Ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων

ΟΤΕΙδιαίτερα κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκίνησε για τον ΟΤΕ, καθώς αναμένεται η έγκριση από την ελληνική Βουλή της συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Deutsche Telekom. Παράλληλα, οι ιθύνοντες του Οργανισμού πρόκειται να τροποποιήσουν το επιχειρησιακό σχέδιο του Οργανισμού, αλλάζοντας ταυτόχρονα τον προϋπολογισμό του έτους, καθώς η εθελούσια έξοδος των 666 «μπλοκάρεται» από την ελληνική νομοθεσία.

Αύριο, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Π. Βουρλούμης και ο επικεφαλής της MIG, κ. Α. Βγενόπουλος θα πάνε στη Βουλή, προκειμένου να ενημερώσουν για τη σχετική συμφωνία την αρμόδια Επιτροπή. Την επόμενη ημέρα, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ θα συνεδριάσει, προκειμένου να αποφασίσει πάνω σε τρία βασικά θέματα. Πρώτον, την αναθεώρηση του περσινού τριετούς επιχειρησιακού σχεδίου (2007-2009), στο οποίο πρόκειται να προστεθεί ακόμη ένας έτος.

Η συνέχεια αφορά τους συνδρομητές, καθώς αναμένεται μέσα στη χρονιά μία μικρή αύξηση σε αυτούς που χάνει ο Οργανισμός. Έτσι, ενώ το 2007 είχε χάσει περίπου 300.000, στη παρούσα χρονιά αναμένεται να διπλασιαστεί ο σχετικός αριθμός. Επίσης, η αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2008, αφού θα πρέπει να «αφαιρεθούν» τα περίπου 220 εκατ. ευρώ, τα οποία επρόκειτο να καλύψουν την εθελούσια έξοδο των 666 ατόμων, τα οποία είχαν καταθέσει αίτηση αποχώρησης από την εταιρεία το 2005, αλλά δεν τους αναγνωρίστηκε η στρατιωτική θητεία.

Λειτουργικός διαχωρισμός

Ευνοϊκή απάντηση εξάλλου πήραν οι Γερμανοί της Deutsche Telekom στο θέμα του λειτουργικού διαχωρισμού του ΟΤΕ, από την ελληνική κυβέρνηση, στην πρόσφατη διαπραγμάτευσή τους. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη το θέμα του λειτουργικού διαχωρισμού δεν αποτυπώνεται στο κείμενο της συμφωνίας των δύο μετόχων, αλλά όπως επισημάνθηκε «είναι μια συμφωνία κυρίων που θα τηρηθεί». Οι ίδιοι παρατηρούσαν ότι το θέμα του λειτουργικού διαχωρισμού είναι το μόνο ρυθμιστικό θέμα που έθεσαν οι Γερμανοί στη διαπραγμάτευση που ολοκληρώθηκε.

Οι εργαζόμενοι

Ίχνη διασπάσεως υπάρχουν στο μέτωπο των εργαζομένων. Η ΔΑΚΕ εμφανίζεται να διαχωρίζει τη θέση της σε ορισμένα θέματα, ενώ η ΠΑΣΚΕ την κατηγορεί για διασπαστικές κινήσεις, οι οποίες γίνονται σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του ΟΤΕ.

Κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της ΟΜΕ-ΟΤΕ, ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ και γ.γ. της Ομοσπονδίας Α. Μπιρμπιλής ουσιαστικά ανακοίνωσε την προσχώρηση της ΔΑΚΕ στο κλαδικό σωματείο όλων των εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες που έχει ιδρύσει το ΠΑΜΕ στην Αττική.

Σκάνδαλο με το τηλεφωνικό απόρρητο στη DΤ

Εργαζόμενοι στο τμήμα ασφαλείας της Deutsche Telekom κατηγορούνται ότι παραβίασαν τη γερμανική νομοθεσία για το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν από πού προέρχονται διαρροές πληροφοριών προς τα μέσα ενημέρωσης.

Ο όμιλος είχε επιφορτίσει ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας με την αξιολόγηση συνομιλιών που είχαν υποκλαπεί με στόχο τον εντοπισμό των προσώπων που διοχέτευαν απόρρητα στοιχεία της εταιρείας σε δημοσιογράφους.

Το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας το Der Spiegel. Σύμφωνα με το περιοδικό, η παρακολούθηση διήρκησε για τουλάχιστον ένα χρόνο, από το 2005 έως το 2006.

Το Spiegel επικαλείται έγγραφο το οποίο αναφέρει ότι «στόχος των υποκλοπών με τις κώδικες ονομασίες Κλίπερ και Ράινγκολντ ήταν η αξιολόγηση εκατοντάδων χιλιάδων συνδιαλέξεων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, που γίνονταν από συσκευές που ανήκαν σε δημοσιογράφους, οι οποίοι κάλυπταν το ρεπορτάζ των δραστηριοτήτων της Deutsche Τelekom».

Σχετικά, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών Ν. Σηφουνάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση που συγκάλυψε πριν από ένα χρόνο το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων δεν μπορεί να προχωρά στην εκποίηση του ΟΤΕ στον γερμανικό οργανισμό που ελέγχεται από τους μετόχους και τη γερμανική δικαιοσύνη για σκανδαλώδη εξαγορά αμερικανικής εταιρείας και για παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.