτογραφίζουν κάθε γειτονιά σε δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο, συνέλεγαν κατά λάθος δεδομένα από ξεκλείδωτα ασύρματα δίκτυα.


Η Google έχει επικρίνει την πρόθεση του κ. Κόνροϊ να εγκαταστήσει φίλτρο προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο.


«Η Google θεωρεί ότι είναι υπεράνω ελέγχου και δεν πρέπει να δίνει λογαριασμό σε κανέναν», είπε ο Αυστραλός υπουργός και πρόσθεσε: «Το μότο τους είναι ‘εμπιστευτείτε μας’. Πώς να τους εμπιστευτείς όμως, όταν συλλέγουν προσωπικά δεδομένα;» .


Σημείωσε, μάλιστα, πως η απάντηση του επικεφαλής της εταιρίας, Έρικ Σμιτ, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, είναι «ύπουλη και ανησυχητική». Ο κολοσσός του Διαδικτύου αποθήκευσε συνολικά 600 Gigabytes «αποσπασματικών» δεδομένων που υπεκλάπησαν από ασύρματα δίκτυα (Wi-Fi) σε 30 χώρες, υποστηρίζει όμως ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξή τους και σκοπεύει τώρα να τα διαγράψει, έπειτα από συνεννόηση με τις αρχές της κάθε χώρας.


Οι διαβεβαιώσεις της εταιρείας δεν ήταν αρκετές για τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση για την Προστασία των Καταναλωτών (Consumer Watchdog), έναν από τους αυστηρότερους επικριτές της Google, η οποία κατηγόρησε την εταιρεία για «έλλειψη ενδιαφέροντος για την ιδιωτική ζωή».