Η κατηγορία των 200€-300€ μόλις απέκτησε έναν νέο, φιλόδοξο διεκδικητή του «θρόνου» που ξέρει πως να αιχμαλωτίζει τα βλέμματα!

Poco X3 NFCΤο Poco είναι ένα ανεξάρτητο brand κάτω από την εταιρική ομπρέλα του ομίλου της Xiaomi, το οποίο δημιουργήθηκε το 2018 από μία έμπειρη ομάδα επαγγελματιών του κλάδου με στόχο να προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό μοναδικές τεχνολογικές ευκαιρίες. Μια από αυτές είναι και το Poco X3 NFC, μια συσκευή που συγκεντρώνει πλούσια τεχνικά χαρακτηριστικά σε μια… «φτωχή» τιμή. Μια απλή ανάγνωση των specs του νέου Poco είναι αρκετή να μας κάνει να απορήσουμε για ακόμα μια φορά πως ο κατασκευαστής κατορθώνει να «πακετάρει» τόσα πλεονεκτήματα σε ένα smartphone mid-range κόστους.

Design με προσωπικότητα

Poco X3 NFCΜπορεί το πάχος να πλησιάζει το ένα εκατοστό και το βάρος να αγγίζει τα 215 γρ., αλλά μια ματιά στην πλάτη του Poco X3 NFC μας αποζημιώνει αισθητικά για τα δυο προαναφερθέντα μειονεκτήματα. Με το ιριδίζον λογότυπο «POCO» να πρωταγωνιστεί στη μέση μιας κάθετης διαγραμμισμένης λωρίδας, το ανθεκτικό σε ατυχή πιτσιλίσματα νερού (IP53) κινητό καταθέτει σχεδιαστικό χαρακτήρα και στιλ που σίγουρα το κάνει να διαφοροποιείται από τους ανταγωνιστές του στο ράφι. Ιδιαίτερη είναι και η διάταξη της τετραπλής κάμερας, με τρεις κάμερες και ένα LED φλας να «περικυκλώνουν» τον ευμεγέθη υπερευρυγώνιο φακό που δεσπόζει στο κέντρο. Στην πρόσοψη, τα bezels έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, ενώ ούτε η selfie-cam παρεμβαίνει ενοχλητικά στο οπτικό πεδίο του χρήστη, καθώς φιλοξενείται σε μια αμελητέα οπή στη μέση της πάνω πλευράς. Ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων έχει βρει στέγη στο power button, απελευθερώνοντας ακόμα περισσότερο πολύτιμο χώρο στην οθόνη.

Όλα κυλούν… βελούδινα

Poco X3 NFCΤα πάντα δείχνουν… ομορφότερα στην 6.67 ιντσών HDR10, φωτεινότατη οθόνη του Poco X3 NFC. Δεν είναι μόνο το μεγάλο μέγεθός της (που χάρη στις 20:9 αναλογίες δεν δημιουργεί πρόβλημα στο κράτημα), ούτε μόνο η υψηλή ανάλυση (2400×1080 pixels) που υπερβαίνει την Full HD, τα μοναδικά χαρακτηριστικά που εντυπωσιάζουν. Η πρωτόγνωρη αίσθηση πως όλα «κυλούν» με απίστευτη ρευστότητα, από τα μενού μέχρι το feed σας στα social media, έχει τις ρίζες της στον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης, ο οποίος αγγίζει τα 120Hz (ήτοι 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο). Η λειτουργία DynamicSwitch εξοικονομεί ενέργεια έξυπνα, αλλάζοντας αυτόματα σε 50, 60, 90 και 120Hz ανάλογα με το περιεχόμενο που απεικονίζεται. Επιπρόσθετα, το Poco X3 NFC αντιλαμβάνεται με μεγαλύτερη αμεσότητα κάθε σας άγγιγμα, καθώς διαθέτει 240Hz touch sampling rate, γεγονός που μεταφράζεται σε ταχύτητα απόκρισης 4,16ms. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και οι πιο hardcore gamers μπορούν να απολαμβάνουν άμεση αντίδραση στις εντολές τους, με ταχύτητες που θα ζήλευε οποιοδήποτε σετ gamepad/παιχνιδομηχανής/τηλεόρασης.

Επιδόσεις που προκαλούν!

Η αναφορά μας στο gaming για να ολοκληρωθεί, απαιτεί μια πιο διεξοδική ματιά στην GPU και την CPU του smartphone. Το τελευταίας γενιάς chipset της οικογένειας 700 της Qualcomm, το Snapdragon 732G, έρχεται με έναν αξιόμαχο οκταπύρηνο επεξεργαστή, αποτελούμενο από Kryo 470 Gold & Silver cores, χρονισμένους έως και τα 2.3GHz. Με διαδικασία παραγωγής 8nm είναι αρκετά αποδοτικός και ελάχιστα ενεργοβόρος, ενώ η Adreno 618 GPU δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να φέρει στην οθόνη σας τα πιο απαιτητικά 3D γραφικά των σύγχρονων mobile games, συνεπικουρούμενη από το Game Turbo 3.0 mode. Στο… παιχνίδι μπαίνει και η αφή, περισσότερες από 150 λειτουργίες δόνησης για διαφορετικές περιπτώσεις. Τα 6GB LPDDR4X RAM χαρίζουν την πολυτέλεια σε πλήθος εφαρμογών να παραμένουν ανοιχτές στο παρασκήνιο απροβλημάτιστα, ώστε να επανέρχονται… στις διαταγές σας μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Παράλληλα, ένα πολυσύνθετο σύστημα απαγωγής θερμότητας με γραφίτη πολλαπλών στρωμάτων και χάλκινο σωλήνα LiquidCool, εγγυάται πως η συσκευή θα παραμένει δροσερή όταν το gaming παίρνει… φωτιά! O υψηλής ποιότητας ήχος (Hi-Res Audio) έρχεται στα αυτιά σας μέσω δυο στερεοφωνικών ηχείων, τοποθετημένων στην πάνω και κάτω πλευρά της συσκευής (αριστερά και δεξιά όταν την κρατάτε οριζόντια).

Διήμερη αποχή από πρίζες

Οι άξιες λόγου επιδόσεις δεν περιορίζονται, φυσικά, μόνο στον επεξεργαστή. Ως γνήσιο «τέκνο» της Xiaomi, το Poco X3 NFC δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει μια υψηλής χωρητικότητας μπαταρία (5.160mAh). Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, η κατασκευάστρια εταιρεία έχει φροντίσει να μην υπάρχει πουθενά σπατάλη ενέργειας, μιας και ακόμα και ο ρυθμός ανανέωσης περιορίζεται αυτόματα όταν το περιεχόμενο δεν μπορεί να τον αξιοποιήσει. Η μπαταρία αξιοποιεί τον ταχυφορτιστή 33W που θα βρείτε στη συσκευασία, φορτίζοντας πλήρως σε μόλις 65 λεπτά, ενώ για τους πιο βιαστικούς, μέσα σε μισή ώρα αγγίζει το 62%. Συγχρόνως, η τεχνολογία Middle Middle Tab (MMT), εκτός από την ταχύτητα φόρτισης επιτυγχάνει και μεγαλύτερη συνολική διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Εμφαση στο NFC

Η Xiaomi σε ακόμα ένα μοντέλο της προτάσσει την υποστήριξη NFC ακόμα και στον τίτλο του. Χάρη στη συγκεκριμένη λειτουργία μπορείτε να πραγματοποιήσετε ανέπαφες πληρωμές σε POS, να ακυρώσετε το εισιτήριό σας σε μέσα μαζικής μεταφοράς και πολλές άλλες χρήσεις. Επιπρόσθετα, μπορείτε να κάνετε αυτόματο pairing με Bluetooth αξεσουάρ (όπως π.χ. ακουστικά) που υποστηρίζουν και αυτά την NFC συνδεσιμότητα.

Τετραπλή AI κάμερα 64MP

Για τα δεδομένα της μεσαίας κατηγορίας, το σύστημα τετραπλής κάμερας στην πλάτη της συσκευής ξεχωρίζει. Αποτελείται από την κύρια κάμερα 64MP, τον υπερευρυγώνιο φακό με αισθητήρα 13MP, τον macro φακό με αισθητήρα 2MP και τον αισθητήρα βάθους 2MP. Αναλυτικότερα, τα 64MP της πρωταγωνίστριας κάμερας προμηθεύει ο κορυφαίος αισθητήρας Sony IMX 682, ο οποίος διαθέτει  ƒ/1.89 διάφραγμα και 1.6μm 4-σε-1 Super Pixel για λεπτομερείς φωτογραφίες ακόμα και όταν ο φωτισμός είναι φτωχός. Στον τομέα του video, υποστηρίζεται 4K ανάλυση, ομαλό zoom, focus peaking και κλείδωμα AE/AF. Η υποστήριξη αρχείων σε LOG/RAW μορφή και η λειτουργία Vlog μπορούν να ικανοποιήσουν όσους θέλουν να ασχοληθούν λίγο πιο επαγγελματικά με το «σπορ» της παραγωγής περιεχομένου και με το post-editing. Ο υπερευρυγώνιος φακός 13MP υποστηρίζει έως και 119° FoV, ενώ διαθέτει ƒ/2.2 διάφραγμα και 1.0μm μέγεθος pixel. Η macro κάμερα και ο αισθητήρας βάθους «καρυκεύουν» ευχάριστα το κυρίως φωτογραφικό «πιάτο» του Poco X3. Στα… «ορεκτικά», έχει προηγηθεί η κάμερα της πρόσοψης, μια μικροσκοπική dot selfie-cam 20MP με διάφραγμα ƒ/2.2 και 1.6μm 4-σε-1 Super Pixel. Άξια λόγου είναι τα ιδιαίτερα φίλτρα και οι λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης που περιλαμβάνει το λογισμικό φωτογραφίας της Xiaomi.


Μας άρεσε

  • Μεγάλη οθόνη 6.67 ιντσών με ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz και άμεση απόκριση αφής (240Hz)
  • Τετραπλή κύρια κάμερα 64MP και selfie-cam 20MP
  • Μπαταρία 5.160mAh με 33W ταχυφορτιστή στη συσκευασία
  • Ανέπαφες πληρωμές μέσω NFC

Δεν μας άρεσε

  • Το αυξημένο βάρος και πάχος αδικεί το κατά τα άλλα εξαιρετικό design

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οθόνη: 6.67 ιντσών FHD+ LCD DotDisplay, HDR10, αναλογίας 20:9, ανάλυσης 2400×1080 pixels, 16 εκατ. χρωμάτων, 240Hz touch sampling rate, 120Hz refresh rate

Επεξεργαστής: Octa-core Qualcomm Snapdragon 732G (8 nm) με 2x Kryo 470 Gold@2.3GHz & 6x Kryo 470 Silver@1.8GHz, GPU Adreno 618

Μνήμη: 6GB RAM

Αποθηκευτικός χώρος: 64GB ή 128GB UFS 2.1 (επεκτάσιμος με microSD έως 256GB)

Κάμερα: Τετραπλή κύρια κάμερα, 64MP κύριος αισθητήρας (Sony IMX682) με μέγεθος 1/1.73“, ƒ/1.89, 1.6μm 4-in-1 Super Pixel, 6P lens, 13MP με υπερευρυγώνιο φακό 119° FoV, ƒ/2.2, 1.0μm, 2MP macro αισθητήρας, ƒ/2.4, 1.75μm, 2MP αισθητήρας βάθους, ƒ/2.4, 1.75μm, FF και 20MP in-display κάμερα στην πρόσοψη, ƒ/2.2, 1.6μm 4-in-1 Super Pixel

Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.1, NFC

Extras: GPS/A-GPS/GLONASS/BDS, αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος στο power button, infrared port, FM radio, διπλά στερεοφωνικά ηχεία, υποδοχή ακουστικών 3,5mm, Dual-SIM, IP53 splash-proof

Δίκτυο: 4G

Μπαταρία: 5.160mAh (33W ταχυφορτιστής στη συσκευασία)

Λειτουργικό: Android 10 (MIUI 12)

Διαστάσεις: 165,3×76,8×9,4 χιλ.

Βάρος: 215 γρ.