Η Hyperion, η Toshiba και άλλες εταιρείες τρέχουν σε έναν αγώνα δρόμου για την παραγωγή “προσωπικής” πυρηνικής ενέργειας.

hyperionΧρησιμοποιώντας τεχνολογία αναγνωρισμένη από την αμερικανική κυβέρνηση, μια εταιρεία στην Αριζόνα, η Hyperion, σχεδιάζει να φέρει μια νέα γενιά πυρηνικών αντιδραστήρων στην αγορά. Ο πυρηνικός αντιδραστήρας Hyperion Hydride Reactor έχει μέγεθος όσο ένας τηλεφωνικός θάλαμος, είναι τελείως σφραγισμένος, λειτουργεί αυτόματα, δεν έχει κινητά μέρη και εκτός απο τον ανεφοδιασμό κάθε 10 χρόνια, δεν χρειάζεται άλλη συντήρηση.
Ο αντιδραστήρας θα έχει δύναμη 27MW, δύναμη αρκετή ώστε να ηλεκτροδοτούνται 20.000 νοικοκυριά, λένε οι υπεύθυνοι. Τα πρώτα μοντέλα αναμένεται να βγουν στην αγορά σε πέντε χρόνια.
Σε αντίθεση με τους συμβατικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, ο Hyperion δε χρησιμοποιεί νερό για ψύξη, που σημαίνει ότι μπορεί να εγκατασταθεί οπουδήποτε. Είναι σχεδιασμένος ώστε να είναι καλυμμένος με τσιμέντο και να είναι θαμμένος στο έδαφος ενώ βρίσκεται σε λειτουργία, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε δολιοφθορά. Η μόνη συντήρηση που χρειάζεται είναι ότι θα πρέπει να ξεθάβεται κάθε 7 – 10 χρόνια για ανεφοδιασμό.
“Στόχος μας είναι να παράγουμε ηλεκτρισμό με κόστος 10cents/w οπουδήποτε στον κόσμο”, λέει ο υπεύθυνος του σχεδίου, John Deal.
Ο Deal λέει ότι έχουν πάνω από 100 παραγγελίες, από πετρελαιοπαραγωγές αλλά και ηλεκτροπαραγωγικές βιομηχανίες, καθώς και από ανεπτυγμένα κράτη. Το μικρό του μέγεθος είναι ιδανικό για να ηλεκτροδοτεί περιοχές που είναι δύσκολη η μετάβαση ηλεκτρικού ρεύματος από μεγάλες μονάδες παραγωγής, όπως τα νησιά οπού το κόστος εγκατάστασης γραμμών είναι μεγάλο.
Η συνολική παραγωγή ενέργειας είναι 15 φορές μεγαλύτερη απο την ισχυρότερη ανεμογενήτρια στον κόσμο. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 25 εκ. δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν εκπέμπει ραδιενεργές ουσίες.
Το καύσιμο του, δεν περιέχει εμπλουτισμένο ουράνιο, κάτι που σημαίνει οτι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών συσκευών.
Η Toshiba, επίσης, αναπτύσσει τον δικό της μίνι πυρηνικό αντιδραστήρα, τον 4S (super-safe, small, simple). Είναι μικρότερης ισχύος (10MW) ο οποίος όμως θα κρατάει 30-40 χρόνια πριν χρειαστεί ανεφοδιασμό και θα παράγει ενέργεια που θα κοστίζει 5 cent/kWh.
Επίσης και η νεοσύστατη εταιρεία NuScale αναπτύσσει τον δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα.