Ένα από τα δημοφιλέστερα διαδικτυακά «κόνσεπτ» από τις πρώτες κιόλας μέρες δόξας του παγκόσμιου ιστού, ήταν το πώς κάποιος θα γίνει πλούσιος εκμεταλλευόμενος τη δύναμη του web. Θεωρητικά θα μιλούσαμε για έναν μύθο αν δεν υπήρχαν όντως συνάνθρωποί μας που έγιναν όχι απλά πλούσιοι αλλά ζάπλουτοι χάρη στο διαδίκτυο! Με τη διαφορά απλώς πως μιλάμε για έναν Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έναν Λάρι Πέιτζ, έναν Τζεφ Μπέζος βρε αδερφέ! Τι εννοούμε; Πώς όλα αυτά που διαβάζετε κατά καιρούς για «εύκολους τρόπους» που θα σας λούσουν στα λεφτά και θα σας εξασφαλίσουν εισόδημα κάμποσων χιλιάδων ευρώ ενώ εσείς κάθεστε άνετοι κι ωραίοι σπιτάκι σας, είναι τουλάχιστον βλακείες που απευθύνονται σε αφελείς και ευκολόπιστους. Κι εσείς δεν είστε τέτοιοι, έτσι;

Ας αρχίσουμε από τα προφανή

Κανείς δεν έγινε πλούσιος απαντώντας σε ερωτηματολόγια και συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς –λογικό, αφού τα ‘χει σηκώσει όλα η Αθανασία Νταβαρίνου. Ναι, η αλήθεια είναι ότι συμμετέχοντας σε έρευνες αμείβεστε, όμως ένας μέσος συμμετέχων σε ένα τέτοιο site, άντε να βγάζει περίπου 50-100€ τον χρόνο κι αυτά στην καλύτερη των περιπτώσεων. Όσο για τους διαγωνισμούς, well… είναι καθαρά θέμα τύχης οπότε δεν μπορούμε να εκφράσουμε άποψη –είδατε, είμαστε καλόπιστοι.

Κάτι άλλο που θα προσπαθήσουν να σας πείσουν να κάνετε από το σπίτι διάφοροι «μέντορες» και «επαγγελματικοί σύμβουλοι», είναι να πουλήσετε προϊόντα ή υπηρεσίες, τάζοντάς σας ποσοστό επί των πωλήσεων. Μην «ψαρώσετε»: ακριβώς για τον ίδιο λόγο που κανείς δεν πρόκειται να αγοράσει εγκυκλοπαίδεια, σκούπα ή τάπερ από εσάς αν τρέχετε από πόρτα σε πόρτα, δεν θα το κάνει και online. Πιστέψτε μας: αν ένας χρήστης θέλει να αγοράσει κάτι, θα το βρει σε κάποιο από τα μεγάλα και γνωστά καταστήματα, δεν περιμένει εσάς να του το πείτε.

Ακόμα κι αν υποθέσουμε πως ξεκινάτε ένα blog και ευελπιστείτε να βγάλετε τα προς το ζην μέσω των affiliate προγραμμάτων (φιλοξενώντας δηλαδή διαφημιστικά banners, στοχεύοντας να οδηγήσετε το κοινό σας σε αγορά των προϊόντων που απεικονίζουν για να πληρωθείτε βάσει των αγορών αυτών), το ποσοστό που θα σας δοθεί είναι αστείο: μιλάμε για 1-2%, οπότε αν υποθέσουμε ότι στο site/blog σας διαφημίζονται laptops, θα πρέπει να «πουλήσετε» 100 τέτοια των 500€ έκαστο για να κερδίσετε ένα πεντακοσάρικο για λογαριασμό σας. Σας φαίνεται εύκολο κάτι τέτοιο;

earn-money-online-2

«Μα όλοι βγάζουν λεφτά online»!

Αγαπητοί μας, αν όλοι έβγαζαν χρήματα online, τότε κάθε πρωί, η Αθηνών – Λαμίας και η Πανόρμου θα ήταν άδειες αφού όλοι θα κάθονταν σπιτάκια τους, κερδίζοντας από εκεί πολλά ζεστά ευρώ. Ελάτε όμως που δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δεν υποστηρίζουμε φυσικά ότι κανείς δεν κερδίζει χρήματα εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα του διαδικτύου, απλά δεν το κάνουν «όλοι», ούτε καν πολλοί. Να σας πούμε και κάτι ακόμα; Έστω ότι κάποιος έχει βρει αυτόν τον μαγικό τρόπο και ‘κονομάει σταθερά online. Γιατί να μοιραστεί το μυστικό του μαζί σας; Σας το χρωστάει; Έχει κάποιον λόγο να σας αποκαλύψει τον τρόπο που θησαυρίζει; Να σας δείξει την κότα με τα χρυσά αβγά; Εννοείται πως όχι…

Δεν αρκεί απλά η θέληση. Όλοι θα θέλαμε να πάμε μια βόλτα στο διάστημα, να πέσουμε από τα 39 χιλιόμετρα σαν τον Μπαουμγκάρντνερ, να ζήσουμε για λίγο σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Το να το θέλουμε από το να το κάνουμε όμως, απέχουν όσο η Γη από τον Κρόνο. Το ίδιο λοιπόν ισχύει και για το online επιχειρείν: είναι εφικτό και κάποιοι τα έχουν καταφέρει. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μπορούν να το κάνουν όλοι: ακόμα και άνθρωποι που κατόρθωσαν να γίνουν πλούσιοι χάρη στο διαδίκτυο, χρειάστηκε να επενδύσουν πολύ χρόνο και χρήμα μέχρι να τα καταφέρουν –τρανό παράδειγμα ο ιδρυτής του PayPal, Μαξ Λέβτσιν, ο οποίος απέτυχε ούτε λίγο ούτε πολύ σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις (startups) πριν χτυπήσει «διάνα».

earn-money-online-3

Και το κυριότερο..

Όσοι έχουν καταγράψει στο ενεργητικό τους online επιτυχίες, το κατάφεραν, όχι γιατί τους είπε κάποιος τι θα έπρεπε να κάνουν, αλλά διότι είχαν τη διορατικότητα να εντοπίσουν μια ευκαιρία εκεί που άλλοι δεν έβλεπαν τίποτα. Μάλιστα, όχι μόνο αυτό αλλά αποφάσισαν να επενδύσουν εργατοώρες (τουλάχιστον) για να καταφέρουν να εξελίξουν την ιδέα τους και να τη μετατρέψουν σε βιώσιμο business model, ακόμα κι αν εν τέλει έφτασε να «θρέφει» τους ίδιους και δεν εξελίχθηκε ποτέ σε κάποιο πασίγνωστο startup.

Λοιπόν, τη δύσκολη δουλειά την κάναμε: σας είπαμε όλους τους τρόπους με τους οποίους ΔΕΝ θα βγάλετε χρήματα online, οπότε τι μένει; Ααακριβώς: όλοι εκείνοι που θα σας οδηγήσουν στην επιτυχία! Εσείς δεν έχετε παρά να τους βρείτε! Απλό, έτσι;