Το Θερινό Ηλιοστάσιο γιορτάζει την Τρίτη 21 Ιουνίου 2011 το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.


eugen_webΕπίσημος προσκεκλημένος είναι ο κ. Terence Murtagh, Γενικός Διευθυντής της Evans and Sutherland, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πλανηταρίων στον κόσμο και μία από τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται άμεσα το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, προκειμένου να προσφέρει στο Ελληνικό κοινό την πλέον προηγμένη τεχνολογία στον τομέα αυτόν.


Ο κ. Τerence Murtagh, πέρα από την εξαιρετική τεχνογνωσία και την τεράστια εμπειρία του, είναι ο ίδιος ένας καλλιτέχνης και δημιουργός της εξαιρετικής πλανηταριακής παράστασης με τίτλο «Βιώνοντας το Σέλας». Για την δημιουργία της παράστασης αυτής ο κ. Murtagh ταξίδεψε δώδεκα φορές ως το Fairbanks της Βόρειας Αλάσκα αλλά και ως το Τρόμσο της Βόρειας Νορβηγίας, όπου και κατέγραψε σε time-lapse φωτογράφιση το μοναδικό θέαμα του Σέλαος για τους θόλους των Πλανηταρίων.


Η 25λεπτη παράσταση που δημιούργησε είναι η πρώτη πλανηταριακή παράσταση σε παγκόσμιο επίπεδο που καταγράφει το Σέλας σε όλη του την μεγαλοπρέπεια και το προβάλλει καλύπτοντας πλήρως τον τεράστιο θόλο του Ευγενιδείου Πλανηταρίου (950 τ.μ.). Ξεπερνώντας κατά πολύ το επίπεδο του απλού χομπίστα-παρατηρητή, ο κ. Murtagh προτείνει στο Ελληνικό κοινό μια ολοκληρωμένη όσο και εξαιρετικά πρωτότυπη παράσταση που απευθύνεται σ’ όλους εκείνους που μαγεύονται από τα ιδιόμορφα φυσικά φαινόμενα και επιθυμούν να τα βιώσουν και με τις δικές τους αισθήσεις.


Ο κ. Terence Murtagh θα βρίσκεται στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο μία και μόνον ημέρα, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2011, οπότε και θα προβληθεί η παράσταση «Βιώνοντας το Σέλας». Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν τρείς προβολές: στις 20:00, στις 21:00 και στις 21:30. Ο δημιουργός θα έχει επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσει με το κοινό και να μοιραστεί μαζί του τις συναρπαστικές του εμπειρίες, κατά την διάρκεια της πρώτης παράστασης στις 20:00. Σημειώνεται ότι η είσοδος και στις τρεις προβολές είναι ελεύθερη, απαραίτητα είναι όμως τα δελτία προτεραιότητας που θα αρχίσουν να διανέμονται στο ταμείο του Πλανηταρίου από τις 19:00 της ίδιας ημέρας και έως εξαντλήσεως των θέσεων.