Προοπτικές για περισσότερους «παίκτες» στον ευρωπαϊκό χάρτη

Πολύ κοντά σε ένα καινούργιο ρεύμα συγκέντρωσης είναι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις του κλάδου, έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούν νέα δεδομένα, και ο τηλεπικοινωνιακός χάρτης να παίρνει νέα μορφή.

Αντίστοιχες σκέψεις όσον αφορά τον κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης κάνει και η Επίτροπος της ΕΕ για την Κοινωνία των Πληροφοριών και τα ΜΜΕ, Βίβιαν Ρέντινγκ η οποία από τη Σιγκαπούρη που βρίσκεται σχολίασε ότι αναμένει και περαιτέρω προσπάθειες συγκέντρωσης, στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, εκτιμώντας πως η δημιουργία πανευρωπαϊκών ομίλων είναι μία υγιής εξέλιξη για τον κλάδο. Παράλληλα, εξέφρασε απερίφραστα την πρόθεση της να μην παρέμβει στις αποφάσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών τηλεπικοινωνιών, που θέλουν να συγχωνευτούν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παρεμποδίζεται ο υγιής ανταγωνισμός. «Πιστεύω πως, ναι, θα δούμε περισσότερες συγχωνεύσεις. Θεωρώ ότι αυτό είναι μία υγιής εξέλιξη. Είμαστε μία μεγάλη αγορά με 500 εκατ. πολίτες και θα θέλαμε να δούμε περισσότερους πανευρωπαϊκούς παίκτες να κάνουν την εμφάνιση τους», δήλωσε η κυρία Ρέντινγκ.

Υπέρ της άποψης της Επιτρόπου συνηγορούν απόψεις παραγόντων της αγοράς, που εκτιμούν ότι η τάση συγκέντρωσης της ευρωπαϊκής τηλεπικοινωνιακής αγοράς δεν εκτονώθηκε με την περσινή είσοδο της Telefonica στην Telecom Italia ούτε και από το πρόσφατο deal της Deutsche Telekom με την ελληνική κυβέρνηση για είσοδο στον ΟΤΕ. Σημειώνουν, δε, ότι το περσινό «γαϊτανάκι» των μεγάλων συμφωνιών στις τηλεπικοινωνίες, όταν η ισπανική Telefonica απέκτησε μερίδιο στην Telecom Italia, καταβάλλοντας τίμημα 4.4 δισ. ευρώ, ενώ έτερο μεγάλο deal ήταν η απόκτηση της ιταλικής Fastweb από την ελβετική Swisscom, έναντι 4 δισ. ευρώ, θα συνεχιστεί και μάλιστα θα ενταθεί.

Όσον αφορά το επόμενο βήμα που αναμένει πλέον η αγορά είναι αυτό της Feance Telecom, που «φλερτάρει» στενά τη σουηδική TeliaSonera, εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση των κύριων τηλεπικοινωνιακών οργανισμών της Σουηδίας και της Φιλανδίας, Telia και Sonera.

Μπορεί η διοίκηση της TeliaSonera, αλλά και το σουηδικό Δημόσιο να έχουν αρνηθεί την πρόταση για πώληση του «ΟΤΕ» τους (σ.σ. η φιλανδική κυβέρνηση που έχει το 13,7% έχει δηλώσει «ανοιχτή» σε νέες προσφορές), ωστόσο ο γαλλικός κολοσσός δεν φαίνεται να έχει πει την τελευταία του λέξη.

Έτσι, πλέον η France Telecom φέρεται έτοιμη να καταθέσει νέα προσφορά, κάτι που άλλωστε είχε αφήσει ανοιχτό, σημειώνοντας ότι η ανοδική αναθεώρηση του τιμήματος είναι εφικτή, εφόσον η TeliaSonera συμφωνούσε να εισέλθει σε επίσημες διαπραγματεύσεις.

Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις τελεσφορήσουν, θα προκύψει ένας κορυφαίος όμιλος, ο τέταρτος σε μέγεθος στην κινητή τηλεφωνία παγκοσμίως.

Σε ότι αφορά γενικότερα την αγορά των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη το 2007, ο αριθμός των συμφωνιών μειώθηκε τόσο σε ότι αφορά το μέγεθος της μέσης συμφωνίας, που διαμορφώθηκε σε 313 εκατ. ευρώ το 2006, όσο και σε συνολική αξία, που κατήλθε σε 52 δισ. ευρώ το 2007 έναντι 82 δισ. ευρώ το 2006. Σε ότι αφορά την ευρύτερη «γειτονιά μας», την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της PriceswaterhouseCoopers LLP με τίτλο «Telecoms M&A Insights», το 2007 επίσης διαπιστώθηκε μείωση της κινητικότητας σε επίπεδο συμφωνιών στον τηλεπικοινωνιακό τομέα. Σε επίπεδο αριθμών, η αξία των εξαγορών στον κλάδο στην εν λόγω περιοχή το 2007 κατήλθε σε 4 δισ. ευρώ, έναντι του ογκώδους – για τα δεδομένα της περιοχής – ποσού των 12 δισ. ευρώ, που ήταν η αξία των deals το 2005.

Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν, πάντως, ότι το 2007 οι συμφωνίες στον τομέα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αναλογικά αύξηση, με τη συνολική αναλογία της αξίας όλων των συμφωνιών να ανεβαίνει στο 50% το 2007.

Σε ότι αφορά τη σταθερή τηλεφωνία, οι πάροχοι στον ανεπτυγμένο κόσμο ήταν σχετικά σταθεροί, η προσοχή, όμως, που δόθηκε στις αναπτυσσόμενες αγορές υποδεικνύει ξεκάθαρα έμφαση στις ευκαιρίες ανάπτυξης, όπως αποδεικνύεται από την εξαγορά της France Telecom στην Κένυα αλλά και από στόχους που έχει θέσει στην Γκάνα, από το ενδιαφέρον της Deutsche Telecom για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και από εκείνο της Telefonica για τη Λατινική Αμερική.

Η ίδια μελέτη, δε, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από το 2008 και μετά, ιδιαίτερα, οι ταχύτητα αναπτυσσόμενοι παίκτες της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας και της Κίνας, δεν αποκλείεται να επιστρέψουν στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, ενώ η κινητικότητα στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική θα συνεχιστεί.