Από την εφημερίδα: “Ημερησία” – 17/05/2008

Την ώρα που στη Βουλή γινόταν συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την πώληση του ΟΤΕ, ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Τσάρλι ΜακΚρίβι, ξεκαθάριζε στην «Η» ότι μια άλλη ελληνική κυβέρνηση στο μέλλον θα μπορούσε να ανατρέψει την επιλογή της σημερινής αλλά μόνο μέσω των κανόνων της αγοράς.

Συνέντευξη στον Χάρη Σαββίδη

Η ταχεία αύξηση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης δείχνει να απασχολεί περισσότερο από κάθε τι άλλο, αυτές τις μέρες, την κοινή γνώμη στην Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνουν εκκλήσεις για μισθολογική συγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθούν δευτερογενείς επιπτώσεις. Ουσιαστικά, δηλαδή, ζητούν από τους εργαζομένους να επωμιστούν το κόστος των ανατιμήσεων σε τρόφιμα και καύσιμα;

Αν και η οικονομική πολιτική δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές μου, θα απαντήσω στην ερώτηση. Η οικονομική πολιτική βρίσκεται πλήρως στα χέρια των εθνικών κυβερνήσεων και η κάθε μία αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα. Είναι, επίσης, λάθος να λέμε ότι η αύξηση του πληθωρισμού αφορά όλα τα κράτη-μέλη. Υπάρχουν βέβαια οι διεθνείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα. Αξίζει, όμως, να θυμόμαστε ότι τα τελευταία χρόνια ο πληθωρισμός ήταν σαφώς χαμηλότερος στην Ευρώπη από όσο θα περίμενε κανείς. Και η αιτία είναι η παγκοσμιοποίηση και το χαμηλό κόστος παραγωγής στην Κίνα. Οι τιμές σε κάποια πολύ βασικά αγαθά είχαν παραμείνει αμετάβλητες τα τελευταία δέκα χρόνια χάρη στον διεθνή ανταγωνισμό.

Σήμερα αυτές οι τιμές αρχίζουν να αυξάνονται καθώς μεταξύ άλλων στην κινεζική οικονομία υπάρχει σημαντική αύξηση του πληθωρισμού. Ας μην ξεχνάμε, δε, ότι αποστολή της ΕΚΤ είναι πρωτίστως η καταπολέμηση του πληθωρισμού -και αυτό είναι μια σημαντική διαφορά από άλλες κεντρικές τράπεζες όπως η Fed. Για τον λόγο αυτό και η νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη είναι τόσο επιθετική. Κατά τη γνώμη μου τα κράτη-μέλη θα πρέπει, πριν από όλα, να τονώσουν τον ανταγωνισμό σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Ετσι θα διατηρηθούν χαμηλές οι τιμές που καλούνται να πληρώνουν οι καταναλωτές. Κάποιοι διαμαρτύρονται για τον πληθωρισμό αλλά δεν θέλουν την απελευθέρωση των αγορών. Το θεωρώ παράλογο αλλά επαναλαμβάνω ότι αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη και ότι πρόκειται για ένα θέμα καθαρά της αρμοδιότητας των εθνικών κυβερνήσεων.

Στην Ελλάδα, ειδικά, ο πληθωρισμός είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη. Υπάρχει ελλιπής ανταγωνισμός;

Δεν το γνωρίζω αυτό. Θα ήταν λάθος εκ μέρους μου να σχολιάσω ζητήματα που δεν γνωρίζω. Οταν ήμουν υπουργός στην Ιρλανδία δεν μου άρεσε να έχω παρεμβάσεις από πολιτικούς άλλων κρατών-μελών, και αυτό το θυμάμαι στη σημερινή μου θέση. Η οικονομική πολιτική καθορίζεται από τις εθνικές κυβερνήσεις και γι αυτό αποφασίζουν οι πολίτες κάθε χώρας. Αυτό είναι και το βασικό διακύβευμα κάθε εκλογικής αναμέτρησης. Θα ήταν, λοιπόν, λάθος να πει κάποιος ξένος τι πρέπει να γίνει. Η προσωπική μου άποψη, όμως, είναι ότι ο πληθωρισμός αντιμετωπίζεται μέσω του ανταγωνισμού. Ο συνάδελφός μου που είναι αρμόδιος για τον ανταγωνισμό δέχεται συχνά καταγγελίες για υιοθέτηση μονοπωλιακών πρακτικών ή κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης επιχειρήσεων σε αγορές. Οι κανονισμοί για τη λειτουργία του ανταγωνισμού υπάρχουν και είναι επαρκείς. Αυτό που χρειάζεται είναι η υιοθέτησή τους από τα κράτη-μέλη και η σωστή εφαρμογή τους.

Αναφερθήκατε, νωρίτερα, στην περίπτωση του ΟΤΕ και της συμφωνίας με την Deutsche Τelekom…

Εχουμε ένα σχετικό ζήτημα ανοικτό με τις ελληνικές αρχές στο θέμα αυτό. Στείλαμε, μάλιστα, επιστολή στις 6 Μαϊου στον Έλληνα υπουργό Οικονομίας όπου αναφέρουμε τη διαφωνία μας με την επιλογή να επιβληθεί όριο 20% στο μερίδιο του μετοχικού κεφαλαίου που μπορούν να αποκτήσουν ιδιώτες σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Κάθε κυβέρνηση δικαιούται να αποφασίσει πώς θα οργανώσει τη λειτουργία των εταιρειών κοινής ωφέλειας. Μπορεί να επιλέξει να ανήκουν στο κράτος ή να τις ιδιωτικοποιήσει. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι αφού αποδεχθεί τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς για αυτές, να θέτει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίου. Θεωρούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση με την απόφασή της επέβαλε τέτοιου είδους περιορισμούς και γι αυτό αποστείλαμε και την επιστολή της 6ης Μαϊου και περιμένουμε την απάντηση της ελληνικής πλευράς. Είχα σήμερα το πρωί μια σχετική συζήτηση με τον κ. Αλογοσκούφη και συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα αρμοδίων που θα επιληφθεί του θέματος, ώστε η ελληνική νομοθεσία να είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ και να μην χρειαστεί η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Κόμματα της αντιπολίτευσης διαφωνούν με τη συμφωνία για τον ΟΤΕ και υποστηρίζουν ότι αν βρεθούν αυτά στην κυβέρνηση θα τον επαναφέρουν στον έλεγχο του Δημοσίου. Βάσει των κοινοτικών κανόνων, είναι εφικτό να γίνει αυτό χωρίς τη συναίνεση της γερμανικής πλευράς;

Αν μια άλλη κυβέρνηση επιλέξει να ανακτήσει κάποιες επιχειρήσεις μπορεί να το πράξει, αλλά μόνο μέσω του χρηματιστηρίου. Μπορεί, δηλαδή, να αγοράσει πίσω το 100% των μετοχών. Δεν είναι δυνατόν, όμως, να εφαρμόσει άλλου είδους εθνικοποίησης, έξω από τη διαδικασία της αγοράς ή χωρίς τίμημα.

Αναγκαίες αλλαγές

Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα την επιτάχυνση των διαδικασιών για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων;

Εχουμε καταγγελίες κατά αρκετών κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Γενικά, όμως, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές και να απελευθερώσει την οικονομία. Είχαμε τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα του ΟΤΕ και το ασφαλιστικό που είναι κινήσεις στη σωστή κατεύθυνση. Ζητάμε από τα κράτη-μέλη να προωθήσουν τέτοιου είδους αλλαγές ώστε να γίνει η οικονομία τους περισσότερο ανταγωνιστική.

Υπάρχουν κλάδοι στην Ελλάδα που ακόμα δεν έχουν απελευθερωθεί;

Τη δική μου διεύθυνση απασχολεί, για παράδειγμα, η περίπτωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Εκείνο που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Και αυτό έχει καταλήξει, πρώτον, ότι πρόκειται για έναν κλάδο υπηρεσιών και, δεύτερον, ότι και σε αυτή την περίπτωση ισχύουν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες για την ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου. Αρα, αν μια επιχείρηση έχει άδεια λειτουργίας σε ένα κράτος-μέλος θα πρέπει να μπορεί να λειτουργεί σε όλα. Η κάθε κυβέρνηση, βέβαια, μπορεί αν θέλει να απαγορεύσει τα τυχερά παιχνίδια. Δεν μπορεί, όμως, να έχει συγκεκριμένους κανόνες που επιτρέπουν μόνο σε κάποιες εταιρείες να λειτουργούν. Δεν είναι λογικό να αποκλείεις εταιρείες λέγοντας ότι θες να προστατεύσεις τους πολίτες από τον τζόγο και την ίδια στιγμή να επιτρέπεις σε κάποιες εταιρείες να τον διαφημίζουν και να ενθαρρύνουν τον κόσμο να παίξει.