Με την ομιλία του κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου της εκδήλωσης, έκλεισε τις εργασίες του το digital economy forum.


digital economy forum 2010“Σε περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή, οφείλουμε να ρίξουμε το βάρος εκεί που πιστεύουμε ότι είναι το μέλλον της χώρας μας. Η κυβέρνηση θα επενδύσει στην πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες διότι με τη βοήθειά τους μπορούμε να καταπολεμήσουμε προβλήματα που αποτελούν επί δεκαετίες ολόκληρες τροχοπέδη για την οικονομία μας. Την εισφοροδιαφυγή, τη σπατάλη, την αδιαφάνεια, τη γραφειοκρατία”, τόνισε ο κύριος Παπανδρέου.


Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται μεταξύ άλλων: η Ενιαία Αρχή Πληρωμής – δημοσίων υπαλλήλων, που θα διευρυνθεί για το σύνολο των συναλλαγών με το δημόσιο, η Κάρτα Πολίτη που θα περιλαμβάνει το σύνολο των απαραίτητων πληροφοριών, ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Προμηθειών, η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Καυσίμων, η Παραγωγική Λειτουργία Πληροφοριακών συστημάτων Νοσοκομείων, η on – line παρακολούθηση του προϋπολογισμού του κράτους. Παράλληλα, καταρτίζεται για πρώτη φορά Κανονισμός Προμηθειών Υπηρεσιών Δημοσίου, ο οποίος θα καθορίζει το πλαίσιο για την ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών.


Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ, κύριος Παντελής Τζωρτζάκης σημείωσε ότι η χώρα έχει σήμερα μια ιστορική ευκαιρία να θέσει τα θεμέλια ενός διαφορετικού μοντέλου υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα μας με την καινοτομία και τις ψηφιακές τεχνολογίες στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της. “Είναι γνωστό ότι οι επενδύσεις κατευθύνονται σε χώρες με υψηλή διαφάνεια. Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών παράγουν διαφάνεια και συσσωρεύουν αξιοπιστία. Αξιοπιστία η οποία είναι αυτό που έχουμε περισσότερο ανάγκη διεθνώς αυτή τη στιγμή. Ο συντονισμός όμως αυτής της προσπάθειας θα είναι ατελέσφορος, αν δεν υπάρξει μια Αρχή, με οριζόντιες και κάθετες αρμοδιότητες, που θα συντονίσει όλες τις δυνάμεις προς τον συγκεκριμένο στόχο. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΕΠΕ θεωρεί καταλύτη τη σύσταση πολιτικής Αρχής, στο ύψιστο δυνατόν κυβερνητικό επίπεδο, με αρμοδιότητα στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών”, τόνισε ο κύριος Τζωρτζάκης.


Στο πλαίσιο του digital economy forum ο κύριος Γ. Παπανδρέου και ο κύριος Π. Τζωρτζάκης απένειμαν τιμητική διάκριση στον κύριο Κωνσταντίνο Δασκαλάκη για τις άριστες ακαδημαϊκές του επιδόσεις και τις διεθνείς διακρίσεις του στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του έναν άξιο πρεσβευτή του τόπου στη διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα.