Από την εφημερίδα: “Ημερησία” – 16/05/2008

Η δυσαρέσκεια των μικρομετόχων του ΟΤΕ από τη συμφωνία με την Deutsche Telekom αποτυπώθηκε στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα η θύελλα των πολιτικών αντιδράσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς να είναι έτοιμοι να διασταυρώσουν τα ξίφη τους. «Σε μητέρα όλων των μαχών» μετατρέπει το θέμα της πώλησης του ΟΤΕ η αξιωματική αντιπολίτευση.

Της Ειρήνης Σακελλάρη

Αγοράζουμε στη φήμη πουλάμε στο γεγονός. Αυτή η ρήση βρήκε πλήρη εφαρμογή κατά τη χθεσινή συνεδρίαση όσον αφορά τη μετοχή του ΟΤΕ, η οποία απώλεσε το 7,75% της αξίας της κλείνοντας σε μία μόνον συνεδρίαση στα 18,82 ευρώ.
Βέβαια στην παραπάνω ρήση όπως παρατηρούν εγκυρότατοι αναλυτές θα μπορούσε να αποδοθεί μόνον το 30% της χθεσινής πτώσης και θα ήταν και σχετικώς φυσιολογικό. Ωστόσο μία πλειάδα άλλων παραγόντων συνηγόρησαν προς την κατεύθυνση της χθεσινής «αποδόμησης» της μετοχής του Οργανισμού.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι ισχυρές πιέσεις που εκδηλώθηκαν στη μετοχή του ΟΤΕ προήλθαν σε μεγάλο βαθμό από μετόχους μειοψηφίας του Οργανισμού που «διαμαρτύρονται» με αυτό τον τρόπο, καθώς δεν έχουν οφέλη από τη συμφωνία για την είσοδο της Deutsche Telekom στον ελληνικό όμιλο.

Κερδισμένοι οι Γερμανοί
Οπως πάντως και να έχει, η πτώση της τιμής της μετοχής βοηθά την Deutsche Telekom να προχωρήσει στην αγορά ενός ακόμη ποσοστού από τη χρηματιστηριακή αγορά- χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη να απευθυνθεί σε άλλους «μεγαλομετόχους» του ΟΤΕ- στις τρέχουσες τιμές κατεβάζοντας τον μέσο όρο, της τελικής τιμής αγοράς.

Υπενθυμίζεται πως αγόρασε το ποσοστό της MIG στον ΟΤΕ προς 26 ευρώ ανά μετοχή και μετά την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή θα αγοράσει το 3% από το ελληνικό δημόσιο προς 29,75 ευρώ ανά μετοχή. Τελικώς η DT θα αποκτήσει μαζί με ό,τι αγοράσει από τη διασπορά ή από άλλους μετόχους το 25% των μετοχών του ΟΤΕ.

Το μεγαλύτερο τμήμα των πωληθέντων μετοχών χθες, σημειώνουν οι ίδιοι αναλυτές, προήλθε από ιδιώτες και ένας από τους βασικούς λόγους που συνέβη αυτό είναι διότι υπήρχε τουλάχιστον από αυτήν τη μερίδα των επενδυτών μία έστω και αμυδρή ελπίδα ότι η DT θα προχωρούσε σε δημόσια προσφορά (tender offer), κάτι το οποίο δεν διαφαίνεται.

Αντίστοιχη ελπίδα δεν έτρεφαν οι θεσμικοί οι οποίοι σε κάθε περίπτωση ήταν χθες πιο συγκρατημένοι στις πωλήσεις τους καθώς πιστεύουν πως μπορούν να δουν τη μετοχή του ΟΤΕ και σε καλύτερα επίπεδα.

Το σήμα για να εκδηλωθούν ρευστοποιήσεις δόθηκε από τη Citigroup. Σε έκθεσή της με ημερομηνία 15 Μαϊου σημειώνεται πως με βάση την ελληνική νομοθεσία όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, η Deutsche Telekom μπορεί να αυξήσει τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ άνω του 33% χωρίς να υποχρεούται να προβεί σε δημόσια προσφορά.

Η δυνατότητα αυτή σε συνδυασμό με το πριμ που καταβάλλεται -σ.σ. για το Δημόσιο και τη MIG- το οποίο όμως δεν λαμβάνει υπόψη του, τους θεσμικούς μετόχους του ΟΤΕ, σημαίνει ότι οι ακτιβιστές μέτοχοι ενδεχομένως να αντιταχθούν στη δομή του deal», εκτιμά η Citi.

Η ίδια έκθεση βλέπει λίγες συνέργειες μεταξύ DT και ΟΤΕ και όπως αναφέρεται δεν θεωρείται πιθανόν ότι η Deutsche Telekom θα καταφέρει να επιταχύνει την αναδιάρθρωση του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία ή να βελτιώσει την ταχεία ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας.

Η Citi χαμηλώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 23 ευρώ από 27 ευρώ και υποβαθμίζει τη σύσταση σε hold.

Εν τω μεταξύ χθες μεταβιβάστηκε μέσω του Χ.Α. το «πακέτο» του 19,9% (98.026.324 μετοχές) που κατείχε η MIG στον ΟΤΕ προς την Deutsche Telekom έναντι 26 ευρώ ανά μετοχή ενώ είναι πιθανόν από χθες η DT να προχώρησε σε αγορά μετοχών για το 2% του Οργανισμού.

Το γεγονός αυτό οδήγησε χθες σε τζίρο-ρεκόρ το Χ.Α. ο οποίος διαμορφώθηκε σε 3 δισ. και 30 εκατ. ευρώ.

Θετικός αντίκτυπος
Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με τη μετοχή του ΟΤΕ, δείχνει να ευνοείται από τις εκθέσεις η μετοχή της D.T., μετοχή πάντως που για διάφορους λόγους έχει ταλαιπωρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η Fitch σημειώνει σε έκθεσή της ότι η στρατηγική αυτή εξαγορά επιτρέπει στην DT να εισαχθεί σε νέες περιφερειακές αγορές, αναπτύσσοντας το προφίλ ανάπτυξής της.

Καθώς οι τηλεπικοινωνίες στην Ευρώπη εισέρχονται σε νέα φάση συγκέντρωσης, ο ΟΤΕ μοιάζει να αποτελεί καλό στρατηγικό βήμα για την DT μακροπρόθεσμα, λέει η ίδια έκθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της DT στην κεφαλαιαγορά της Φραγκφούρτης κινήθηκε και χθες ανοδικά.

Μετά τα κέρδη 1,46% που είχε σημειώσει στη συνεδρίαση της Τετάρτης στις χθεσινές συναλλαγές έκλεισε με κέρδη 0,25% στα 11,86 ευρώ.

Οι δυο όψεις της επόμενης ημέρας

Επιπλέον αγορά
Η πτώση της τιμής του ΟΤΕ βοηθά την Deutsche Telekom να προχωρήσει στην αγορά.

Πωλητές ιδιώτες
Το μεγαλύτερο τμήμα των πωληθέντων μετοχών προήλθε από ιδιώτες, οι οποίοι ανέμεναν ότι η DT θα προχωρούσε σε δημόσια προσφορά.

Υποβάθμιση
Το σήμα για να εκδηλωθούν ρευστοποιήσεις δόθηκε από τη Citigroup, που υποβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή του ΟΤΕ.

Ευνοημένη η DT
Η μετοχή της DT ευνοήθηκε από τα θετικά σχόλια για την εξαγορά του ΟΤΕ που της ανοίγει την πόρτα σε νέες αγορές.

Σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της DT η συμφωνία με τον ΟΤΕ
Ιδιαίτερα αποδοτική χαρακτήρισε χθες τη συμφωνία για τον ΟΤΕ με το ελληνικό δημόσιο ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, Ρενέ Ομπερμαν, χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της DΤ».

Μιλώντας χθες στη γενική συνέλευση των μετόχων του γερμανικού κολοσσού στην Κολονία μπροστά σε 5.800 μετόχους, ο κ. Ομπερμαν είπε χαρακτηριστικά: «Βρήκαμε έναν ισχυρό εταίρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Προσβλέπουμε σε μία καλή συνεργασία προς όφελος και των δύο πλευρών».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ρενέ Ομπερμαν, υπήρξε χθες προσεκτικός μιλώντας για «συνδιοίκηση» στη γενική συνέλευση, αν και το προχθεσινό δελτίο της εταιρείας έκανε λόγο «για πλήρη διοικητικό έλεγχο». Ο ίδιος αφού αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της συμφωνίας, μίλησε και για τη θέση του ΟΤΕ στα Βαλκάνια αποκαλώντας «Μακεδόνια» την ΠΓΔΜ.

«Χθες το εποπτικό συμβούλιο της Deutsche Telekom επικύρωσε τα σχέδια συμμετοχής της εταιρείας μας στον ΟΤΕ. Το ίδιο έπραξε και η κυβέρνηση της Αθήνας. Συνιστά ένα νέο σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της εταιρείας μας στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο κ. Ομπερμαν.

Η συμφωνία με τον ΟΤΕ εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική επέκτασης της Deutsche Telekom στις διεθνείς αγορές. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην ενοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΟΤΕ και της DT, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι το 2007 πάνω από το 50% του τζίρου της εταιρείας προήλθε για πρώτη φορά από τις ξένες αγορές. Πρόσθεσε δε ότι η συμφωνία θα έχει θετικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα του ομίλου, αν ο ΟΤΕ ενοποιηθεί πλήρως το δεύτερο εξάμηνο του 2008.

Επισήμανε ακόμη ότι «ο ΟΤΕ κατέχει ηγετική θέση στην κινητή τηλεφωνία, παρόλο που δεν δραστηριοποιείται μόνο στον κλάδο αυτό, με ισχυρή παρουσία μέσα από θυγατρικές εταιρείες στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην ΠΓΔΜ καθώς και στην Αλβανία».