Με ένα τετραπύρηνο «υπερτηλέφωνο» των μόλις 300€ και μια ταμπλέτα 10΄΄ με οθόνη εφάμιλλη του τελευταίου iPad, κόστους 400€, η Google κάνει το Android… λαϊκό κεκτημένο!

Του Βαγγέλη Αλευρίτη

vaggelis@onlinemagazine.gr

lg_nexus_41Με… κορεάτικο χρώμα αντεπιτίθεται η Google, λανσάροντας το νέο Nexus κινητό κατασκευής LG και την πρώτη 10ιντση ταμπλέτα της, κατασκευής Samsung. Το ενδιαφέρον όμως έγκειται στην τιμολογιακή πολιτική που συνοδεύει τις εν λόγω συσκευές. Με 300 δολάρια (το οποίο δυστυχώς περνώντας τον Ατλαντικό συνήθως μεταφράζεται σε 300 ευρώ) τιμή λιανικής για το Nexus 4, η Google προσφέρει ένα από τα καλύτερα κινητά που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή. Θα μιλούσαμε μάλιστα άνετα για το κορυφαίο smartphone του πλανήτη αν ενσωμάτωνε και υποστήριξη LTE, αλλά μάλλον σοφά η Google επέλεξε να διατηρήσει το κόστος σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα, αφήνοντας τη 4G συνδεσιμότητα στην άκρη, μιας και για τις περισσότερες αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, το 4G δεν αποτελεί ακόμα κριτήριο αγοράς για τους καταναλωτές.

Στην αντίπερα όχθη, στην αγορά των tablets 10 ιντσών , το «δεκάρι» Nexus made by Samsung διαθέτει τον Exynos επεξεργαστή (δυστυχώς τη διπύρηνη έκδοσή του αλλά στο 1.7GHz) επιλέγοντας να χτυπήσει την Apple στην έδρα της, την ποιότητα της οθόνης. Η ανάλυση του Nexus 10 αγγίζει τα 2560x1600pixels (300ppi), υπερτερώντας των 2048x1536pixels (264ppi) του νέου iPad. Παράλληλα, αν και το iPad έχει ελαφρώς μικρότερη διαγώνιο οθόνης (9,7΄΄ έναντι των 10΄΄ του Nexus), το δεκάιντσο tablet της Google κατορθώνει να είναι ελαφρύτερο (στερούμενο ωστόσο τη δυνατότητα σύνδεσης στο internet μέσω SIM και δικτύου κινητής).

Τόσο το κινητό Nexus 4 όσο και η ταμπλέτα Nexus 10, τοποθετούν στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων τους τη χαμηλή τιμή. Το γεγονός αυτό αναμένεται να επηρεάσει την τιμολογιακή πολιτική όλων των κατασκευαστών, συμπιέζοντας προς τα κάτω το κόστος αγοράς μιας android συσκευής. Το στοίχημα άλλωστε για την Google είναι η επικράτηση του λειτουργικού της έναντι των ανταγωνιστικών iOS 6 και Windows Phone 8/ Windows 8 και η εισροή εσόδων από το Google Play. Για να κατορθώσει κάτι τέτοιο, πρέπει να συμπαρασύρει στο χορό των φθηνών μα ισχυρών συσκευών όλους του κατασκευαστές. Το ερώτημα είναι κατά πόσο προτίθενται να ακολουθήσουν, τη στιγμή που η Microsoft τους κλείνει το μάτι από απέναντι… πονηρά!


Android 4.2: Το Jelly Bean αναβαθμίζεται (πριν καλά-καλά το δούμε!)

Πριν καλά-καλά η νέα έκδοση 4.1 του Android με κωδικό Jelly Bean φτάσει στην αγορά, η Google ανακοίνωσε την αναβάθμισή της σε 4.2, διατηρώντας ωστόσο την κωδική ονομασία Jelly Bean, μιας και κατ’ ουσίαν πρόκειται για ένα σύνολο λειτουργικών βελτιώσεων απόδοσης με λίγες… πινελιές έξτρα χαρακτηριστικών.

Ουσιαστικές αλλαγές συναντάμε μόνο στην κάμερα και το πληκτρολόγιο, ενώ αισθητή είναι η πολυεπίπεδη βελτίωση των επιδόσεων των συσκευών που φιλοξενούν την έκδοση 4.2 του Jelly Bean.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα λειτουργία Photo Sphere επιτρέπει τη λήψη πανοραμικών φωτογραφιών 360ο μοιρών και το «καρφίτσωμά» τους στους χάρτες της Google ή στο Google+.

Η υποστήριξη του προτύπου Miracast , δίνει τις δυνατότητες σε Android 4.2 συσκευές να αναμεταδώσουν ασύρματα το περιεχόμενο της οθόνης σε μια τηλεόραση, με την προϋπόθεση πως την έχετε εφοδιάσει με τον αντίστοιχο Miracast HDMI αντάπτορα.

Στο ανανεωμένο πληκτρολόγιο συναντάμε τη δυνατότητα «Gesture Typing», ώστε να μπορείτε να γράφετε λέξεις απλά σέρνοντας το δάχτυλό σας από γράμμα σε γράμμα, αντί της παραδοσιακής πληκτρολόγησης (στα πρότυπα της εφαρμογής Swype, δηλαδή). Η επιτυχημένη υλοποίηση του παραπάνω τρόπου γραφής στηρίζεται σε μηχανές πρόβλεψης λέξεων και πλήρη λεξικά, πάνω στα οποία η Google ισχυρίζεται πως δαπάνησε αρκετό χρόνο και χρήμα!

Κατά τα άλλα, το 4.2 φέρνει υπό τη «σκέπη» της Jelly Bean ονομασίας του μια σειρά από ευπρόσδεκτες βελτιώσεις όπως η δυνατότητα δημιουργίας και εναλλαγής προφίλ χρηστών, η άμεση μεταφορά δεδομένων μέσω NFC και η βελτίωση της αυτονομίας της μπαταρίας με καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του επεξεργαστή. Η χρήση της CPU μεγιστοποιείται με το που θα αγγίξετε την οθόνη και ελαχιστοποιείται όταν η συσκευή σας παραμένει αδρανής…