Σε τεράστιο κινητό δίκτυο Wi-Fi έχει μετατραπεί η Πορτογαλία, αποτελώντας την χώρα-πρότυπο της Ευρώπης στο ζήτημα της ελεύθερης πρόσβασης στο ίντερνετ.

Veniam_3 Στην πόλη Πόρτο πάνω από 600 λεωφορεία και ταξί έχουν «μεταλλαχθεί» σε κινούμενα ρούτερ, αφού επιτρέπουν στους επιβάτες να απολαύσουν δωρεάν ίντερνετ ακόμα και στο δρόμο. Σήμερα, πάνω από 70.000 άτομα μετακινούνται με τα ΜΜΜ στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας και σερφάρουν χωρίς να χρησιμοποιήσουν το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με την εταιρεία Veniam, που προχώρησε το σχέδιο των κινούμενων Wi-Fihotspots, πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο εξελιγμένο δίκτυο οχημάτων του κόσμου. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αισθητήρες στα οχήματα που συλλέγουν δεδομένα και τα στέλνουν στις αρχές π.χ. σε περίπτωση που το λεωφορείο ή το ταξί υποστεί σύγκρουση ή παρεκκλίνει από την πορεία του.

Η εταιρεία πρόσφατα χρηματοδοτήθηκε με 4.200.000 δολάρια και απέκτησε την έδρα της στο Mountain View της Καλιφόρνια. Ο ιδρυτής της, Joao Barross, αναπληρωτής καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο αναφέρει, πάντως, ότι σχεδιάζει να επεκτείνει την έξυπνη υπηρεσία και σε άλλες πόλεις.