Η Nikon ανακοίνωσε τη βράβευση τεσσάρων προϊόντων της στο πλαίσιο των βραβείων υψηλού κύρους TIPA, όπου έλαβε, μεταξύ άλλων, τον τίτλο «Καλύτερη επαγγελματική D-SLR» για τη D4S.


nikon d4sΗ ένωση TIPA, η κορυφαία ένωση φωτογραφικού τύπου στην Ευρώπη, βράβευσε τα παρακάτω προϊόντα Nikon στις αντίστοιχες κατηγορίες:
Nikon D4S: «Καλύτερη επαγγελματική D-SLR» (Best D-SLR Professional)
Nikon Df: «Καλύτερη φωτογραφική μηχανή υψηλής ποιότητας» (Best Premium Camera)
Nikon D3300: «Καλύτερη ερασιτεχνική D-SLR» (Best D-SLR Entry-level)
Nikon 1 AW 1: «Καλύτερη ανθεκτική φωτογραφική μηχανή» (Best Rugged Camera)


Οι υποψηφιότητες για τα βραβεία TIPA ψηφίζονται ανεξάρτητα κάθε χρόνο από 29 περιοδικά φωτογραφίας, τα οποία εκδίδονται σε 16 χώρες και στις πέντε ηπείρους. Για την ανάδειξη του νικητή σε κάθε κατηγορία, η επιτροπή λαμβάνει υπόψη χαρακτηριστικά όπως η καινοτομία, η χρήση τεχνολογιών αιχμής, η σχεδίαση και η εργονομία, η ευκολία χρήσης, καθώς και η αναλογία τιμής/απόδοσης.


Εκτός από το βραβείο TIPA, η προηγμένη αδιάβροχη και αντικραδασμική φωτογραφική μηχανή Nikon 1 AW1 με εναλλάξιμους φακούς εξασφάλισε επίσης το iF Product Design Award 2014, το παγκοσμίως αναγνωρισμένο βραβείο βιομηχανικής σχεδίασης προϊόντος. Επίσης διακρίθηκε η Nikon COOLPIX A, η πρώτη φωτογραφική μηχανή COOLPIX εξοπλισμένη με αισθητήρα εικόνας CMOS με φορμά DX της Nikon.


Η Nikon Df δεν έμεινε πίσω και εξασφάλισε το ιδιαίτερου κύρους βραβείο “red dot award: product design 2014” (βραβείο red dot: σχεδίαση προϊόντος 2014), μαζί με τη φωτογραφική μηχανή D-SLR Nikon D5300 και τα κιάλια ACULON T51, τα οποία αποτελούν προϊόν της θυγατρικής της Nikon, Nikon Vision Co., Ltd.


Ο Jordi Brinkman, Διευθυντής προϊόντος στη Nikon Europe, δήλωσε: «Η Nikon είναι εξαιρετικά υπερήφανη για την εξασφάλιση τριών βραβείων TIPA στις ανταγωνιστικές κατηγορίες D-SLR, καθώς και για τη βράβευση της εξελιγμένης αλλά και ανθεκτικής φωτογραφικής μηχανής χωρίς καθρέφτη (mirrorless), Nikon 1 AW1. Αυτό το μοντέλο είναι μια ιδιαίτερα πρωτοποριακή φωτογραφική μηχανή με μικρό μέγεθος, επομένως, η βράβευσή του με το iF Product Design Award και η αναγνώρισή του από τους καταξιωμένους κριτές των βραβείων TIPA αποτελεί ιδιαίτερη πηγή ικανοποίησης για εμάς.»


Ο Dirk Jasper, Διευθυντής προϊόντος στη Nikon Europe, δήλωσε: «Η Nikon Df συνδυάζει την άψογη σχεδίαση των εμβληματικών φωτογραφικών μηχανών μας με ορισμένες από τις ισχυρότερες τεχνολογίες που υπάρχουν. Η διαχρονική αισθητική της έχει τεράστια απήχηση στους χρήστες, αλλά το βραβείο TIPA, μαζί με το βραβείο red dot για τη σχεδίαση προϊόντος, εδραιώνουν το γεγονός ότι η λειτουργικότητα αυτής της φωτογραφικής μηχανής είναι εφάμιλλη με την κομψότητά της.»


Καλύτερη ερασιτεχνική D-SLR (Best D-SLR Entry-level) TIPA: Nikon D3300
nikon d3300Η κριτική επιτροπή των βραβείων TIPA σχολιάζει: «Μία από τις πρώτες ερασιτεχνικές D-SLR χωρίς χαμηλοπερατό φίλτρο, η Nikon D3300 διαθέτει αισθητήρα CMOS με φορμά DX 24,2 megapixel, εύρος ISO 100-12.800, με αντιστάθμιση υποέκθεσης 1 EV και ταχύτητα λήψης 5 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps). Η κοινοποίηση των φωτογραφιών και των βίντεο Full HD 1080p είναι δυνατή με τον προσαρμογέα Nikon WU-1a.* Η μικρή και ελαφριά φωτογραφική μηχανή Nikon D3300 έχει διαστάσεις 4,9 x 3,8 x 2,9 in., οι οποίες την καθιστούν μέλος της νέας γενιάς D-SLR που συναγωνίζονται τις compact φωτογραφικές μηχανές για όσους θέτουν ως προτεραιότητα το φορητό και εύχρηστο μέγεθος σε συνδυασμό με την ποιότητα εικόνας που προσφέρει μια D-SLR φωτογραφική μηχανή. Για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη φωτογράφιση D-SLR, η ενσωματωμένη Λειτουργία οδηγού παρέχει οδηγίες βήμα προς βήμα για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων.»
*Η μεταφορά βίντεο σε έξυπνη συσκευή είναι δυνατή με τη δωρεάν εφαρμογή WMU (Wireless Mobile Utility), η οποία είναι διαθέσιμη για συσκευές Android στο Google Play™.


Καλύτερη επαγγελματική D-SLR (Best D-SLR Professional) TIPA: Nikon D4S
Η κριτική επιτροπή των βραβείων TIPA σχολιάζει: «Η φωτογραφική μηχανή D4S της Nikon διαθέτει έναν νέο αισθητήρα με φορμά FX 16,2 megapixel ο οποίος λειτουργεί σε συνδυασμό με τον νέο μηχανισμό επεξεργασίας εικόνας EXPEED 4, για να εξασφαλίσει βελτιωμένες φωτογραφίες και βίντεο Full HD με διάφορες ταχύτητες καρέ. Η νέα λειτουργία AF επιλογής περιοχής από ομάδα αισθητήρων και οι συνολικές βελτιώσεις του συστήματος εξελίσσουν περαιτέρω το σύστημα 51 σημείων AF της Nikon, ενώ η φωτογραφική μηχανή σπάει το φράγμα του εύρους ταχυτήτων ISO και φτάνει στο εντυπωσιακό επίπεδο ISO 409.600. Η συνολική ταχύτητα και απόκριση έχουν ενισχυθεί, με αποτύπωση πλήρους ανάλυσης σε ταχύτητα 11 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps) με αυτόματη εστίαση και έκθεση, ενώ η αύξηση κατά 30% της ισχύος επεξεργασίας βελτιώνει ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις της φωτογραφικής μηχανής. Η Nikon D4S χρησιμοποιεί κάρτες CF, καθώς και το εξαιρετικά γρήγορο φορμά κάρτας XQD, για να επιτύχει τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους μεταφοράς και εγγραφής.»


Καλύτερη ανθεκτική φωτογραφική μηχανή (Best Rugged Camera) TIPA: Nikon 1 AW 1
nikon 1 aw1Η κριτική επιτροπή των βραβείων TIPA σχολιάζει: «Η Nikon 1 AW1 είναι η πρώτη αδιάβροχη (σε βάθος έως 15 m (49 ft)), αντικραδασμική (σε πτώσεις από ύψος έως 2 m (6,6 ft)) και ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες (έως -10 °C (14 °F)) φωτογραφική μηχανή CSC με εναλλάξιμο φακό. Σχεδιασμένη για τις ανάγκες των φανατικών της υπαίθρου που πιθανότατα θα τη χρησιμοποιήσουν, η φωτογραφική μηχανή περιλαμβάνει ενσωματωμένο GPS, μετρητή ύψους, όργανο μέτρησης βάθους, ηλεκτρονική πυξίδα και ένδειξη οπτικού ορίζοντα, καθώς και WiFi με τον προαιρετικό προσαρμογέα Wu-1b της Nikon. Διαθέτει ακόμα και ενσωματωμένο αδιάβροχο φλας! Ο αισθητήρας CMOS 14,2 megapixel, με επεξεργαστή EXPEED 3A, εξασφαλίζει φωτογραφίες και βίντεο υψηλής ανάλυσης, με μεγάλο εύρος ISO από 160 έως 6400. Παρότι είναι δυνατή η χρήση όλων των φακών 1 NIKKOR, η φωτογραφική μηχανή συνοδεύεται από δύο νέους «στεγανοποιημένους» φακούς, έναν φακό 11-27,5mm και έναν φακό 10 mm f/2,8, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλοι.»


Καλύτερη φωτογραφική μηχανή υψηλής ποιότητας (Best Premium Camera) TIPA: Nikon Df
nikon dfΗ κριτική επιτροπή των βραβείων TIPA σχολιάζει: «Η Df της Nikon είναι μια φωτογραφική μηχανή πλήρους κάδρου, η οποία έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις κλασικές αναλογικές μηχανές SLR της Nikon, με πολυάριθμους επιλογείς χειριστηρίων για τις λειτουργίες φωτογραφίας. Ωστόσο, αυτό το σώμα από κράμα μαγνησίου με την αίσθηση vintage περιλαμβάνει αισθητήρα CMOS πλήρους κάδρου 16,2 megapixel, επεξεργαστή Nikon EXPEED, μέτρηση matrix 2016 pixel και σύστημα AF 39 σημείων. Η φωτογραφική μηχανή παρέχει αυτόματο bracketing έως πέντε καρέ, λήψη 5,5 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps) και ρυθμίσεις ταχύτητας ISO έως 204.800. Η επιμονή της Nikon στη συμβατότητα μοντούρας φακού συνεχίζεται με τη δυνατότητα χρήσης όλων των φακών NIKKOR που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή, καθώς και όλων των κλασικών φακών Ai ή χωρίς Ai. Διαθέτει γυάλινο πενταπρισματικό σκόπευτρο και οθόνη LCD 8,1 cm (3,2 in.).»