H συνεργασία μεταξύ του si–Cluster & του Aerospace Valley αποδίδει τους πρώτους καρπούς. Πρόκειται για το πρόγραμμα si-Cluster Ambassador που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της αεροδιαστημικής.

sicluster_1Το si-Cluster και το Aerospace Valley εντείνουν τη συνεργασία τους στην από κοινού ανάπτυξη νέων ιδεών, προϊόντων και υπηρεσιών για την αεροδιαστημική βιομηχανία και στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας, που υπογράφηκε το 2014 κατά τη διάρκεια της έκθεσης “Toulouse Space Show”, υλοποιείται το πρόγραμμα si-Cluster Ambassador, με την υποστήριξη του Corallia και του Ιδρύματος Μποδοσάκη και τη συνεργασία της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραμονή της si-Cluster Ambassador και Υποψήφιας Διδάκτωρος κας. Παναγιώτας Κελβερκλόγλου, που επελέγη μετά από ανοιχτό διαγωνισμό, για ένα εξάμηνο στις εγκαταστάσεις του Aerospace Valley στην Τουλούζη, με σκοπό την ενημέρωση των Γαλλικών εταιρειών για τις ικανότητες, τις καινοτομίες και τα προϊόντα των Ελληνικών επιχειρήσεων και την χαρτογράφηση του Γαλλικού cluster, του σημαντικότερου cluster αεροδιαστημικής στην Ευρώπη, ώστε να προκύψουν ισχυρές συνεργασίες και κοινά έργα έρευνας και ανάπτυξης.

 

Το Aerospace Valley είναι ένα διαπεριφερειακό cluster, με εστίαση στην αεροναυπηγική, στο διάστημα και στα ενσωματωμένα συστήματα. Συγκεντρώνει 701 μέλη συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, 400 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και μεγάλων επιχειρήσεων, μεγάλων ερευνητικών κέντρων αεροδιαστημικής, σχολές μηχανικών και τοπικές αρχές. Συνολικά, αντιπροσωπεύει το 1/3 του εργατικού δυναμικού της γαλλικής αεροδιαστημικής, συνολικού ύψους άνω των 130.000 θέσεων βιομηχανικής απασχόλησης σε 1.600 βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Όσον αφορά τις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, συνολικά 8.500 ερευνητές και επιστήμονες δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Aerospace Valley, αντιπροσωπεύοντας το 45% του συνολικού Γαλλικού εθνικού δυναμικού έρευνας και ανάπτυξης στους τομείς της αεροναυπηγικής, του διαστήματος και των ενσωματωμένων συστημάτων.

 

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την πρώτη κοινή μας δράση με το Aerospace Valley. Το πρόγραμμα “si-Cluster Ambassador” αποτελεί μέρος της στρατηγικής διεθνοποίησης και εξωστρέφειας που ακολουθούμε, ενώ βάζει ακόμα ένα λιθαράκι στην ανάπτυξη της ελληνικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Στο si-Cluster, στρατηγικός στόχος μας είναι να βάλουμε την Ελλάδα στο χάρτη των χωρών που αναπτύσσουν αεροδιαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές. Θέλουμε δηλαδή να προσελκύσουμε ερευνητική και επιχειρηματική δραστηριότητα από το εξωτερικό, να αναπτυχθεί περαιτέρω η ερευνητική κουλτούρα στην τοπική αεροδιαστημική βιομηχανία και να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής αγοράς και των λύσεων που μπορεί αυτή να προσφέρει σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Γεωργιάδης, si-Cluster Manager.

 

«Πιστεύουμε ότι όλοι οι τομείς και οι βιομηχανίες θα πρέπει να ωφεληθούν μέσω συνεργασιών. Στην περίπτωση της ελληνικής και της γαλλικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας, η συνεργασία αυτή εδραιώθηκε επίσημα με την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Aerospace Valley και του si-Cluster, και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη θεσμοθέτηση και επίσημη έναρξη του Προγράμματος Cluster Ambassador. Το Aerospace Valley είναι το σημαντικότερο γαλλικό cluster καινοτομίας στον τομέα της αεροναυπηγικής στο διάστημα. Με έδρα τις περιοχές Aquitaine και Midi- pyrénes, αποτελείται από 770 μέλη, μεταξύ των οποίων 440 ΜμΕ. Οι 140 από αυτές εμπλέκονται σε διαστημικές δραστηριότητες που αφορούν υποδομές ή υπηρεσίες”, δήλωσε ο κ. Philippe Lattes, Deputy Director Space sector, Research & European projects, Contracts Officer ESA BIC Sud France.

“Οι ευκαιρίες συνεργασιών είναι πολλές, από προγράμματα Έρευνας & Ανάπτυξης, όπως το H2020, διμερή προγράμματα καινοτομίας ή στο πλαίσιο των προγραμμάτων της ESA. Η πρωτοβουλία Cluster Ambassador λειτούργησε ως καταλύτης για τη διευκόλυνση της συνεργασίας και για τη διερεύνηση πιθανών εμπορικών ή ερευνητικών συνεργασιών μεταξύ των εταιρειών – μελών του Aerospace Valley και του si-Cluster», συνεχίζει ο ίδιος.