Βρεθήκαμε στο Μόναχο για να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας από την «πρεμιέρα» των νέων πρωταγωνιστών του κινεζικού κολοσσού, του επιβλητικού Huawei Mate 10 Pro και του… γεννημένου best-seller, Huawei Mate 10 lite.

 

Huawei Mate 10 ProΣυνήθως οι ανακοινώσεις νέων συσκευών περιλαμβάνουν περισσότερα GHz για τους επεξεργαστές, καλύτερες GPU, ίσως λίγα παραπάνω MP στις κάμερες και κάπου εκεί περιμένουμε και μια ενδεικτική τιμή λιανικής για να καλωσορίσουμε άλλο ένα προϊόν στα ράφια των καταστημάτων. Ευτυχώς, η Huawei με την παρουσίαση των Mate 10 Pro και lite δεν προσέθεσε απλά δυο εγγραφές στην ατελείωτη λίστα των «ακόμα ένα» smartphones, αλλά κατέθεσε ουσιαστικές προτάσεις προς τις δύο κατευθύνσεις που μπορούν να στηρίξουν τη βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών και να τη βοηθήσουν να αναπτυχθεί με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς: την καινοτομία που δείχνει το δρόμο για το μέλλον αλλά και την «value for money» φιλοσοφία που μπορεί να φέρει τις πολυπόθητες για τον κλάδο πωλήσεις…

Στο στίβο της καινοτομίας η Huawei επέλεξε να ρίξει το Mate 10 Pro, μια συσκευή που κατορθώνει να χωρέσει σε σασί που άλλοτε φιλοξενούσε οθόνες 5.5 ιντσών μια «μεγαλειώδη» 6ιντση FHD+ OLED οθόνη, ανάλυσης 2160×1080 pixels και format 18:9 που καθιστά άνετο το κράτημα με ένα χέρι. Και παρόλο που η επονομαζόμενη fullview display διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της πρόσοψης (ο αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκεται στο πίσω μέρος, σε μια εξαιρετικά βολική θέση), η οθόνη δεν είναι αυτή που θα κερδίσει το περισσότερο δημοσιογραφικό… «μελάνι» από αυτή τη συσκευή. Στο ρόλο του «σταρ» φιγουράρει αναντίρρητα ο επεξεργαστής, ο Kirin 970. Πως μπορεί ένα SoC να επισκιάζει μια εκπληκτική οθόνη και ένα ακόμα πιο εκπληκτικό δίδυμο καμερών στην πλάτη;  Η απάντηση βρίσκεται κάπου στα έγκατα της dedicated μονάδας επεξεργασίας τεχνητών νευρωνικών δικτύων ή αλλιώς Neural Processing Unit (NPU). Το… «μαγικό» αυτό τετραγωνικό εκατοστό πάνω στο chipset του 970, διαθέτει 5.5 δισ. transistors που του προσφέρουν υπολογιστική ισχύ 1,92 teraflops, μεγαλύτερη από την ισχύ των 1,84 teraflops της GPU της πρώτης έκδοσης του PlayStation 4 δηλαδή! Και στην περίπτωση της NPU δεν μιλάμε για «ωμή ιπποδύναμη», αλλά για μια διαφορετική αρχιτεκτονική που ευνοεί την μαζική, παράλληλη και ταυτόχρονη επεξεργασία δεδομένων με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, τα νευρωνικά δίκτυα. Η τεχνητή νοημοσύνη της NPU του Kirin 970 ξεκινά, λοιπόν, το συναρπαστικό ταξίδι της μεταφοράς των θεωριών επιστημονικής φαντασίας στην παλάμη σας! Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Επειδή σας βομβαρδίσαμε με αριθμούς, θα σας συνοψίσουμε μερικά μόνο από τα σημεία πρακτικής εφαρμογής, όσο πιο επιγραμματικά γίνεται, καθώς σε μελλοντικά μας θέματα θα ασχοληθούμε εκτεταμένα με το καθένα από αυτά:

  • Καλύτερες φωτογραφίες: Η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence ή εν τάχει AI) μπορεί να «διαβάσει» αστραπιαία τις συνθήκες κάθε πλάνου, να προβλέψει την κίνηση των αντικειμένων και το σημαντικότερο, να καταλάβει τί αντικείμενα φωτογραφίζει. Η αντίληψη των αντικειμένων κάθε σκηνής γίνεται αφοπλιστικά άμεσα, γεγονός που επιδρά σε κάθε πτυχή μιας λήψης, από το στιγμιαίο auto focus μέχρι στο καλύτερο bokeh effect στα πορτραίτα. Η συντονισμένη χρήση CPU, GPU και NPU μπορεί να επιτρέψει την αναγνώριση 2.005 φωτογραφιών ανά λεπτό!

 

  • Διαβάζει και κατανοεί ότι βλέπει: Βάσει των παραπάνω συνειδητοποιεί κανείς πως είναι στο χέρι των developers να αναπτύξουν εφαρμογές που αξιοποιούν την «αντίληψη» που έχει το Huawei Mate 10 Pro για την πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του application «Microsoft Translator», το οποίο πλέον μπορεί να αναγνωρίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το κείμενο που βλέπει η κάμερα της συσκευής και να το μεταφράσει αυτοστιγμεί. Αρκετές ακόμα εταιρείες προσαρμόζουν στην Mobile AI εποχή τις δικές τους εφαρμογές, οι οποίες μέχρι σήμερα στηρίζονταν αποκλειστικά στην Cloud AI, στην τεχνητή νοημοσύνη δηλαδή που υλοποιείται σε απομακρυσμένους «θηριώδεις» servers αλλά ως εκ τούτου υπόκειται σε όλες τις διαδικτυακές καθυστερήσεις και κολλήματα. Ανυπομονούμε για να δούμε τις πρώτες AR (Augmented Reality) εφαρμογές βασισμένες στην NPU του Kirin 970!

 

  • Ακριβέστερη αναγνώριση φωνής: «Νοημοσύνη» χρειάζεται και για να κατανοήσει μια συσκευή τις φωνητικές εντολές σας. Το Huawei Mate 10 Pro «εκπαιδεύεται» στη χροιά και τον τρόπο που εκφέρετε το λόγο με αποτέλεσμα σύντομα να σας καταλαβαίνει καλύτερα και από… τους συναδέλφους σας!

Huawei Mate 10 ProΌταν ανοίγονται τέτοιες ανεπανάληπτες δυνατότητες, πως να μην παραμελήσει κανείς τεχνικά χαρακτηριστικά που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα αποτελούσαν ικανό λόγο αγοράς; Για να μην πέσουμε σε αυτή την παγίδα, θα υπογραμμίσουμε τη δωδεκαπύρηνη ARM Mali-G72MP12 GPU, η οποία μπορεί να συνεπάρει κάθε gamer!

Φυσικά και θα ήταν «εγκληματικό» να μην σταθούμε στο δίδυμο των καμερών που φιλοξενούνται σε μια κομψή λωρίδα στην πλάτη του Mate 10 Pro. Αμφότερες με φακούς LEICA f/1,6 και αισθητήρες στα 20MP (μονόχρωμο) και 12MP (RGB) μπορούν να σας δώσουν ένα αποτέλεσμα που θα προκαλέσει αύξηση στις πωλήσεις κάδρων στο αντίστοιχο κατάστημα της περιοχής σας! Θα μείνετε άναυδοι με το ταλέντο που έχει το Mate 10 Pro να μετατρέπει κάθε στιγμή σε έργο τέχνης… Όπως προείπαμε, άλλωστε, και ο τομέας της φωτογραφίας έχει ευεργετηθεί από το μαγικό ραβδάκι της τεχνητής νοημοσύνης. Το «4 σε 1» (laser, depth, contrast, phase detection) υβριδικό σύστημα αυτόματης εστίασης επιτρέπει σε όλους όσοι όχι απλά δεν ξέρουν, αλλά και δεν θέλουν να μάθουν από φωτογραφία, να αποτυπώνουν κρυστάλλινα κάθε τους ανάμνηση.

Εξίσου…. «εγκληματικό» θα ήταν να μην επικροτήσουμε τη βελτιστοποιημένη διαχείριση ενέργειας και στην επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στον «έξυπνο» καταμερισμό πόρων. Συμπαραστάτης σε αυτό έρχεται και το διακριτικό μα πολύ χρήσιμο layer της Huawei, το EMUI 8.0. Όσοι από εσάς παρακολουθούν στενά τη Huawei, ίσως αντιληφθούν πως στην ονοματολογία έγινε ένα άλμα από την έκδοση 5.1 στην 8.0. Ο λόγος είναι πως πλέον το GUI της εταιρείας θα συμβαδίζει με την έκδοση του Android, γεγονός που μαρτυρά πως προεγκατεστημένο στα νέα Mate θα βρείτε το πολύ… Oreo Android 8. Όλα τα παραπάνω, έχουν στηθεί στα θεμέλια μιας ανεξάντλητης μπαταρίας 4.000mAh με δυνατότητα γρήγορης φόρτισης (58% μέσα σε 30 λεπτά), οπότε τα πολλά λόγια και εδώ περιττεύουν.

Τέλος, η συσκευή των 6GB RAM και των 128GB αποθηκευτικού χώρου, χρειάζεται απλά ένα καλώδιο USB Type-C to HDMI για να μεταφέρει σε οποιαδήποτε τηλεόραση ή monitor μια desktop έκδοση του γραφικού περιβάλλοντος του Huawei Mate 10 Pro, δίχως την ανάγκη οποιουδήποτε dock. Συνδέετε ταυτόχρονα Bluetooth ποντίκι και πληκτρολόγιο και έχετε έναν πλήρη επιτραπέζιο υπολογιστή με δυνατότητες multitasking.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Huawei Mate 10 Pro αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα τέλος Νοεμβρίου στα 799€.

Σε περίπτωση που έχετε ήδη ενθουσιαστεί, αλλά τα οικονομικά σας δεν σας επιτρέπουν να «γλυκοκοιτάτε» το Huawei Mate 10 Pro, μπορείτε να αφήσετε στην άκρη το… μέλλον της κινητής τηλεφωνίας και να αρκεστείτε στο υπερπλήρες δυνατοτήτων παρόν που ακούει στο όνομα Huawei Mate 10 lite. Για να μην μακρηγορήσουμε, θυσιάζοντας μόνο τον επεξεργαστή Kirin 970 και την NPU αιχμής που διαθέτει, καταλήγουμε σε μια συσκευή που δεν έχει να ζηλέψει σχεδόν τίποτα άλλο από την Pro έκδοση και έρχεται σε… υποπολλαπλάσια τιμή!

Έπειτα από την παρουσίαση του Μονάχου, αλλά και από την pre-release παρουσίαση για λίγους δημοσιογράφους στη Βιέννη στην οποία επίσης παρευρεθήκαμε, οι εντυπώσεις μας θα κατασταλάξουν σε μια και μοναδική λέξη, παραλλάσσοντας την κλασική αμερικανική έκφραση θαυμασμού awesome και αναφωνώντας: Huawesome!!!