Από την εφημερίδα: “Καθημερινή” – 15/05/2008

Των Βασιλη Ζηρα – Βαγγελη Μανδραβελη

Γερμανικό μάνατζμεντ, αλλά με το Δημόσιο να διατηρεί δικαίωμα βέτο σε στρατηγικής σημασίας αποφάσεις, προβλέπει η συμφωνία με την Deutsche Telekom για την πώληση -σε πρώτη φάση- του 3% του ΟΤΕ έναντι 442,3 εκατ. ευρώ ή 29,75 ευρώ ανά μετοχή. Η συμφωνία την οποία ενέκρινε χθες η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αφήνει ανοικτό «παράθυρο» για περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου, τουλάχιστον έως το 15% μέχρι το 2011, αφού με αυτό το ποσοστό το κράτος διατηρεί όλα τα δικαιώματα που έχει και με το 25%. Πάντως, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της παρούσας κυβέρνησης να μειώσει τη συμμετοχή του Δημοσίου. Με τη δέσμευση αυτή η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα αμβλύνει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. και της κοινοβουλευτικής ομάδας της, αφού η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση ότι θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

Αναλυτικά, η συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας προβλέπει τα εξής:

Μάνατζμεντ

1. Το δ.σ. του ΟΤΕ θα έχει 10 μέλη, από τα οποία τα πέντε θα προτείνονται από το Δημόσιο και τα πέντε από την DT.

2. Το Δημόσιο θα ορίζει τον πρόεδρο και η DT τον διευθύνοντα σύμβουλο που θα ασκεί και τη διοίκηση της εταιρείας και ο οποίος θα πρέπει να έχει υψηλό επίπεδο κατάρτισης και εμπειρίας και να είναι άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας. Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη επί της ουσίας έχει συμφωνηθεί να είναι Ελληνας

3. Το δημόσιο θα έχει δικαίωμα αρνησικυρίας μέχρι δύο φορές σε προτεινόμενα ονόματα.

4. Για μία μεταβατική περίοδο που δεν προσδιορίζεται στη συμφωνία, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος θα παραμείνει ο κ. Παναγής Βουρλούμης

5. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος είναι διαφορετικά πρόσωπα, το καθημερινό μάνατζμεντ θα ασκείται και πάλι από τον διευθύνοντα σύμβουλο, μέσω μιας 4μελούς εκτελεστικής επιτροπής. Σε αυτή, Δημόσιο και DΤ θα διορίζουν από δύο μέλη, αλλά σε περίπτωση ισοψηφίας θα λαμβάνονται αποφάσεις με τη «διπλή» ψήφο του διευθύνοντος συμβούλου.

Βέτο

Με τη συμφωνία, το Δημόσιο έχει δικαίωμα βέτο σε:

1. μείζονα ζητήματα όπως η διάλυση ή θέση σε εκκαθάριση της εταιρείας, εταιρικό μετασχηματισμό (όπως μετατροπή, συγχώνευση με άλλη, διάσπαση, απόσχιση κλάδου κ.λπ.), μεταφορά, μεταβολή ή μετατροπή του προορισμού των στρατηγικής σημασίας στοιχείων του ενεργητικού και των βασικών δικτύων και υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και την ασφάλειά της.

2. αλλαγή της εταιρικής επωνυμίας ΟΤΕ και των θυγατρικών του που χρησιμοποιούν τη λέξη ή το συνθετικό ΟΤΕ (π.χ. Cosmote). Ωστόσο, για αλλαγή των εμπορικών σημάτων προϊόντων του ΟΤΕ το βέτο περιορίζεται στους 24 μήνες.

3. σημαντικές συναλλαγές πάνω από κάποιο ποσοτικό όριο και μεταξύ των εταιρειών των δύο ομίλων.

4. αλλαγή έδρας ή του σκοπού της εταιρείας, συγχωνεύσεις και εξαγορές, έκτακτα μερίσματα, έκδοση χρέους πάνω από συγκεκριμένα όρια που διασφαλίζουν τη χρηματοοικονομική ευρωστία της επιχείρησης, απαγόρευση διαγραφής των μετοχών της εταιρείας από το Χ.Α., την έγκριση οικονομικών καταστάσεων κ.λπ.

5. σε ανταγωνιστικές δραστηριότητες της DT σε χώρες που έχει σημαντική παρουσία ο ΟΤΕ.

Ισχύς συμφωνίας

1. Το δημόσιο διατηρεί τα δικαιώματα βέτο και τις θέσεις του στο δ.σ. όσο θα έχει ποσοστό έως 15%.

2. Κάτω από το 15% χάνει μια έδρα στο διοικητικό συμβούλιο.

3. Κάτω από το 10% χάνει δικαιώματα βέτο

4. Εάν η συμμετοχή του υποχωρήσει κάτω από το 5%, χάνει όλα τα δικαιώματα.

5. Εάν η συμμετοχή της DT υποχωρήσει κάτω από το 25%, το Δημόσιο αποκτά πλειοψηφία και διορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο, ενώ καταργείται η εκτελεστική επιτροπή.

Εργασιακά

Για τις εργασιακές σχέσεις ουσιαστικά εφαρμόζεται η ελληνική εργατική νομοθεσία, που προβλέπει διαβούλευση για τις συλλογικές συμβάσεις και τις αλλαγές κανονισμών προσωπικού, αλλά αποφασίζει η διοίκηση, ενώ για τα τιμολόγια του Οργανισμού όπως και σήμερα θα τελούν υπό την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

H μετοχική σύνθεση

1. Οι δύο σύμμαχοι θα έχουν από 25% συν μια μετοχή. Το Δημόσιο θα πουλήσει στην DT 3% και ο γερμανικός όμιλος, εκτός από το 19,996% της MIG, θα αποκτήσει από την αγορά επιπλέον 2%. Για το 3% του Δημοσίου θα καταβάλλει 29,75 ευρώ ανά μετοχή, στο οποίο περιλαμβάνεται το μέρισμα του 2007 (0,75 λεπτά ανά μετοχή).

2. Το Δημόσιο έχει το δικαίωμα εντός ενός έτους από την ενεργοποίηση της συμφωνίας, να πουλήσει στην DT έως 5% των μετοχών του σε τιμή τουλάχιστον 27,50 ευρώ ανά μετοχή.

3. Επίσης, μέχρι το τέλος του 2011 μπορεί να πουλήσει 10% (ή 15% αν δεν έχει γίνει χρήση του 5%) στη χρηματιστηριακή τιμή των τελευταίων 20 ημερών, προσαυξημένη κατά 15% έως 20%, ανάλογα με το χρόνο άσκησης του δικαιώματος.

4. Η DT δεν μπορεί να πωλήσει ούτε να αγοράσει μετοχές χωρίς την έγκριση του Δημοσίου έως το τέλος του 2011

5. Το Δημόσιο έχει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης, σε κάθε πώληση μετοχών από το στρατηγικό σύμμαχο. Αν δεν ασκήσει το δικαίωμα, η DT θα πρέπει να βρει αγοραστή που θα εγκριθεί από το ελληνικό κράτος.