Χρόνο με το χρόνο παρατηρούμε να εμφανίζονται νέες τάσεις στη φωτογράφιση. Το 2012 παρατηρήσαμε μια εκρηκτική ανάπτυξη της φωτογράφισης φαγητού καθώς και μια αύξηση στην εφαρμογή διαφόρων εφέ.


Sam Rohn 1 (Large)Τι προβλέπεται όμως για το 2013; Μετά την παρουσίαση της Nikon D5200, η Nikon συνεργάστηκε με τρεις επαγγελματίες φωτογράφους, οι οποίοι παρουσίασαν τους τομείς που πιστεύουν ότι θα αποτελέσουν τις νέες τάσεις στη φωτογράφιση. Ακόμη, πρόσφεραν τις συμβουλές τους για να βοηθήσουν τους εξελισσόμενους φωτογράφους να παραμείνουν «στη μόδα» και να χειριστούν με επιτυχία τις προκλήσεις του στυλ, χρησιμοποιώντας την πιο πρόσφατη DSLR μέσου εύρους.


Πανοραμικές λήψεις χρησιμοποιώντας στερεογραφική απεικόνιση – 360° Φωτογράφιση πανοραμικών λήψεων
Ο Sam Rohn είναι ένας αυτοδίδακτος Αμερικανός φωτογράφος, που ειδικεύεται στις πανοραμικές λήψεις 360°. Τα τελευταία 20 χρόνια εργάστηκε σε φωτογραφίσεις για την Hugo Boss, την Ikea και την Ford. Ο Rohn πιστεύει ότι την επόμενη χρονιά θα δούμε ακόμη περισσότερες πανοραμικές φωτογραφίες καθώς οι φωτογράφοι πειραματίζονται με τα διάφορα εφέ που μπορούν να πετύχουν, ιδιαίτερα με το πιο πρόσφατο φαινόμενο – τα πανοράματα με τη χρήση στερεογραφικής απεικόνισης.


Τι είναι αυτή η τάση;
Τα πανοράματα με τη χρήση στερεογραφικής απεικόνισης 360° είναι ένας τρόπος παρουσίασης μιας νέας προοπτικής του κόσμου που μας περιβάλλει. Μας επιτρέπουν να απεικονίζουμε μέρη με τρόπους που δεν μπορούσαμε στο παρελθόν με τον παραδοσιακό εξοπλισμό και τις τεχνικές φωτογράφισης, απελευθερώνοντάς μας από τα όρια της συνήθους προοπτικής και ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη δημιουργική φωτογράφιση.


Αυτές οι φωτογραφίες που τυπικά ονομάζονται «στερεογραφικά πανοράματα» και συχνά αποκαλούνται «μικροί πλανήτες» ή «πανοράματα πλανητών» σάς επιτρέπουν να απεικονίζετε ένα περιβάλλον 360° σε μια μεμονωμένη εικόνα. Μοιάζουν να δημιουργούν μια σφαίρα γύρω από την πανοραμική εικόνα, μετατρέποντας ένα υπαίθριο ή αστικό τοπίο σε έναν ολόκληρο κόσμο.


Γιατί θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερα το 2013;
Πλέον μπορείτε να δημιουργείτε πανοράματα μικρών πλανητών 360° πιο εύκολα από ποτέ. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας των φωτογραφικών μηχανών και των υπολογιστών, τα εργαλεία για τη δημιουργία αυτών των εικόνων είναι πλέον διαθέσιμα σε όλους. Δεν απαιτείται πια περίπλοκο λογισμικό ή ακριβός επαγγελματικός εξοπλισμός, που στο παρελθόν αποτελούσε εμπόδιο.


Καθώς η τεχνολογία εξελίχθηκε, η πανοραμική φωτογράφιση 360° αναμένεται να αναπτυχθεί το 2013. Περισσότεροι φωτογράφοι θα θέσουν ως προσωπικό στόχο να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους πέρα από τις παραδοσιακές τεχνικές και να βρουν νέους τρόπους έκφρασης.


Οι καλύτερες συμβουλές του Sam για τη δημιουργία πανοραμάτων μικρών πλανητών
Επιλέξτε το σωστό θέμα – Σκηνές με δυναμικό κεντρικό θέμα που δεν εκτείνονται πέρα από τις 90° πάνω από τη γραμμή του ορίζοντα έχουν καλά αποτελέσματα με τους μικρούς πλανήτες. Αν αλλάξετε την απόσταση ανάμεσα στο θέμα και τη φωτογραφική μηχανή, θα αλλάξει το μέγεθος του θέματος στην τελική φωτογραφία.


Χρησιμοποιείτε πάντα σφαιρική κεφαλή τριπόδου πανοραμικών λήψεων 360° – Με αυτόν τον τρόπο, η φωτογραφική μηχανή και ο φακός θα περιστρέφονται γύρω από το “κομβικό σημείο” του φακού, ώστε να αποτρέπονται σφάλματα παράλλαξης και να διασφαλίζεται ότι οι εικόνες θα ενώνονται μεταξύ τους σωστά. Διατηρείτε τη γραμμή του ορίζοντα παράλληλη κατά τη λήψη, ώστε να μην χρειάζεται να τη διορθώνετε μετά.


Επιλέξτε τα κατάλληλα εργαλεία για το σκοπό – Ένας φακός fisheye θα σας βοηθήσει να αποτυπώσετε ολόκληρο τον μικρό πλανήτη με λιγότερες λήψεις. Ορισμένες φωτογραφικές μηχανές, όπως η D5200 της Nikon, διαθέτουν ασύρματο τηλεχειριστήριο, χάρη στο οποίο θα μπορέσετε να αποφύγετε την αποτύπωση της σκιάς σας κατά τη λήψη.


Μην χρησιμοποιείτε ποτέ αυτόματες ρυθμίσεις – Θα πρέπει να προσαρμόζετε χειροκίνητα την έκθεση, την ισορροπία λευκού και την εστίαση, ώστε να είστε σίγουροι ότι οι εικόνες ενώνονται μεταξύ τους σωστά.


Χρησιμοποιήστε τις σωστές εφαρμογές κατά το μοντάζ – Οι εφαρμογές ένωσης πανοραμικών εικόνων 360° όπως η PTGui, η KolorAutoPano ή η Hugin είναι οι καλύτερες. Χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα όπως το Photoshop, για να αφαιρέσετε το τρίποδο και τη σκιά του από την τελική φωτογραφία.


Πίσω στα βασικά – Μονόχρωμη φωτογράφιση
O Jeremy Walker είναι ένας βραβευμένος Βρετανός φωτογράφος που ειδικεύεται στην υψηλής ποιότητας φωτογράφιση τοπίων και τοποθεσιών σε όλο τον κόσμο. Μέσω της δουλειάς του έχει γνωρίσει μια ποικιλία τάσεων στη φωτογράφιση, καθώς όμως οι πιο πρόσφατες τάσεις βασίζονται στην εφαρμογή φίλτρων και εφέ, πιστεύει ότι για να ανταποκριθούμε, θα πρέπει να γυρίσουμε στα βασικά – τη δημιουργία όμορφων, κλασικών και καλαίσθητων ασπρόμαυρων φωτογραφιών.


Τι είναι αυτή η τάση;
Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες μάς γυρίζουν στην απαρχή της φωτογράφισης. Η δημιουργία ασπρόμαυρων φωτογραφιών είναι η φωτογράφιση στην πιο απλή, ακατέργαστη μορφή της. Δεν έχουν αλλοιωθεί από την επιρροή των χρωμάτων και εστιάζουν αποκλειστικά στον τόνο, την υφή, το σχήμα, το δραματικό εφέ, τη διάθεση και, πάνω από όλα, στο οπτικό αποτέλεσμα της φωτογραφίας.


Γιατί θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερα το 2013;
Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο χρώμα, τηλεοράσεις ευρείας οθόνης, iPad και smartphone – βομβαρδιζόμαστε με φωτεινές εικόνες από κάθε πλευρά, κάθε μέρα. Η ασπρόμαυρη φωτογράφιση είναι το αντίδοτο στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Είναι ο πιο δημιουργικός τρόπος απεικόνισης που θα ξεχωρίσει. Αν γίνει με τον σωστό τρόπο, μπορεί να εμπνεύσει, να αποτελέσει μια καινοτομία. Θεωρείται ακόμα της μόδας και είναι αναμφίβολα μια μορφή τέχνης.


Οι μονόχρωμες φωτογραφίες είναι κατάλληλες για ένα τεράστιο φάσμα θεμάτων, από τη φωτογράφιση ατόμων και αρχιτεκτονικών έργων μέχρι τη φωτογράφιση ταξιδιών και τοπίων. Ανταποκρίνονται καλά σε όλες τις συνθήκες φωτισμού και στο “χαμηλό” φωτισμό μπορούν να αποκτήσουν μια μελαγχολική και δραματική χροιά – ο καλύτερος φίλος του φωτογράφου.


Πάνω από όλα, οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες διακρίνονται για την απλότητα και το βάθος τους – χαρακτηριστικά που θα ξεχωρίσουν και θα προκαλέσουν αίσθηση σε έναν πολύχρωμο κόσμο.


Οι καλύτερες συμβουλές του Jeremy για τη δημιουργία όμορφων ασπρόμαυρων φωτογραφιών
Δώστε βάθος στη φωτογραφία σας – Επειδή δεν υπάρχει χρώμα για να τραβήξει τα βλέμματα, τοποθετήστε κάτι ενδιαφέρον στο προσκήνιο, το θέμα σας στο μέσο της απόστασης και, ιδανικά, κάτι ακόμα στο φόντο κατά τη σύνθεση της φωτογραφίας σας. Αν, αντίθετα, επιλέξετε να απομονώσετε ένα στοιχείο, τοποθετήστε το στα δύο τρίτα του κάδρου και όχι στο κέντρο – αυτή η μέθοδος είναι γνωστή ως “Κανόνας των τρίτων”, μια τεχνική που χρησιμοποιείται με επιτυχία από τους φωτογράφους εδώ και πολλά χρόνια.


Εξετάστε όλες τις γωνίες και τις σκοπιές – Βρείτε τις πιο ιδιόμορφες και διαφορετικές, αποφύγετε τις κοινοτοπίες. Επειδή δεν υπάρχουν χρώματα, ο θεατής υποχρεώνεται να επικεντρωθεί στη σύνθεση, επομένως θα πρέπει να είστε δημιουργικοί. Η οθόνη LCD μεταβλητής γωνίας της φωτογραφικής μηχανής D5200 της Nikon θα σας βοηθήσει να τραβήξετε φωτογραφίες από οποιαδήποτε θέση.


Παρατηρήστε τη φυσική κατεύθυνση του φωτός– Παρατηρήστε πώς αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανάλογα με τις διάφορες καιρικές συνθήκες. Οι μεγάλες σκιάσεις, οι τόνοι, οι υφές και τα σχήματα είναι στοιχεία που ενσωματώνονται σε μια μονόχρωμη φωτογραφία. Οι τεχνητές πηγές φωτισμού, όπως οι λάμπες του δρόμου και οι πυρσοί, μπορούν να σας φανούν χρήσιμες, καθώς δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για τη δημιουργία ανεπιθύμητων αποχρώσεων.


Πειραματιστείτε με διαφορετικές ταχύτητες κλείστρου – Οι χαμηλότερες ταχύτητες κλείστρου θα δημιουργήσουν θάμπωμα, κίνηση και θα δώσουν μια νέα δυναμική σε μια φωτογραφία. Αν τοποθετήσετε τη φωτογραφική μηχανή σε ένα τρίποδο, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αργές ταχύτητες κλείστρου δευτερολέπτων ή ακόμα και λεπτών, για να δώσετε στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες σας μια μεταφυσική, αιθέρια διάσταση. Σε αυτήν την περίπτωση, θα έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα αν ένα τμήμα του θέματος κινηθεί κατά την έκθεση και θαμπώσει (όπως τα κύματα) και ένα στοιχείο παραμείνει σταθερό ώστε να διατηρηθεί η ευκρίνειά του (γκρεμός και βράχια) – μια τεχνική ιδανική για παραλιακά σκηνικά, ποτάμια και καταρράκτες.


Δοκιμάστε να μετακινήσετε τη φωτογραφική μηχανή κατά την έκθεση – Η τεχνική είναι γνωστή και ως μετατόπιση. Επιλέξτε ένα θέμα που κινείται, όπως έναν άνθρωπο που τρέχει, ένα αυτοκίνητο ή ένα τρένο, στρέψτε τη φωτογραφική μηχανή προς το θέμα αυτό και μετακινήστε την προς την ίδια κατεύθυνση με εκείνη που κινείται το θέμα. Αν επιλέξετε μια σχετικά αργή ταχύτητα κλείστρου (για παράδειγμα, 1/15οτου δευτερολέπτου) το θέμα σας θα βγει ευκρινές αλλά το φόντο θα θαμπώσει, προσδίδοντας μια αίσθηση κίνησης και κατεύθυνσης. Ωστόσο, θα πρέπει να πειραματιστείτε με διαφορετικές ταχύτητες μέχρι να καταλήξετε στην κατάλληλη ρύθμιση.


Φωτογράφιση υψηλής ταχύτητας
Ο βραβευμένος πρεσβευτής της Nikon, ο Morten Rygaard, ειδικεύεται στη φωτογράφιση υψηλής ταχύτητας. Ο Δανός φωτογράφος έχει γυρίσει τον κόσμο τραβώντας εντυπωσιακά πορτραίτα μεγάλων σταρ, όπως των 50 Cent, Justin Bieber και Arnold Schwarzenegger, και αναλαμβάνοντας τη φωτογραφική κάλυψη συναυλιών των U2, των Rolling Stones και της Madonna.


Ο Rygaard ξέρει ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Η δυνατότητα ενός φωτογράφου να παγώσει τη στιγμή και ταυτόχρονα να τραβήξει μια εκπληκτική φωτογραφία γίνεται ακόμα πιο εύκολη με τη σημερινή τεχνολογία των φωτογραφικών μηχανών και, γι’ αυτό το λόγο, έχει μεγάλες προσδοκίες από αυτόν τον τύπο “μαγικής” φωτογράφισης για το μέλλον.


Τι είναι αυτή η τάση;
Η φωτογράφιση υψηλής ταχύτητας αποτελεί έναν ενδιαφέροντα τρόπο αποτύπωσης σκηνών, τις οποίες το ανθρώπινο μάτι δεν θα μπορούσε να δει υπό φυσιολογικές συνθήκες, επειδή κινούνται πολύ γρήγορα για εμάς. Με τη φωτογράφιση υψηλής ταχύτητας μπορείτε να αποτυπώσετε τη στιγμή μιας σύγκρουσης ή μιας έκρηξης και να παγώσετε στο χρόνο στιγμές που εκτυλίσσονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Στο παρελθόν, η χρήση αυτής της τεχνολογίας επικεντρωνόταν κυρίως στη φυσική, την ιατρική έρευνα και τα αθλήματα, πλέον όμως αρχίζουν να δημιουργούνται πολλές ακόμα νέες και συναρπαστικές δυνατότητες δημιουργικής έκφρασης.


Γιατί θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερα το 2013;
Η φωτογράφιση υψηλής ταχύτητας ανοίγει το δρόμο σε στιγμές της ζωής μας που συνήθως δεν γίνονται αντιληπτές από το ανθρώπινο μάτι. Πώς φαίνεται η μοναδική εκείνη στιγμή που μια σταγόνα βροχής αγγίζει μια επιφάνεια, που το νερό χύνεται σε ένα ποτήρι ή που ένα αυγό πέφτει στο πάτωμα; Οι λάτρεις της φωτογραφίας αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι με μερικά απλά τρικ αυτό μπορεί πλέον να το κάνει ο καθένας από μας – μπορούμε να παγώσουμε την πραγματικότητα.


Οι καλύτερες συμβουλές του Morten για εντυπωσιακή φωτογράφιση υψηλής ταχύτητας
Δώστε μεγάλη σημασία στο φλας – Το φλας είναι ουσιαστικό για το πάγωμα της κίνησης, την ουσία, δηλαδή, της φωτογράφισης υψηλής ταχύτητας. Το φλας θα πρέπει να παραμείνει αναμμένο μεταξύ του 1/800ού και του 1/2000ού του δευτερολέπτου, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Τοποθετήστε τη φωτογραφική μηχανή και τις μονάδες φλας σε τρίποδα – Με αυτόν τον τρόπο, όλη η διαδικασία θα γίνει πιο εύκολη, ειδικά αν πειραματίζεστε με τη χρήση πολλών φλας ταυτόχρονα. Προσπαθήστε επίσης να τραβήξετε τη φωτογραφία σε ένα εντελώς σκοτεινό δωμάτιο – θα δημιουργήσετε μερικές πανέμορφες φωτογραφίες, εκθέτοντας το θέμα σας στο φως του φλας και μόνο.


Ελέγξτε τη διάρκεια του φλας αντί για την ταχύτητα του κλείστρου – Επιλέξτε το χειροκίνητο πρόγραμμα του φλας και προσαρμόστε την ισχύ του στο 1/128 της μέγιστης εξόδου, για να επιτευχθεί μια αστραπιαία λάμψη στο 1/38.500 του δευτερολέπτου. Μοιάζει να απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική, στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ εύκολο.


Χρησιμοποιήστε έναν αισθητήρα ήχου – Αν είστε στο απόλυτο σκοτάδι, αυτή η συσκευή θα ενεργοποιήσει το φλας μόλις ανιχνεύσει κάποιον ήχο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους αισθητήρες ήχου, για να αποτυπώσετε στιγμές μερικά μόλις χιλιοστά του δευτερολέπτου αφού συμβούν.


Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει ιδανική μέθοδος – Οι μέθοδοι φωτογράφισης ποικίλλουν, από τη χρήση εξαιρετικά σύντομων εκθέσεων φλας, μέχρι τη δημιουργία πολλών εκθέσεων σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Εξαρτάται από το θέμα που φωτογραφίζετε, επομένως, πειραματιστείτε.