Ο Όμιλος Lottomatica, υπό την προεδρία του L.Pellicioli, ενέκρινε τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για το α’ τρίμηνο του έτους που έληξε στις 31 Μαρτίου 2013.


Logo_Lottomatica«Επιτύχαμε και πάλι ουσιαστικά αποτελέσματα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ταυτόχρονα, σημειώσαμε σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην υλοποίηση του νέου επιχειρηματικού μοντέλου μας, στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργούμε ως μια ενιαία, πελατοκεντρική εταιρεία που θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες ανάγκες των πελατών μας με αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο», δήλωσε ο Marco Sala, Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) του Ομίλου Lottomatica. «Η Διοίκηση έχει ενστερνιστεί τους νέους ρόλους της και έχει προσαρμοστεί σε αυτούς. Οι μέτοχοί μας ενέκριναν την υιοθέτηση της επωνυμίας ‘GTECH’ με ισχύ από τις 3 Ιουνίου. Από την ημερομηνία αυτή και έπειτα, η Εταιρεία θα δραστηριοποιείται ως GTECH, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και αξιόλογες επωνυμίες της παγκόσμιας βιομηχανίας παιγνίων και ο κωδικός των μετοχών μας στο Χρηματιστήριο θα είναι ‘GTK’».


«Τα αποτελέσματα της Εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τις προβλέψεις», δήλωσε ο Alberto Fornaro, Οικονομικός Διευθυντής (CFO) του Ομίλου Lottomatica. «Επιτύχαμε τη σημαντική αύξηση κατά 30% των καθαρών εσόδων που αποδίδονται στη μητρική εταιρεία και των Κερδών ανά Μετοχή (EPS). Τα συνδυασμένα Λειτουργικά Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) τόσο από τις ιταλικές, όσο και από τις διεθνείς δραστηριότητες της Εταιρείας, μας επιτρέπουν να επιτύχουμε τους στόχους μας για το τέλος του έτους. Ειδικότερα, η Καθαρή Οικονομική Θέση εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό σε συνέχεια και της αναμενόμενης απομόχλευσης κατά το δεύτερο εξάμηνο.


Τα ενοποιημένα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,2% και ανήλθαν σε €798 εκ. έναντι €780 εκ. για το πρώτο τρίμηνο του 2012, λόγω της πώλησης μηχανών βιντεολοταρίας (VLT) στην καναδική αγορά και της πώλησης κεντρικού συστήματος στην Ευρώπη. Τα έσοδα από τις Ιταλικές Δραστηριότητες –χωρίς να συνυπολογίζεται ο αυξημένος φόρος παιγνίων επί των παιγνιομηχανών βιντεολοταρίας (VLT)– κυμάνθηκαν στα επίπεδα του προηγουμένου έτους, συντηρούμενα από τις θετικές επιδόσεις του λόττο και την καταβολή χαμηλότερων κερδών στους παίκτες αθλητικών στοιχημάτων. Εξαιρουμένου του ρεκόρ τζακ-ποτ που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2012 στο παιχνίδι Mega Millions, τα έσοδα της GTECH Lottery κατέγραψαν οριακή αύξηση το 2013 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.


Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) έφθασαν στο επίπεδο των €300 εκ., καταγράφοντας αύξηση 7% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2012, λόγω των μεγαλύτερων πωλήσεων προϊόντων στον Καναδά και των υψηλότερων κερδών από τις Ιταλικές Δραστηριότητες. Τα έσοδα στην Ιταλία ευνοήθηκαν από την καταβολή χαμηλότερων κερδών στους παίκτες αθλητικών στοιχημάτων, τη συνεχιζόμενη επίδραση των μέτρων εξορθολογισμού του κόστους που υιοθετήθηκαν το 2012 και την αύξηση των δραστηριοτήτων λόττο. Συνυπολογίζοντας την εφάπαξ εισροή €4,5 εκ. από την ανάκτηση επένδυσης στο εξωτερικό, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της GTECH κατέγραψαν οριακή αύξηση σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.


Τα λειτουργικά έσοδα (Operating Income) αυξήθηκαν κατά €22 εκ. και ανήλθαν σε €192 εκ., γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με έναν ευνοϊκότερο τελικό φορολογικό συντελεστή συνέβαλε στην αύξηση των καθαρών εσόδων που αποδίδονται στη μητρική εταιρεία (Net Income attributable to the parent), τα οποία αυξήθηκαν από €58 εκ. σε €75 εκ. Οι πληρωμές τόκων κυμάνθηκαν στα επίπεδα του πρώτου τριμήνου του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκαν σε €40 εκ. Τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) αυξήθηκαν κατά 30% και ανήλθαν από €0,33 σε €0,43.


Οι κεφαλαιακές δαπάνες (Capital Expenditures) του τριμήνου κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 2012 και διαμορφώθηκαν σε €53 εκ.


Στις 31 Μαρτίου 2013, τα Ίδια Κεφάλαια (Consolidated Shareholders’ Equity) των μετόχων ανέρχονταν σε €2,82 δισ. Η καθαρή οικονομική θέση (NFP) του Ομίλου Lottomatica ανερχόταν σε €2,64 δισ. έναντι €2,55 δισ. στις 31 Δεκεμβρίου 2012, κυρίως ως αποτέλεσμα του χρονισμού στο κεφάλαιο κίνησης. Όπως ήδη αναφέρθηκε, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 αναμένεται απομόχλευση και ο Όμιλος αναμένεται να επιτύχει τους στόχους καθαρής οικονομικής θέσης (NFP) τους οποίους έχει θέσει για το τέλος του έτους.


Αποτελέσματα Πρώτου Τριμήνου ανά Τομέα Εργασιών
Ιταλικές Δραστηριότητες
Τα συνολικά έσοδα από τις Ιταλικές Δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε €464 εκ., έναντι €482 εκ. του πρώτου τριμήνου του 2012. Η μείωση των εσόδων μετριάστηκε από την καταβολή χαμηλότερων κερδών στους παίκτες αθλητικών στοιχημάτων και από τα υψηλότερα στοιχήματα σε «καθυστερημένους αριθμούς» λόττο (Lotto late numbers) και το 10eLotto. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά €9 εκ. και ανήλθαν σε €213 εκ.


Συνολικά, τα στοιχήματα λόττο κατά τη διάρκεια του τριμήνου κατέγραψαν αύξηση 2% και ανήλθαν σε €1,60 δισ. έναντι €1,57 δισ. για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα στοιχήματα σε «καθυστερημένους αριθμούς» λόττο (Lotto late number wagers) αυξήθηκαν σε €120 εκ. έναντι €87 εκ. για το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.


Τα στοιχήματα σε στιγμιαία λαχεία διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τις προβλέψεις και ανήλθαν σε περίπου €2,55 δισ. έναντι €2,62 δισ. για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου πωλήθηκαν περίπου 525 εκατομμύρια στιγμιαίων λαχείων (Scratch & Win), με μέση τιμή €4,85.


Τα έσοδα από αθλητικά στοιχήματα αυξήθηκαν κατά 19% σε €57 εκ., λόγω της καταβολής χαμηλότερων κερδών.


Τα έσοδα από παιγνιομηχανές διαμορφώθηκαν σε €147 εκ. έναντι €169 εκ. το προηγούμενο έτος, ως αποτέλεσμα της αύξησης του φόρου επί των μηχανών τύπου VLT και επιπτώσεων στην παραγωγικότητα.


GTECH Lottery και SPIELO International
Τα συνολικά έσοδα της GTECH για το πρώτο τρίμηνο του 2013 διαμορφώθηκαν σε €229 εκ. έναντι €237 εκ. για το πρώτο τρίμηνο του 2012. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό, τέθηκε σε εφαρμογή σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την περαιτέρω αύξηση των εσόδων από υφιστάμενα καταστήματα. Στην αγορά της Καλιφόρνια εισήχθη πρόσφατα το παιχνίδι Powerball, ενώ τον Μάιο εντάχθηκε στη Λοταρία της Φλόριντα το παιχνίδι Mega Millions. Σε αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ συνεχίζονται ειδικές πρωτοβουλίες για την αύξηση των πωλήσεων που περιλαμβάνουν καινοτομίες και βελτιστοποιήσεις σε παιχνίδια λοταρίας και στιγμιαίων λαχείων.


Σε διεθνές επίπεδο, οι δραστηριότητες λοταρίας στη Μ. Βρετανία ευνοούνται από τις προσπάθειες για επέκταση των σημείων λιανικής πώλησης που έγιναν 2012, ενώ αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Σλοβακία και η Πολωνία, αξιοποιούν σημαντικές αυξήσεις στην τιμή των στιγμιαίων λαχείων με σκοπό την αύξηση των πωλήσεών τους. Τα έσοδα από υφιστάμενα καταστήματα στην Αργεντινή και το Μεξικό διαμορφώνονται κυρίως από τις αυξήσεις στην τιμή συμμετοχής στα παιχνίδια και στη δραστηριότητα τζακ-ποτ αντίστοιχα.


Τα συνολικά έσοδα της SPIELO International διαμορφώθηκαν σε €112 εκ., καταγράφοντας αύξηση 61% από το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω των υψηλότερων πωλήσεων προϊόντων, οι οποίες σημείωσαν αύξηση 138%. Τα έσοδα της SPIELO από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά περίπου 6% στη διάρκεια του τριμήνου, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2012, κυρίως λόγω των υψηλότερων εσόδων από τη συντήρηση κεντρικών συστημάτων καθώς και των υψηλότερων εσόδων και από την ιταλική αγορά παιγνιομηχανών τύπου VLT, που συνδέεται με την εκμετάλλευση συμπληρωματικών μηχανών τύπου VLT.


Τα συνδυασμένα λειτουργικά έσοδα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (combined EBITDA) για την GTECH και την SPIELO αυξήθηκαν κατά €13,4 εκ. ως αποτέλεσμα των υψηλότερων πωλήσεων προϊόντων, αντισταθμιζόμενα εν μέρει από μειωμένη δραστηριότητα τζακ-ποτ.


Συμπληρωματικές Πληροφορίες
Πρόσφατα, ο Όμιλος Lottomatica συμφώνησε να υλοποιήσει στρατηγική επένδυση για την απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής σε ένα από τα επενδυτικά σχήματα που απαρτίζουν την Emma Delta, πλειοδότρια στον διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την ιδιωτικοποίηση ελέγχουσας συμμετοχής 33% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στον ΟΠΑΠ. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής που αφορά στον ΟΠΑΠ τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων εκ μέρους των ρυθμιστικών αρχών και αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2013. Ως εταίρος της βιομηχανίας παιγνίων, ο Όμιλος Lottomatica αναμένει να παρέχει τεχνογνωσία στους τομείς τεχνολογίας, επιχειρησιακών λειτουργιών, καθώς και την εισαγωγή νέων προϊόντων.