Από την εφημερίδα: “Ημερησία” – 15/05/2008

Δαπανώντας πάνω από 3 δισ. ευρώ ο ΟΤΕ έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα βαλκανικό τόξο επενδύσεων που κάθε διεθνής τηλεπικοινωνιακός Οργανισμός θα επιθυμούσε να έχει στην κατοχή του. Με δραστηριότητες τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία, στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της πΓΔΜ, της Σερβίας και της Ρουμανίας, ο ΟΤΕ μπήκε στο στόχαστρο της Deutsche Telekom αμέσως μόλις η γερμανική εταιρεία έλυσε τα εσωτερικά της προβλήματα.

Οι επενδύσεις της Deutsche Telekom στην Κροατία, στην ΠΓΔΜ και στο Μαυροβούνιο φαίνεται να «ταιριάζουν» απόλυτα με αυτές του ΟΤΕ, καθώς δημιουργούν μία σημαντική δύναμη στη βαλκανική αγορά.

Ο Όμιλος ΟΤΕ δραστηριοποιείται από το 1997 στην αγορά τηλεπικοινωνιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την εξαγορά σημαντικών μεριδίων ξένων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

Συγκεκριμένα, κατέχει το 54% του Ρουμανικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (RomTelecom) και το 20% του δημοσίου Τηλεπικοινωνιακού Σερβικού Οργανισμού (Telecom Serbia).

Παράλληλα, δραστηριοποιείται στην αγορά κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία, μέσω της GloBul, στην ΠΓΔΜ μέσω της Cosmofon, στην Αλβανία μέσω της AMC και τη Ρουμανία μέσω της Cosmote Romania.

Παράλληλα η ΟΤΕ Globe έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερα αναπτυγμένο διεθνές δίκτυο οπτικών ινών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τα μεγάλα τηλεπικοινωνιακά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης. Επίσης διαθέτει μία MSP (Multi-Services Platform) πλατφόρμα, ένα ιδιόκτητο, διεθνές Data/IP δίκτυο με σημεία παρουσίας στη Δυτική Ευρώπη, τη Νέα Υόρκη και σημαντικές πόλεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το «χρυσό» χαρτοφυλάκιο αξίας 1,6 δισ. ευρώ του ελληνικού οργανισμού

Η ακίνητη περιουσία του ΟΤΕ μαζί με τις επενδύσεις στο εξωτερικό αποτέλεσαν το μεγάλο «δέλεαρ» για την προσέλκυση του στρατηγικού επενδυτή

Κρυμμένες υπεραξίες εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται πίσω από τα ακίνητα του ΟΤΕ, ο οποίος έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, με στόχο να αυξήσει τα ετήσια έσοδά του και να ισοσκελίσει τις απώλειες από τη σταθερή τηλεφωνία.

Το «χαρτοφυλάκιο ακινήτων» του ΟΤΕ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα μετά το αντίστοιχο της Εκκλησίας της Ελλάδας και από την αξιοποίησή τους από την ΟΤΕ Estate αναμένεται να εισέλθουν εκατοντάδες εκατομμύρια στα ταμεία του.

Μάλιστα η ακίνητη περιουσία του Οργανισμού μαζί με τις επενδύσεις στο εξωτερικό αποτέλεσαν το μεγάλο «δέλεαρ» για την προσέλκυση του στρατηγικού επενδυτή.

Ήδη ο Οργανισμός έχει αποφασίσει τη σύσταση μίας νέας θυγατρικής εταιρείας ακίνητης περιουσίας, η οποία θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, με στόχο να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο μέσα στο 2008.

Η εξαγορά της DT δεν αλλάζει αυτά τα σχέδια, καθώς ήδη η διοίκηση της γερμανικής εταιρείας έχει ξεκαθαρίσει ότι το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει ήδη συνταχθεί από την ηγεσία του ΟΤΕ θα εφαρμοστεί και μετά την εξαγορά.

Εταιρεία επενδύσεων
Η διοίκηση του ΟΤΕ έχει καταθέσει ήδη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αίτημα έκδοσης άδειας λειτουργίας Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ). Η νέα εταιρεία θα είναι θυγατρική της ΟΤΕ Estate.

Ωστόσο διευκρίνιζαν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι η αξία των ακινήτων του ΟΤΕ φτάνει τα 1,6 δισ. ευρώ, αλλά η αξία των ακινήτων που θα εισφερθούν στην ΑΕΕΑΠ, δεν θα είναι μικρότερη από 250 εκατ. ευρώ. ημειώνεται ότι η ακίνητη περιουσία περιλαμβάνει σημαντικά οικόπεδα/γήπεδα σε όλη την ελληνική επικράτεια και μεγάλο αριθμό κτηρίων σε κεντρικά σημεία μεγάλων ή μικρών πόλεων και χωριών.

Σύμφωνα με την καταγραφή που είχε γίνει αποτελείται από: 2.279 οικόπεδα/γήπεδα συνολικής εκτάσεως 9.250.000 m2 περίπου. Από αυτά 252 οικόπεδα (1.100.000 m2 περίπου) είναι άκτιστα. 2.225 κτίρια συνολικής επιφάνειας 1.150.000 m2 περίπου. Το 73% των κτιρίων είναι κατασκευασμένα μετά το 1985.

Υπάρχουν 28 ακίνητα που η αντικειμενική αξία ενός εκάστου υπερβαίνει τα 3 εκατ. και τα οποία αντιπροσωπεύουν το 24% της συνολικής επιφάνειας των κτιρίων. 1.938 κτίρια (804.000 m2) στεγάζουν τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις.