Από την εφημερίδα: “Το Βήμα” – 18/05/2008

Του Βασίλη Χιώτη

Σκηνικό σύγκρουσης με το ΠαΣοΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τις κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν στην πολιτική του στήνει για τους επόμενους μήνες ο Πρωθυπουργός, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης στην πολιτική που εφαρμόζει. Η εμφάνιση του κ. Κ. Καραμανλή στη Βουλή την Παρασκευή, αλλά και οι οδηγίες που δίνει στους υπουργούς του την τελευταία εβδομάδα, σηματοδοτούν την απόφασή του να προχωρήσει μόνος από εδώ και πέρα, αναλαμβάνοντας μάλιστα ο ίδιος το βάρος της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησής του, αλλά και την υπεράσπιση της στρατηγικής του, εγκαταλείποντας τις εκκλήσεις για εθνική συνεννόηση και ομοψυχία που αναμασούσε όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η συνταγματική αναθεώρηση ή οι χειρισμοί για εθνικά θέματα. Η σφοδρή σύγκρουση που είχε στη Βουλή προχθές ο Πρωθυπουργός με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνο αποκαλύπτει επίσης την πρόθεσή του να συγκρουστεί και με την Αριστερά, διαπιστώνοντας στις δημοσκοπήσεις ότι η διείσδυσή της στους ψηφοφόρους της ΝΔ παραμένει υψηλή.

Το ίδιο επιθετικός εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός και εναντίον του κ. Γ. Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τα επιχειρήματα που προβάλει εναντίον της πώλησης του ΟΤΕ. Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά και ο δεύτερος κύκλος αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την πανεπιστημιακή κοινότητα, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νέος νόμος-πλαίσιο, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε σφοδρές συγκρούσεις με τους φοιτητές και τις πρυτανικές αρχές, δημιουργώντας και πάλι εστίες έντασης στα πανεπιστήμια.

Το νέο στοιχείο που εμφανίστηκε από την περασμένη εβδομάδα στη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου ήταν η επιλογή μετωπικής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις θέσεις που εξέφρασε για την εκχώρηση του μάνατζμεντ του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, αλλά και για την πολιτική που ακολουθεί στις πρυτανικές εκλογές.

Ο κ. Κ. Καραμανλής κατηγόρησε στη Βουλή την Παρασκευή τον κ. Α. Αλαβάνο ότι εκφράζει μια νοοτροπία της δεκαετίας του ’60 και ότι μιλώντας στη Βουλή χρησιμοποιεί αγοραίες ύβρεις, προσχωρώντας στον απόλυτο λαϊκισμό. Λίγα λεπτά αργότερα στον κ. Αλαβάνο επιτέθηκε και ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, καταγγέλλοντας ότι προσφεύγει σε αθλιότητες, αποδεικνύοντας ότι η μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κεντρική και συμφωνημένη στρατηγική.

Είχε προηγηθεί δύο ημέρες νωρίτερα μια επίθεση του υπουργού Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδη στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι το κόμμα της Αριστεράς βρίσκεται πίσω από τις απειλές της φοιτητικής παράταξης ΕΑΑΚ για την ακύρωση των πρυτανικών εκλογών και της εφαρμογής του νέου νόμου-πλαισίου σε 15 ΤΕΙ και τρία πανεπιστήμια της χώρας την προσεχή εβδομάδα.

Η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και μέρος της γενικότερης στρατηγικής της για σύγκρουση με όλους όσοι εμποδίσουν το κυβερνητικό έργο.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι επιθέσεις αυτές εξαπολύονται αυτή την περίοδο, καθώς είναι περίοδος που ξεκινούν οι μετρήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων οι οποίες παρουσιάζουν κάθε χρόνο τα συμπεράσματά τους στις αρχές Ιουνίου. Ο κ. Καραμανλής έχει ήδη ενημερωθεί από τους συνεργάτες του ότι η δημοτικότητά του υποχωρεί, κυρίως λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και λόγω της αύξησης της δημοτικότητας του κ. Γ. Παπανδρέου από τα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία είχε υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε την Παρασκευή και στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον ότι οδηγεί το ΠαΣοΚ σε «βαθιά βουτιά προς το χειρότερο», προσθέτοντας μάλιστα ότι, ο κ. Παπανδρέου τον τελευταίο καιρό διαρκώς λαϊκίζει, αντιφάσκει, δημαγωγεί και δυσφημεί!

Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε εξοργισμένος, διαπιστώνοντας ότι η επιλογή του να αποκρατικοποιήσει τον ΟΤΕ βρίσκει αντίθετη μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης που βλέπει τον εθνικό τηλεπικοινωνιακό φορέα να παραδίδεται στα χέρια γερμανικών συμφερόντων, αλλά και τον κίνδυνο να μπλέξουν στελέχη του σε πολιτικές περιπέτειες. Η δήλωση του κ. Θ. Πάγκαλου ότι «κάποιοι πολιτικοί μπορεί να καταλήξουν στη φυλακή» θορύβησε τους υπουργούς που χειρίστηκαν την υπόθεση και για τον λόγο αυτόν αποφασίστηκε από την πρώτη στιγμή η σχετική συμφωνία να κυρωθεί από τη Βουλή για να υπάρξει συνυπευθυνότητα της Εθνικής Αντιπροσωπείας και συνεπώς απαλλαγή της κυβέρνησης από τις πολιτικές της ευθύνες.

Ο κ. Καραμανλής δηλώνει ταυτόχρονα αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλες τις μετοχοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις που έχει προγραμματίσει, εγκαταλείποντας πλέον τα προσχήματα της δημόσιας διαβούλευσης, εκτιμώντας ότι δεν θα συμφωνήσει κανένας από τους κλάδους που θίγονται.

Μετά τον ΟΤΕ, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός ζητεί από τους υπουργούς του να ολοκληρώσουν εντός του Ιουνίου την παραχώρηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης στους κινέζους και στους άραβες επιχειρηματίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, και ως το φθινόπωρο να έχουν επίσης ολοκληρωθεί οι αποκρατικοποιήσεις σε αεροδρόμια, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ και Ολυμπιακή. Για να μη φθαρούν οι υπουργοί του, μάλιστα, ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ο ίδιος την Παρασκευή στη Βουλή τα επόμενα βήματα αποκρατικοποιήσεων τα οποία είναι:

* Ιδιωτικοποιούνται οι ταχυμεταφορές των ΕΛΤΑ που πιθανότατα θα αποτελέσουν την πρώτη φάση για ιδιωτικοποίηση και ολόκληρης της εταιρείας στο μέλλον.

* Εκσυγχρονίζεται ο ΟΣΕ με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, γεγονός που σημαίνει ότι το μάνατζμεντ σταδιακά θα περάσει σε ιδιώτες. Ο Πρωθυπουργός, πάντως, αποσαφήνισε ότι σχέδια ή σκέψεις για αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ δεν υπάρχουν.

* Ο κ. Καραμανλής δεν διέψευσε με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, επισημαίνοντας απλώς ότι προέχει η ομαλή εξέλιξη της πορείας της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε όφελος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. «Το κράτος διατηρεί τη μετοχική πλειοψηφία στην εταιρεία και διασφαλίζει την ανταγωνιστική λειτουργία της αγοράς» είπε, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας μελετάται για τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας μάλιστα με νόημα: «Βέβαια στην αγορά ενέργειας υπάρχει θέση και ρόλος και για τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι η διεθνής πραγματικότητα, αυτή είναι και η πολιτική μας».

Ο Πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να συγκρουστεί και με τους συνδικαλιστές που υποστηρίζουν ότι οι στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις πρέπει να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ο ίδιος ότι το κράτος είναι ο «μεγάλος ασθενής» και πολλές φορές περισσεύει εκεί που δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του κράτους εντάσσει ο Πρωθυπουργός και τη διοικητική μεταρρύθμιση που προετοιμάζει σε συνεργασία με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, καταργώντας τα δύο τρίτα των νομαρχιών και το ένα τρίτο των δήμων που λειτουργούν σήμερα, αψηφώντας και στον τομέα αυτόν τις αντιδράσεις που κλιμακώνονται από τους αιρετούς άρχοντες της αυτοδιοίκησης.