Το Home Cinema είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου σαλονιού. Διαβάστε, λοιπόν, χρήσιμες συμβουλές για να διαλέξετε το σύστημα που σας ταιριάζει.

Γράφει ο Γιάννης Μαργέτης

LG_home_cinemaΤο Home Cinema είναι πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου σαλονιού. Και παρόλο που το όνομά του παραπέμπει σε ταινίες, το Home Cinema μπορεί να γίνει πιστός σύντροφος και για τη μουσική μας, αλλά και για τα παιχνίδια μας. Σε αυτόν τον οδηγό θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για να διαλέξετε το Home Cinema που σας ταιριάζει.

Ξεκινώντας, θα μιλήσουμε για το πώς μπορείτε εύκολα να διαλέξετε ένα Home Cinema, χωρίς να ασχοληθείτε με εξεζητημένα χαρακτηριστικά. Ετσι λαμβάνοντας υπόψη μόνο το μέγεθος του δωματίου, αλλά και τα χρήματα που θέλετε να ξοδέψετε μπορούμε να χωρίσουμε τα Home Cinema σε τέσσερις κατηγορίες.


Κάτω των 400 ευρώ
Μέγεθος δωματίου: Κρεβατοκάμαρες, μικρά σαλόνια και, γενικότερα, χώροι μικρότεροι των 70 τ.μ.
Τι θα πάρετε: Ενα πλήρες home theater in a box (HTIB) στο οποίο θα υπάρχουν ενσωματωμένα ενισχυτής και DVD Player με έξοδο HDMI για DVD upscaling, πέντε ηχεία/ δορυφόροι και ένα subwoofer. Αν τα ηχεία είναι πολλά για το χώρο σας, μπορείτε να επιλέξετε ένα virtual surround σύστημα με δύο ή τρία μπροστινά ηχεία συν ένα subwoofer.


Κάτω των 1.000 ευρώ
Μέγεθος δωματίου: Μεσαίες κρεβατοκάμαρες, σαλόνια και γενικότερα χώροι γύρω στα 100 τ.μ.
Τι θα πάρετε: Μπορείτε να διαλέξετε
ανάμεσα σε ένα υψηλής ποιότητας HTIB ή ένα Home Theater με έναν βασικό ενισχυτή, ένα HDMI DVD player με δυνατότητες upscaling και ένα σύστημα
ηχείων 5.1.


Μέχρι 1.500 ευρώ
Μέγεθος δωματίου: Μεγάλα σαλόνια, χώροι αποκλειστικά για Home Theater και γενικότερα χώροsι άνω των 100 τ.μ. χωρίς να αποκλείονται ειδικά σχεδιασμένοι χώροι με λιγότερα τετραγωνικά.
Τι θα πάρετε: Ενα εξεζητημένο σύστημα «όλα σε ένα» ή ένα σύστημα με έναν ενισχυτή μεσαίας δυναμικότητας, ένα HDMI DVD player με δυνατότητα upscaling ή ένα απλό Blu-Ray DVD. Για σύστημα ηχείων μπορείτε να επιλέξετε είτε κάποιο έτοιμο σετ 5.1 είτε να διαλέξετε ξεχωριστά ηχεία από τον ίδιο όμως κατασκευαστή.


Πάνω από 1.500 ευρώ
Μέγεθος δωματίου: Μεγάλα σαλόνια, χώροι αποκλειστικά για Home Theater και γενικότερα χώροι άνω των 120 τ.μ.
Τι θα πάρετε: Ενα σύστημα «όλα σε ένα» υψηλής ποιότητας ή ένα σύστημα με έναν κορυφαίο ενισχυτή, ένα Blu-Ray player και ένα σύστημα ηχείων 5.1 ή 7.1.


Συστήματα «όλα σε ένα»
Τα περισσότερα συστήματα «όλα σε ένα» συμπεριλαμβάνουν ένα σύστημα ηχείων 5.1 με έναν ενισχυτή και ενσωματωμένο DVD player, που πλέον στις μέρες μας μπορεί να κάνει upscaling σε DVD’s μέσω μιας θύρας HDMI. Τα συστήματα HDMI ξεκινάνε από 200 ευρώ και μπορούν να φτάσουν και τα 3000 ευρώ, ενώ μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες.


Φτηνές συγκινήσεις
Υπέρ: οικονομικά, μικρά σε μέγεθος, εύκολο στήσιμο.
Κατά: Δεν θα σπάσει και τα τζάμια του σπιτιού σας από την ένταση, χαμηλή ποιότητα κατασκευής, περιορισμένη συνδεσιμότητα.

Τα οικονομικά συστήματα «όλα σε ένα» σχεδόν πάντα έχουν ενσωματωμένο ένα σύστημα ηχείων και ένα subwoofer. Η ποιότητα του ήχου δεν είναι και η καλύτερη που έχετε ακούσει, αν και αρκετά συστήματα «όλα σε ένα» μπορούν να προσφέρουν αρκετά υψηλή ποιότητα ήχου σε χαμηλή τιμή.
Συνήθως σε κάθε ηχείο φτάνει ισχύς της τάξεως των 25 με 50 Watts που είναι αρκετή για να γεμίσει μουσική ένα μικρό δωμάτιο, μόνο μην περιμένετε να κάνετε το χώρο… night club από την ένταση.
Οσον αφορά το surround, αυτό περιορίζεται σε Dolby Digital/ Pro Logic II και DTS/ DTS Neo:6, ενώ από άποψη συνδεσιμότητας, αυτή περιορίζεται σε δύο ή τρεις εισόδους AV. Τέλος, ακόμα και τα πιο οικονομικά συστήματα «όλα σε ένα» έχουν μία έξοδο HDMI για να κάνουν upscaling.


Λύσεις με στυλ
Υπέρ: Ομορφη εμφάνιση, ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, σχετικά εύκολο στήσιμο.
Κατά: Και πάλι τα τζάμια του σπιτιού σας είναι ασφαλή, περιορισμένο μπάσο, τα καλαίσθητα εξαρτήματα έχουν περιορισμένη συνδεσιμότητα.

Αρκετοί κατασκευαστές, προσφέρουν Home Theater «όλα σε ένα» με μικροσκοπικά ηχεία δορυφόρους (12 εκατοστά ή και μικρότερα).
Από την άλλη, μπορείτε να βρείτε αρκετά ψηλά, αλλά αρκετά λεπτά και καλαίσθητα ηχεία που έχουν βάση για να στέκονται στο πάτωμα.
Πολλοί κατασκευαστές μάλιστα, βάζουν τον ενισχυτή μέσα στο subwoofer, κάνοντας έτσι το όλο σύστημα αρκετά μικρό και εργονομικό, κατάλληλο για τοποθέτηση σε σαλόνια τα οποία και ομορφαίνει, από την άλλη όμως με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται το μέγεθος του sub με αποτέλεσμα το περιορισμένο μπάσο.


Ολα σε ένα σε… κομμάτια
Υπέρ: Καλή ποιότητα κατασκευής, αρκετά καλά χαρακτηριστικά, καλή συνδεσιμότητα.
Κατά: Πιο πολύπλοκο setup, μεγαλύτερος όγκος, τα ενσωματωμένα ηχεία είναι τις περισσότερες φορές χαμηλής ποιότητας.

Αντί να συνδυάσουν τον ενισχυτή με το DVD Player, πολλά συστήματα «όλα σε ένα» ξεφεύγουν από την πεπατημένη και έρχονται σε «κομμάτια», με ξεχωριστό ενισχυτή, DVD Player και subwoofer. Η συγκεκριμένη προσέγγιση διαφέρει από τη συμπαγή κατασκευή των «όλα σε ένα» συστημάτων, αλλά υπάρχουν αρκετά προτερήματα.
Το μεγαλύτερο μέγεθός τους, επιτρέπει στους κατασκευαστές να χωρέσουν περισσότερη «δύναμη», αλλά και συνδεσιμότητα έχοντας περισσότερες εισόδους για συσκευές όπως δορυφορικούς δέκτες, VCR και κασετόφωνα. Επιπροσθέτως υπάρχει και η δυνατότητα για σύνδεση HDMI, αλλά τα πιο εξεζητημένα χαρακτηριστικά, όπως τα HDMI upconversion και deinterlacing, συνήθως απουσιάζουν.


Φαντεζί και… ασύρματα
Υπέρ: Συμπαγή και μικρά σε μέγεθος, αλλά εξοπλισμένα με τεχνολογία αιχμής.
Κατά: Αρκετά ακριβά, ίσως είναι προτιμότερο να πάτε σε λύσεις με ξεχωριστά κομμάτια.

Αρκετοί κατασκευαστές έχουν παραγάγει λύσεις Home Cinema με ασύρματο σετ ηχείων. Για να μην μπερδευτείτε, όταν δείτε ότι ένα σύστημα διαθέτει ασύρματα ηχεία εννοεί ότι τα δύο πίσω ηχεία είναι ασύρματα για να μην μπλέκεται με πολλά καλώδια.
Αυτό ωστόσο κρύβει παγίδες. Τα δύο πίσω ηχεία χρειάζονται τροφοδοσία για να λειτουργήσουν, αυτό σημαίνει είτε ότι χρησιμοποιούν μπαταρίες είτε ότι έχουν ξεχωριστή τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος. Στην πρώτη περίπτωση, που διαθέτουν μπαταρίες, αυτές καταναλώνονται σχετικά γρήγορα και υπάρχει συνήθως αισθητή απώλεια ποιότητας, ενώ στη δεύτερη δεν υπάρχει καμία απώλεια. Οπότε εάν θέλετε ασύρματα τα πίσω ηχεία καλό θα ήταν να επιλέξετε κάποια με ξεχωριστή τροφοδοσία.


Γλωσσάρι
Upscaling: Μία διαδικασία κατά την οποία όταν αναπαράγεται ένα απλό DVD σε τηλεόραση Full HD, μετατρέπει με κάποιους αλγορίθμους, το χαμηλής ποιότητας σήμα σε υψηλής ποιότητας.
HDMI: Θύρα επικοινωνίας τελευταίας τεχνολογίας μέσω της οποίας εκπέμπεται το σήμα χωρίς καμία συμπίεση για μεγαλύτερη ποιότητα