Από την εφημερίδα: “Το Βήμα” – 25/05/2008

Σημαντικές είναι οι αλλαγές στον τομέα των τηλεπικοινωνιών καθώς η επόμενη ημέρα βρίσκει μεγάλους ξένους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους να συγκρούονται στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια

Των Γερ. Ζώτου – Π. Μπουλουκου

Ιδιαίτερα κρίσιμες θα είναι οι εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες μέσα στο 2008, αλλά και στο 2009, καθώς η επόμενη ημέρα στον κλάδο αυτόν βρίσκει μεγάλους ξένους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους να συγκρούονται στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι ο ανταγωνισμός θα ενταθεί ενώ την ίδια στιγμή ανάμεσα στις μικρότερες εταιρείες γίνονται συζητήσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Μετά την είσοδο της Deutsche Telekom στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ οι ανταγωνιστές του ετοιμάζονται για τη μεγάλη αντεπίθεση.

Η παρουσία του αιγύπτιου επιχειρηματία Ναγκίμπ Σαουίρις στη Wind και η αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της Vodafone δημιουργεί νέα δεδομένα στον ανταγωνισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2007 η αξία των συνολικών εξαγορών ήταν ήδη κατά 68% υψηλότερη από το 2006 ενώ πλέον έχει καταρρίψει όλα τα ρεκόρ.

Επίσης η αγορά το 2008 οδηγείται σε συγχωνεύσεις μεταξύ των μικρών εταιρειών τηλεπικοινωνιών, καθώς οι κινήσεις αυτές θα αποτελέσουν τη βασική στρατηγική γραμμή των μικρών στην προσπάθεια να αποφύγουν την εξαγορά από μεγαλύτερες, αλλά και να επιβιώσουν σε ένα άκρως ανταγωνιστικό τοπίο.

Σύμφωνα με έρευνες οι συμμαχίες μεταξύ των εταιρειών του κλάδου προβλέπεται να πληθύνουν, όπως διαφάνηκε ήδη από το 2006, αλλά και το πρώτο εξάμηνο του 2007, μια περίοδο που σφραγίστηκε από σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες, όπως η εξαγορά του Γερμανoύ από την Cosmote, η συνεργασία της Vodafone με την Hellas On Line και φυσικά η εξαγορά της ΤΙΜ από τη Weather Investments Spa, η οποία αποτέλεσε και μία από τις 20 μεγαλύτερες συμφωνίες στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η μάχη των κινητών

Η Vodafone ξεκίνησε το 2007 τη μεγάλη αντεπίθεση στην ελληνική αγορά με όπλο τη συνεργασία της με την Hellas On Line και μεταβάλλεται σε ένα πολύ ισχυρό εταιρικό σχήμα, το οποίο μπορεί να στηρίξει σε μεγάλο βαθμό την παρουσία της Vodafone τόσο στη σταθερή τηλεφωνία όσο και στο ευρυζωνικό Internet. Στα συν ακόμη της εταιρείας είναι η δυνατότητα που προσφέρει στους συνδρομητές της να χρησιμοποιούν ασύρματο Internet μέσω δικτύου 3G (τρίτης γενιάς), GPRS αλλά και του απλού δικτύου.

Η Cosmote διαθέτει στο οπλοστάσιό της τις συνέργειες με τις υπόλοιπες θυγατρικές του ομίλου, δηλαδή τον ΟΤΕ όσον αφορά τη σταθερή τηλεφωνία και την Otenet όσον αφορά τις υπηρεσίες γρήγορου Internet και θα παίξει δυνατά και αυτή στις υπηρεσίες triple play (σταθερή – κινητή – Internet) στο ίδιο συμβόλαιο, δίνοντας μια απάντηση στη Vodafone.

Το πελατολόγιο της Tellas στη σταθερή τηλεφωνία και στα ευρυζωνικά είναι το μεγάλο όπλο της Wind, η οποία έδωσε και αυτή στην αγορά συνδυασμένα πακέτα.

Η τεχνολογία

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία, στους υπολογιστές και στις τηλεπικοινωνίες και η σύγκληση όλων των μέσων θα μετατρέψουν το 2009 σε χρονιά-ορόσημο για την ιστορία των επόμενων δεκαετιών στην Ελλάδα με τον ίδιο περίπου τρόπο που το 1981 παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά οι προσωπικοί υπολογιστές.

Η ευρυζωνικότητα και οι απεριόριστες εφαρμογές που αναμένεται να φέρει στην εκπαίδευση, στην υγεία, στα ταξίδια, στις εμπορικές σχέσεις και στην επικοινωνία θα αλλάξουν δραματικά το τοπίο στην κοινωνική ζωή, στις συναλλαγές και στον τρόπο κατανάλωσης προϊόντων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας ασθμαίνει για να μπορέσει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και για να αναπτύξει την ευρυζωνικη υποδομή σε όλη την περιφέρεια με στόχο το 2008 να καλυφθεί γεωγραφικά το 90% περίπου της Ελλάδος.

Τα προβλήματα

Χιλιάδες συνδρομητές που αποφάσισαν για διάφορους λόγους να αλλάξουν τηλεπικοινωνιακό πάροχο τον τελευταίο καιρό ταλαιπωρούνται και παραμένουν χωρίς τηλέφωνο ή σύνδεση με το Διαδίκτυο για χρονικό διάστημα που φθάνει και τις 150 ημέρες.

Υπολογίζεται ότι περίπου 40 χιλιάδες συνδρομητές βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας καθώς κανείς δεν τους εξηγεί πότε θα γίνει η νέα σύνδεση του τηλεφώνου ή του Internet. Οι καταγγελίες πέφτουν βροχή πλέον στις καταναλωτικές οργανώσεις αλλά και στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ πληθαίνουν οι καταγγελίες καταναλωτών για τις συνδέσεις των τηλεφωνικών τους γραμμών με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, καθώς λαμβάνουν εσφαλμένες πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τον χρόνο πραγματοποίησης της σύνδεσής τους και δεν ενημερώνονται με σαφήνεια για τους όρους της σύμβασης.

Επίσης αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διαδικασία καταγγελίας της σύμβασης και μεγάλους χρόνους αναμονής στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών, ενώ καταβάλλουν τα αντίστοιχα τέλη των κλήσεων, χωρίς τελικά να εξυπηρετούνται.

Το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών παρουσίασε πρόσφατα τη στρατηγική για την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των νέων τεχνολογιών με βάση τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και τη στρατηγική αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εθνικών και κοινοτικών πόρων, αλλά και την ενεργοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Οι άξονες της στρατηγικής είναι τρεις: Α) Η ανάπτυξη υποδομών με τη δημιουργία δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς. Β) Η εισαγωγή και ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών. Γ) Οι πιλοτικές εφαρμογές των δυνατοτήτων της ψηφιακής εποχής.

Το κόστος που θα απαιτηθεί για την εφαρμογή της στρατηγικής έχει εκτιμηθεί στα 3 δισ. ευρώ. Αυτά θα καλυφθούν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι αφορά τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ άλλων και μέσω της εφαρμογής του νόμου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Στην Ελλάδα ο μεγάλος στόχος είναι η ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων εντός της χώρας, με τη χρήση των κατάλληλων τεχνολογιών ώστε να εξασφαλίζεται πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες. Παράλληλα, για την κάλυψη των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας – όπου η διασύνδεση με δίκτυα οπτικών ινών είναι ουσιαστικά ανέφικτη, λόγω του υψηλού κόστους και των γεωγραφικών συνθηκών – πρόκειται να εξεταστούν εναλλακτικές τεχνολογίες. Τέτοιες τεχνολογίες περιλαμβάνουν το WiMax και το δορυφορικό Internet σε συνδυασμό με WiFi.

Σήμερα, χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία έχουν ήδη προσανατολίσει ξεκάθαρα τη στρατηγική τους στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών. Δίκτυα που καλύπτουν ως και το έσχατο άκρο, last mile, της σύνδεσης του τελικού χρήστη με το Διαδίκτυο. Φθάνουν, δηλαδή, ως και το σπίτι του χρήστη και λέγονται γι’ αυτό Fiber to the Home.

Στη Σουηδία μισό εκατομμύριο σπίτια έχουν συνδεθεί μέσω της τεχνολογίας αυτής, ενώ στη Δανία βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για τη σύνδεση 967.000 κατοικιών που αντιστοιχούν στο 33% των συνολικών σπιτιών.

Στη Γαλλία αναπτύχθηκε Εθνική Στρατηγική με στόχο τη σύνδεση 4 εκατ. κατοικιών ως το 2012. Ακόμη και χώρες που έχουν ήδη ανώτερα δίκτυα, όπως τα δίκτυα cable, κάνουν νέες επενδύσεις αντικαθιστώντας τα με οπτικές ίνες. Σήμερα στις ΗΠΑ συζητείται η εκπόνηση ενός προγράμματος που θα καλύψει κάθε σπίτι και κάθε επιχείρηση με κόστος 100 δισ. δολάρια!