Αν και η χώρα μας κατέλαβε την 1η θέση σε έρευνα της ITU όσον αφορά στις δεξιότητες χρήσης νέων τεχνολογιών, φαίνεται πως αυτές περιορίζονται σε λίγους.

ITUΠρόσφατη μελέτης της Διεθνούς Ενωσης Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunications Union – ITU) τοποθετεί την Ελλάδα στην 34η θέση στη χρήση πληροφορικής αλλά στην πρώτη θέση όσον αφορά τις δεξιότητες στη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας.
Η μελέτη ασχολήθηκε με τον ρυθμό ανάπτυξης της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην πενταετία 2002 – 2007 και όσον αφορά στη χώρα μας, είχαμε μεν έναν καλό ρυθμό (ο δείκτης ανάπτυξης, ονόματι IDI (ICT Development Index) διαμορφώθηκε μεν στο 5,29 με άριστα το 10 για το 2007 από 3,94 το 2002), όμως, χάσαμε τέσσερις θέσεις με αποτέλεσμα να βρεθούμε στην 34η θέση (μεταξύ 154 κρατών) από την 30ή που ήμασταν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση όσον αφορά στις δεξιότητες στη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Η επίδοση της Ελλάδας στον συγκεκριμένο υποδείκτη έφθασε στο εντυπωσιακό 9,94 (από 8,45 το 2002 που είχε φέρει τη χώρα μας στην 14η θέση) με αποτέλεσμα να ξεπεράσουμε τη Φινλανδία και την Κορέα. Ο συγκεκριμένος υποδείκτης λαμβάνει υπόψη του μία σειρά από παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένων και των γνώσεων που υπάρχουν αλλά και την εμπλοκή των κατοίκων στην αξιοποίηση των ΤΠΕ.
Η πρωτιά αυτή της Ελλάδας μαρτυρά πως υπάρχουν οι γνώσεις και οι δεξιότητες στην πληροφορική και στις τηλεπικοινωνίες, αλλά δεν υπάρχει αξιοποίηση τόσο σε επίπεδο επιχειρηματικότητας όσο και σε χρηστικό επίπεδο που θα έφερναν την Ελλάδα πιο ψηλά στον συνολικό δείκτη αξιολόγησης.
O συνολικός δείκτης IDI της ITU λαμβάνει υπόψη του μία σειρά από παραμέτρους, όπως είναι τα ποσοστά χρήσης υπηρεσιών όπως η σταθερή και κινητή τηλεφωνία, οι προσωπικοί υπολογιστές, η ευρυζωνικότητα, καθώς, φυσικά, και το κόστος αυτών. Σημειωτέον πως όσον αφορά στο κόστος χρήσης και απόκτησης ΤΠΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 27η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.< παγκόσμιας θέση 27η βρίσκεται Ελλάδα ΤΠΕ, απόκτησης χρήσης κόστος αφορά όσον πως Σημειωτέον αυτών. φυσικά, καθώς, ευρυζωνικότητα, υπολογιστές, προσωπικοί τηλεφωνία, κινητή σταθερή υπηρεσιών ποσοστά παραμέτρους, σειρά μία υπόψη λαμβάνει ITU IDI δείκτης συνολικός>
Οσον αφορά στη συνολική κατάταξη με βάση τον δείκτη IDI, στην πρώτη θέση για το 2007, όπως και το 2002, βρέθηκε η Σουηδία, ακολουθούμενη από τη Νότια Κορέα. Η τελευταία ήταν η μόνη μη ευρωπαϊκή χώρα μέσα στην πρώτη δεκάδα, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι στις πρώτες θέσεις βρίσκονται κράτη που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη βόρεια Ευρώπη.
Αξιοπρόσεκτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται μόλις στη 17η θέση (από την 11η), ενώ γενικότερα η περιοχή του πλανήτη που είχε την υψηλότερη άνοδο ήταν η κεντρική και ανατολική Ευρώπη όπου τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.