Η αντιπροσωπεία της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. βρέθηκε στο Corallia, με σκοπό να παρουσιαστούν οι καινοτόμες πρακτικές του Corallia για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Corallia-Vitcheva-DG-RegionalPolicyΕπίσημη επίσκεψη στο Corallia πραγματοποίησαν η Διευθύντρια Έξυπνης & Αειφόρου Ανάπτυξης και Νότιας Ευρώπης κα. Charlina Vitcheva, η Προϊσταμένη Κύπρου και Ελλάδας κα. Sabine Bourdy και ο Υπεύθυνος Διαχείρισης Προγραμμάτων για την Ελλάδα κος. Γιώργος Περουλάκης της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την αντιπροσωπεία της Ε.Ε. υποδέχθηκαν ο καθ. Βασίλειος Μακιός, General Director του Corallia, o Δρ. Jorge-A. Sanchez-P. Chief Strategy & Financial Officer και ο Δρ. Νίκος Βογιατζής, Chief Development & Operations Officer, οι οποίοι παρουσίασαν τις βέλτιστες πρακτικές που έχει εφαρμόσει το Corallia στις δράσεις υποστήριξης και προώθησης της επιχειρηματικότητας καινοτομίας στην Ελλάδα και τις επιδόσεις, που καταγράφονται σε μια σειρά μακροοικονομικών δεικτών ανάπτυξης και καινοτομίας στην υψηλή τεχνολογία στη Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, συζητήθηκαν ακόμα, οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση της πολιτικής συνοχής και της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης. Στην ατζέντα της συνάντησης συμπεριλήφθηκε και η ανάλυση της ελληνικής εμπειρίας από την εφαρμογή του μοντέλου της Τριπλής Έλικας από το Corallia, δηλαδή των απαραίτητων συνεργειών μεταξύ της Πολιτείας, των επιχειρήσεων και των ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων για την ανάπτυξη ενός κλάδου καθώς και πολιτικών για τη μόχλευση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα.

Η κα. Vitcheva, κατά την αποχώρησή της, είπε χαρακτηριστικά: «Είχα τη χαρά να επισκεφθώ το Corallia, που συντονίζει ελληνικά ICT clusters στα πεδία μικροηλεκτρονικής, αεροδιαστημικής και ψυχαγωγικών και δημιουργικών τεχνολογιών. Συνειδητοποίησα την επίδραση του Corallia στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Το Corallia είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη καινοτόμων clusters στην Ελλάδα, και συνέβαλε στη δημιουργία ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων ακόμη και εκεί που πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχε οργανωμένη βιομηχανία. Είναι μια καλή απόδειξη ότι οι καινοτόμες ιδέες μπορούν να ανθίσουν ακόμα και στους δύσκολους καιρούς της κρίσης.

«Ο καινοτόμος σχεδιασμός των παρεμβάσεων και η αποτελεσματική υλοποίηση των δράσεων, οι οποίες συγχρηματοδοτούνται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, αναδεικνύουν το Corallia σε βέλτιστη πρακτική στην Ευρώπη, ένα παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθηθεί σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας και στον σχεδιασμό και υλοποίηση της Στρατηγικής Ευφυούς Εξειδίκευσης κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020», συνέχισε η ίδια.

Από την πλευρά του ο Jorge-A. Sanchez-P. ανέφερε: «To Corallia έχει δράσει από το 2005 ως καταλύτης καινοτομίας και εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και βρίσκεται σε συνεχή ανταλλαγή καλών πρακτικών και προώθησης συνεργασιών με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς φορείς. Ήταν τιμή μας που υποδεχτήκαμε την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να συμβάλουν στην υλοποίηση της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης στην Ελλάδα και ειδικότερα τις πολιτικές προώθησης των clusters στην Ευρώπη και της διευκόλυνσης του επιχειρηματικού πνεύματος και της οικονομίας της γνώσης στην Ελλάδα».