Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για το 2022 η Ελλάδα διακρίνεται στον τομέα της ανακύκλωσης συσκευών, ειδικά στην κατηγορία των κινητών τηλεφώνων.

Με ποσοστό 17,7% ανακύκλωσης, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 10,3%, η Ελλάδα μπορεί να “υπερηφανεύεται” ότι έχει την πρωτοπορία στην Ε.Ε. Η πρωτιά αυτή αποδεικνύει τη δυναμική και την ευαισθησία των Ελλήνων πολιτών στην ανακύκλωση, αλλά και την επιτυχία των δράσεων που υλοποιούν σχετικοί φορείς, όπως η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., καθιστώντας τη χώρα μας, πρότυπο σε αυτόν τον τομέα.

Πώς τα πήγαμε στην ανακύκλωση υπολογιστών και tablets;

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από τα κινητά τηλέφωνα, η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλή θέση και σε άλλες κατηγορίες συσκευών. Για παράδειγμα, στην ανακύκλωση φορητών υπολογιστών και tablets, η Ελλάδα κατέχει επίσης μία εξαιρετική θέση, βρισκόμενη στην τέταρτη θέση με ποσοστό ανακύκλωσης 16,5%. Αυτό δείχνει μία ισχυρή τάση προς την ανακύκλωση μικρότερων και φορητών συσκευών. Ωστόσο, στον τομέα των σταθερών υπολογιστών, υπάρχει ακόμη δυνατότητα βελτίωσης, καθώς η χώρα κατέχει την 14η θέση με ποσοστό 12,7%.

Η ανακύκλωση κινητών δείχνει το δρόμο για να γίνουμε καλύτεροι

Αυτή η διαφοροποίηση μεταξύ μικρών και φορητών συσκευών από τη μία μεριά, και μεγαλύτερων συσκευών από την άλλη, καταδεικνύει και την τάση των Ελλήνων πολιτών να ανακυκλώνουν ό,τι είναι πιο εύκολο να ανακυκλωθεί. Αυτό με τη σειρά του είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα καθώς καθιστά σαφές ότι οι Έλληνες πιστεύουμε στην ανακύκλωση των συσκευών και ουσιαστικά απομένει να βρούμε τρόπους να την εφαρμόσουμε και στις πιο “δύσκολες” περιπτώσεις. 

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως η ανακύκλωση παλιών ηλεκτρονικών συσκευών είναι κάτι που μας απασχολεί και το κάνουμε συνειδητά, αλλά φυσικά υπάρχουν και τομείς που χωρούν βελτίωση. Είναι σαφές, για παράδειγμα, πως η ευκολία μεταφοράς των φορητών συσκευών μας οδηγεί πιο τακτικά στους περισσότερους από 16.000 ειδικούς κάδους ανακύκλωσης ηλεκτρονικών συσκευών που έχουν τοποθετηθεί σε όλη την Ελλάδα από την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. Με τα desktops όμως αντιμετωπίζουμε μια μεγαλύτερη δυσκολία. Παρ’ όλα αυτά, η διαφορά δεν είναι αγεφύρωτη μεταξύ των κατηγοριών που εξετάστηκαν. Άρα, η συχνότητα με την οποία ανακυκλώνουμε τις ηλεκτρονικές μας συσκευές δεν παρουσιάζει τεράστια απόκλιση μεταξύ της καλύτερης επίδοσής μας (17,7%) και της επόμενης (12,7%). Αυτό μας κάνει να είμαστε παραπάνω από αισιόδοξοι για το μέλλον.

Η σχετικά καλή πορεία στην ανακύκλωση κινητών τηλεφώνων έχει γίνει δυνατή χάρη στις στοχευμένες πρωτοβουλίες και τις καμπάνιες ενημέρωσης που υλοποιούνται στη χώρα. Επίσης, νέα προγράμματα όπως το “Recycle IT, with a click!” από την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. κάνουν τη διαδικασία ανακύκλωσης  κινητών & ΙΤ εξοπλισμού συσκευών ευκολότερη και πιο προσιτή για όλους.

Μπορούμε και ακόμα καλύτερα! 

Παράλληλα, πρέπει να εξετάσουμε και με ποιο τρόπο θα ανακυκλώσουμε ακόμη περισσότερο! Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανακύκλωση, όπως για παράδειγμα η άγνοια των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή η ανησυχία για τα προσωπικά δεδομένα.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμάμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, οπότε ως ενεργοί πολίτες που θα θέλαμε να αφήσουμε έναν κόσμο καλύτερο στα παιδιά μας από αυτόν στον οποίο ζούμε, καλό είναι να κάνουμε την επιπλέον προσπάθεια που απαιτείται για να ανακυκλώνουμε μεγαλύτερες συσκευές.

Παράλληλα, οι φορείς που αναλαμβάνουν την ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών πάντα ενημερώνουν τους χρήστες να προχωρήσουν σε διαγραφή των προσωπικών τους δεδομένων πριν την απόρριψη. Ακολουθώντας αυτή τη συμβουλή, κάθε χρήστης μπορεί να είναι βέβαιος πως τα δεδομένα του παραμένουν ασφαλή και μπορεί να ανακυκλώσει τη συσκευή του άφοβα.

Είναι σαφές, ότι απαιτείται μια συνολική προσέγγιση στο ζήτημα. Μία προσέγγιση που θα συνδυάζει ανάπτυξη υποδομών, κίνητρα, ενημέρωση και ενεργή συμμετοχή, έτσι ώστε η χώρα μας να έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει περαιτέρω τις προσπάθειές της για ανακύκλωση και να επιτύχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.