Από την εφημερίδα: “Ημερησία” – 19/05/2008

Της Μαρία Μόσχου

Με το «βλέμμα» στραμμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση αναμένει την έγκριση της συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και μείωση προσωπικού στον οργανισμό. Υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης μιλώντας στην «Η» τόνισε ότι θα περιμένουν το «πράσινο φως» από την Κομισιόν για τη συμφωνία, ώστε να ακολουθήσει η έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο. Ωστόσο διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που η διαδικασία αυτή καθυστερήσει, το κείμενο θα κατατεθεί πρώτα προς έγκριση στην ελληνική Βουλή.

Αλλαγές
Η συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση του προσωπικού μέσω εθελουσίας εξόδου, μετατάξεων σε θυγατρικές εταιρείες του ομίλου ακόμα και με χαμηλότερες αποδοχές και περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Την προηγούμενη Παρασκευή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Παναγής Βουρλούμης, έστειλε στο προσωπικό του ΟΤΕ εσωτερικό σημείωμα.

Ο κ. Βουρλούμης προσπαθεί να καθησυχάσει τους εργαζομένους, τονίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η μεταβολή στη σύνθεση του κεφαλαίου δεν πρόκειται να τους επηρεάσει» και ότι για τα ζητήματα που αφορούν στο προσωπικό θα ισχύουν οι εργατικές νομοθεσίες των χωρών στις οποίες λειτουργεί ο ΟΤΕ.

Επιτροπή
Ωστόσο αναφέρει ότι «ειδικότερα για την Ελλάδα προβλέπεται η δημιουργία επιτροπής για διαβούλευση μεταξύ εργαζομένων, ελληνικής κυβέρνησης, Deutsche Telekom και ΟΤΕ Α.Ε. για εργασιακά θέματα που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της εταιρείας».

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το σημείο αυτό αφορά τη δυνατότητα μετατάξεων σύμφωνα με τις αποφάσεις της διοίκησης αλλά και νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, τονίζοντας μάλιστα ότι τα παραπάνω αναφέρονται λεπτομερώς και στο κείμενο της συμφωνίας μετόχων μεταξύ ελληνικού δημοσίου και DT.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ουσιαστικά πρόκειται για συνέχιση της πρακτικής που ήδη υλοποιείται από τον ΟΤΕ μέσα από τη θυγατρική ΟΤΕ Plus -η οποία διαχειρίζεται προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού.

Απολύσεις
Η γερμανική εταιρεία από το 1995, που σταμάτησε να είναι δημόσια επιχείρηση, ως και σήμερα κατά μέσο όρο καταργεί περίπου 10.000 θέσεις εργασίας ετησίως μέσω εθελουσίας εξόδου, μετατάξεων, μη κάλυψη κενών θέσεων αλλά και απολύσεων.

Το 2006 προχώρησε σε πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης 32.000 υπαλλήλων το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2008, ενώ πέρυσι μετέθεσε σε θυγατρική της 50.000 εργαζομένους με μικρότερες αποδοχές.