Από την εφημερίδα: “Καθημερινή” – 16/05/2008

Της Ελλης Τριανταφυλλου

Σε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων περί τη συμφωνία ΟΤΕ – Ντόιτσε Τέλεκομ αναμένεται να εξελιχθεί σήμερα η Ωρα του πρωθυπουργού στη Βουλή, καθώς οι κ. Γ. Παπανδρέου και Αλ. Αλαβάνος, που έχουν καταθέσει τις σχετικές ερωτήσεις, προσέρχονται αποφασισμένοι να ανεβάσουν κατακόρυφα τους τόνους. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι η πρώτη από την έναρξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τον γερμανικό κολοσσό, ενώ επί της ουσίας η σημερινή διαδικασία αποτελεί πρόβα τζενεράλε για την τελική συζήτηση στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Σαφής επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αντικρούσει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών και να στείλει καθησυχαστικό μήνυμα στην κοινή γνώμη. Η τελευταία, αν και αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική των μεταρρυθμίσεων, εμφανίζεται επιφυλακτική για την εκχώρηση του ΟΤΕ στην Ντόιτσε Τέλεκομ, ενώ υπάρχουν και βουλευτές της Ν.Δ. που επίσης αντιμετωπίζουν με προβληματισμό τις πιθανές πολιτικές συνέπειες της υπόθεσης για το κόμμα τους.

Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπεραμυνθεί της κυβερνητικής πρωτοβουλίας σημειώνοντας ότι η συμφωνία με έναν από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς στην Ευρώπη και τον κόσμο ανοίγει μια νέα σελίδα όχι μόνο για τον ΟΤΕ, αλλά και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και θα λειτουργήσει προς όφελος της επιχείρησης, των εργαζομένων της, των Ελλήνων καταναλωτών και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Ο κ. Καραμανλής θα αναδείξει τη συμφωνία ως δικαίωση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ν.Δ., μέσω του οποίου, όπως θα πει, η Ελλάδα έχει καταστεί μία χώρα ιδιαίτερα ελκυστική για μεγάλες επενδύσεις.

Για τη στάση του ΠΑΣΟΚ

Ιδιαίτερα αιχμηρές αναμένονται οι αναφορές του πρωθυπουργού σχετικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Καραμανλής θα υπενθυμίσει την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση όταν ξεκίνησε την προσπάθεια εξυγίανσης του οργανισμού (σ.σ.: η οποία οδήγησε στην εκχώρηση του μάνατζμεντ στους Γερμανούς) ενώ θα προσθέσει ότι το ΠΑΣΟΚ είχε ξεκινήσει την πώληση των μετοχών του οργανισμού φτάνοντας το ποσοστό στο 66%.

Πολύ σημαντική εξέλιξη, «η οποία αποδεικνύει περίτρανα την εμπιστοσύνη ξένων θεσμικών επενδυτών στην οικονομία μας», χαρακτήρισε χθες τη συμφωνία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος.