Εν αναμονή εξελίξεων στον «χάρτη» της Ελλάδας, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Kantor

Στο στόχαστρο των ισχυρών «δυνάμεων» της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς, θα αρχίσουν να μπαίνουν οι μικρότερες εταιρείες σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Kantor. Ουσιαστικά, προβλέπεται ένας νέος κύκλος εξαγορών και συγχωνεύσεων, με τη μελέτη να δίνει την απόλυτη «εικόνα» του τηλεπικοινωνιακού τοπίου στην Ελλάδα.

Βάσει αυτής, εκτιμάται ότι το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς και η παρουσία σημαντικού αριθμού μικρής κλίμακας παρόχων, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος του κεφαλαίου, θα φέρουν νέες δυναμικές συμφωνίες, με την πίεση να εντοπίζεται στις μικρότερες εταιρείες.

Υπέρ του νέου κύκλου εξαγορών και συγχωνεύσεων συνηγορεί και η εκτίμηση ότι η σύγκλιση υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και broadband θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα (όχι μόνο σε επίπεδο υπηρεσιών, αλλά και δικτύων και συσκευών) και θα καταστεί εφικτή μόνο μέσω νέων συμμαχιών στον κλάδο.

Σε επίπεδο επενδύσεων, η μελέτη προβλέπει ότι θα δρομολογηθούν σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογίες και δίκτυα νέας γενιάς (NGN), που θα επιτρέψουν την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών. Ωστόσο, με το δεδομένο ότι οι εν λόγω επενδύσεις θα απαιτήσουν θα απαιτήσουν κεφαλαιακές δαπάνες, μόνο οι εδραιωμένοι και χρηματοοικονομικά ισχυροί παίκτες θα μπορέσουν να καλύψουν.

Βάσει της μελέτης, οι συμφωνίες εξαγοράς, που πραγματοποιήθηκαν το 2007, συνολικής αξίας 6,4 δισ. (ΟΤΕ-Cosmote, Wind-Tellas-Tim Hellas) άλλαξαν δραστικά το ανταγωνιστικό πεδίο, δίνοντας τη δυνατότητα σε ΟΤΕ και Wind να εκμεταλλευτούν στο μέλλον συνέργιες και να αυξήσουν την πελατειακή τους βάση.