Από την εφημερίδα: “Ημερησία” – 28/05/2008

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου και της Κατερίνας Γαλανού

Βαρύτατα εκτεθειμένη αφήνουν την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΟΤΕ, όσα είπε χθες ο αντιπρόεδρος της MIG Α. Βγενόπουλος σε μια πολύωρη κατάθεση-ποταμό στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, όπου είχε κληθεί μετά από αίτημα του ΠΑΣΟΚ.
Με εξαιρετική άνεση -«σαν να μιλάει στη γενική συνέλευση των μετόχων», όπως ειπώθηκε εύστοχα- και αμεσότητα που προκάλεσε πολλές φορές από αισθήματα θαυμασμού μέχρι εκρήξεις οργής στους βουλευτές της Επιτροπής, ο κ. Βγενόπουλος επιβεβαίωσε έμμεσα, ότι η Deutsche Telekom δεν θα αγόραζε τον ΟΤΕ αν δεν είχε διαβεβαίωση ότι θα εξασφάλιζε και το μάνατζμεντ, επέρριψε σοβαρές ευθύνες στη σημερινή διοίκηση για ορισμένες επενδυτικές επιλογές της και υποστήριξε σθεναρά ότι η συμφωνία που τελικά επετεύχθη όχι μόνον είναι προβληματική διότι δεν έγινε δημόσια πρόταση, γεγονός που όπως πρόσθεσε προκάλεσε την μήνιν των θεσμικών επενδυτών, αλλά αποβαίνει και επιζήμια τόσο για τους μετόχους όσο και για το Δημόσιο.

Εντυπώσεις
Η εμφάνισή του άφησε κατά γενική παραδοχή καταλυτικές εντυπώσεις, καθώς σημειώθηκε ιδιαίτερα η επιμονή του στο ζήτημα των αγωγών που έχει καταθέσει σε βάρος πολιτικών αρχηγών, μετατρέποντας έτσι τη συνεδρίαση σε μια ιδιότυπη αναμέτρηση ανάμεσα στην πολιτική και τις δυνάμεις της αγοράς, από την οποία ο ίδιος τουλάχιστον φάνηκε να βγαίνει κερδισμένος.

Συνοπτικά, ο κ. Βγενόπουλος:
Δήλωσε ότι είχε προτείνει στην κυβέρνηση να διαχωριστούν τα στρατηγικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια δίκτυα που θα παρέμεναν υπό δημόσιο έλεγχο και να αποκρατικοποιηθούν οι υπόλοιπες δραστηριότητες.

Υποστήριξε ότι όσο υποχωρεί το ποσοστό μετοχών κάτω από το φράγμα του 40% του Οργανισμού αδυνατίζει ο έλεγχος του Δημοσίου, ενώ το όριο του 28% «είναι πρόκληση για οποιονδήποτε επενδυτή».

Διαπίστωσε ότι από τη συμφωνία ο μόνος κερδισμένος με πύρρειο τρόπο είναι η MIG, προσθέτοντας ότι αποκλείεται να βγουν κερδισμένοι και το Δημόσιο και η Deutsche Telekom.

Ανέφερε ότι η συμφωνία έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό των παραγόντων της αγοράς και ότι βλάπτει τα συμφέροντα μικρομετόχων, επειδή δεν έγινε δημόσια πρόταση.

Αδειασε τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη, τόσο για τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό 2,7 δισ. ευρώ που έγινε όπως είπε σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, όσο και για την πώληση της Infote για τα οποία έχει στείλει εξώδικα στη διοίκηση του Οργανισμού.

Αδειασε επίσης και τον υπουργό Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι η συμφωνία με την MIG θα ήταν αποδοτικότερη, με αποτέλεσμα σήμερα οι μέτοχοι «να πέφτουν από τα παράθυρα για να αποφύγουν τις συνέπειες».

Και έμεινε μέχρι τέλους πιστός στη γραμμή ότι όσα ακούγονται για τον όμιλο που εκπροσωπεί είναι δυσφημιστικά, αν υπολογίσει κανείς ότι από τα 9 δισ. συναλλάγματος που εισήχθη πέρυσι στη χώρα τα 6,5 δισ. οφείλονται στις δικές του κινήσεις.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών Χ. Παπουτσή, Λούκας Κατσέλη, Χ. Τσιόκα, Δ. Κουσελά και Κ. Γείτονα (ΠΑΣΟΚ), Ν. Καραθανασόπουλο (ΚΚΕ), Γ. Δραγασάκη (ΣΥΝ) και Μ. Βορίδη (ΛΑΟΣ), ο κ. Βγενόπουλος χαρακτήρισε «αβάσιμα, ανυπόστατα και συκοφαντικά σενάρια» τα περί τριγωνικής εμπλοκής του και «ρόλου λαγού» στην πώληση του ΟΤΕ από την οποία όπως υποστήριξε το κέρδος του ήταν «λίγο σε σχέση με τον επιχειρηματικό κίνδυνο» που ανέλαβε και φτάνει συνολικά τα 140 εκατομμύρια ευρώ.

Αποκάλυψη
Στη συνέχεια όμως αποκάλυψε ότι κέρδισε επιπλέον 3,7 εκ. ευρώ από τόκους. Σχολιάζοντας δε την ανάμειξή του στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, όπου η MIG διέθεσε τρία ομόλογα στο Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, τόνισε ότι το προϊόν που διέθεσε ήταν άκρως ελκυστικό, σπεύδοντας να προσθέσει «κάποια στιγμή, μια κυβέρνηση θα πάει για απιστία το ΤΑΞΥ που το επέστρεψε».

Απαντήσεις δύο υπουργείων
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομίας στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Βγενόπουλου στη Βουλή.

Όπως υπογράμμιζαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, αργά χθες το απόγευμα, «από όσα είπε χθες ο επιχειρηματίας στη Βουλή αποδεικνύεται ότι οι ισχυρισμοί του ΠΑΣΟΚ, και της αντιπολίτευσης γενικότερα, περί συμπαιγνίας μεταξύ κυβέρνησης και MIG είναι απολύτως αβάσιμοι».

Τονίζουν δε πως η στρατηγική της MIG ως μετόχου, για τον ΟΤΕ ήταν ασύμβατη με τη στρατηγική της κυβέρνησης, καθώς όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις του κ. Βγενόπουλου δεν ήθελε να συνεργαστεί με τους όρους που έθετε η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως σημειώνουν «η κριτική που ασκείται από τον κ. Βγενόπουλο στην κυβέρνηση πηγάζει από το γεγονός ότι δεν εκπληρώθηκαν οι στόχοι του για τον ΟΤΕ λόγω της αντίδρασης της κυβέρνησης».

Από τη συζήτηση στη Βουλή αποδείχθηκε η ορθότητα της κυβερνητικής επιλογής για την εξεύρεση αξιόπιστου στρατηγικού εταίρου για τον ΟΤΕ, επισημαίνουν.

Αβάσιμα χαρακτήριζαν χθες στελέχη του υπουργείου Μεταφορών όσα είχαν υποστηριχθεί για δήθεν συμπαιγνία μεταξύ κυβέρνησης και MIG.

Όπως τονίζουν τα ίδια στελέχη αυτό επιβεβαιώνεται από την κριτική που άσκησε ο κ. Βγενόπουλος στην κυβέρνηση.

Μάλιστα αναφέρουν ότι ο κ. Βγενόπουλος, όπως φάνηκε από την τοποθέτησή του στη Βουλή, δεν ήθελε να συνεργαστεί με το Δημόσιο με τους όρους που έθετε η ελληνική κυβέρνηση.

Καταλήγοντας αναφέρουν ότι από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή αναδεικνύεται η ορθότητα της επιλογής της κυβέρνησης για την εξεύρεση αξιόπιστου στρατηγικού εταίρου για τον ΟΤΕ.

ΟΤΕ
«Αγνωστη» πρόταση της Μarfin

Μία επιπλέον πρόταση εκτός της πώλησης του 19,9% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, η οποία δεν έχει γίνει γνωστή, έχει κατατεθεί από τη Marfin Invstement Group προς την Deutsche Τelekom.

Οπως προκύπτει από την αλληλογραφία μεταξύ του αντιπροέδρου της Deutsche Telekom κ. Karl-Gerhard Eick και του προέδρου της MIG κ. Α. Βγενόπουλου, η γερμανική πλευρά θα εξετάσει την περαιτέρω πρόταση που έχει υποβληθεί από την ηγεσία της Marfin όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

«Ως μία τελευταία σημείωση, σας ευχαριστούμε για το έγγραφό σας για τις ευκαιρίες στην ελληνική αγορά πληροφορικής και επικοινωνιών, θα συζητήσω τα περιεχόμενα ενός τέτοιου έγγραφου με τους συναδέλφους μου και θα επιστρέψουμε σε εσάς όσο νωρίτερα είναι εφικτό να γίνει αυτό» καταλήγει η επιστολή που υπογράφεται από τον κ. Eick με ημερομηνία 30 Απριλίου 2008.

Πρόταση
Στελέχη της αγοράς εκτιμούσαν χθες ότι η πρόταση αυτή αφορά την εταιρεία SingularLogic.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρείας που έχει ήδη δηλώσει έτοιμη να επεκταθεί και στις τηλεπικοινωνίες, θα επιδιώξει μία «επί ίσης όροις» συνεργασία με τον ΟΤΕ.

Ωστόσο η «συνεργασία» αυτή αναμένεται να δρομολογηθεί μετά από την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ DT και ελληνικού δημοσίου.

Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SingularLogic κ. Γιάννης Καρακαδάς είναι εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της MIG και θεωρείται ένας από τους στενούς συνεργάτες του κ. Βγενόπουλου.

Από την αλληλογραφία μεταξύ των δύο πλευρών προκύπτει και το γεγονός ότι αρχικά οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει για ένα εξάμηνο η DT να μην αγοράσει πάνω από 26 ευρώ μετοχές του ΟΤΕ από κανέναν άλλο, η οποία ωστόσο ανατράπηκε μετά από αίτημα της DT, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο.

«Δεν γνωρίζω γιατί ήμουν ανεπιθύμητος»
Για τη συνεργασία του με την κυβέρνηση, ο Α. Βγενόπουλος δήλωσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής:

«Δεν γνωρίζω γιατί ήμουν ανεπιθύμητος. Ενώ στην πρώτη συνάντηση ο υπουργός Οικονομίας μου είχε πει ότι είναι λογικό να συμμετέχουμε στο Δ.Σ, ξεκίνησαν κάποια δημοσιεύματα που μιλούσαν για κόκκινη κάρτα Αλογοσκούφη στη MIG. Πήρα και κάτι τηλέφωνα όπου δεν μου βγαίνανε και είπα ωπ!

Εδώ κάτι δεν πάει καλά. Υπήρχε αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη και αποφασίσαμε την αποεπένδυση. Θέλαμε να μείνουμε με μειοψηφική συμμετοχή, αλλά δεν μπορούσαμε».

Για τους λόγους που αγόρασε το 20%: «Με το 10% είδα ότι μοναδική μου επιλογή ήταν το 20% και να πουλήσω για να σωθώ από την ανάμιξή μου. Το να πουλάς όμως μετοχές για εισπρακτικούς λόγους στο ΧΑ και όταν αγοράζουν οι ιδιώτες να αλλάζεις τους κανόνες, δεν είναι σωστό».

«Η τροπολογία για το 20% ήταν παράνομη, αλλά από ένστικτο αυτοσυντήρησης κι επειδή δεν είχα διάθεση να το παλέψω περαιτέρω, δεν προσέφυγα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Για τη συμφωνία που έκλεισε ο ίδιος με την DT. «Τους είδα πολύ ζεστούς και μετά από λίγο καυτούς. Είχα πιστέψει ότι ήταν σίγουρη η συμφωνία με την κυβέρνηση όταν μου ζητούσαν να τους πουλήσω τις μετοχές, χωρίς να έχει δοθεί η έγκριση της Βουλής».

Για τη συμφωνία κυβέρνησης – DT: «Έχει χαρακτηριστεί καταστροφική. Είμαι αντίθετος διότι δεν καλύπτονται οι μικρομέτοχοι. Όλοι οι θεσμικοί έχουν εκνευριστεί και μας κατηγορούν εγκαταλείποντας τη μετοχή.

Δεν είναι γνωστό τι έχει γίνει. Αν εγώ είχα κάνει κάτι τέτοιο, δεν θα είχα στον ήλιο μοίρα! Όποιος μπορεί πάντως, πηδάει απ το παράθυρο για να μην υποστεί τη ζημία. Το deal το έκανε ο κ. Αλογοσκούφης και θα κριθεί σε δύο χρόνια. Υπάρχει περίπτωση να βγουν και οι δύο κερδισμένοι αλλά το βλέπω χλωμό».

«Ο ΟΤΕ έχει εξαιρετικά σημαντική θέση σε μια περιοχή με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Δεν έχω πρόβλημα να πάρω πίσω τις μετοχές, όχι στα 26 ευρώ αλλά στα 28 ευρώ. Μπορώ να χω την ίδια συμφωνία κι εγώ;».

Για την κριτική που δέχεται και τις σχέσεις του με την πολιτική: «Είμαστε ο πιο εύκολος σάκος του μποξ σε μια πολιτική αντιδικία. Θα έπρεπε ο όμιλός μας να έχει καλύτερη αντιμετώπιση. Δεν έχω πολιτικές φιλοδοξίες. Ας με αποκαταστήσουν όσοι με έχουν θίξει. Δεν με ξέρετε, δεν σας ξέρω.

Ο πολιτικός λόγος έχει όρια. Οι πολιτικοί δεν μπορούν να δυσφημούν μια επιχείρηση χωρίς αποδείξεις. Για κάποιον λόγο που δεν είναι κατανοητός σε αυτήν τη χώρα, έχω πολύ ψηλά την τιμή και την υπόληψή μου.

Εγώ έφερα το Ντουμπάι στην Ελλάδα. Η επιχείρηση είναι ελληνική. Είμαι αντίθετος με τον αφελληνισμό των επιχειρήσεων, εκτός αν υπάρχει λόγος».