Η Vodacom, ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας της Νοτίου Αφρικής που ανήκει κατά το ήμισυ στον κολοσσό της Vodafone, δείχνει τα δόντια του στην γεμάτη ευκαιρίες αφρικανική αγορά.

Γράφει ο Πέτρος Κηπουρόπουλος
vodacomΗ παρθένος αφρικάνικη αγορά κινητών τηλεφώνων από πλευράς παρόχων χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «χρυσορυχείο» και όχι άδικα μιας και τα χαμηλά επίπεδα ανάπτυξής της αφήνουν πολλά περιθώρια κέρδους για τις –τολμηρές- εταιρείες που θα αποφασίσουν να επενδύσουν σε αυτή. Στη μάχη για την επικράτηση στη «μαύρη ήπειρο» όμως έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται ένας πιθανός νικητής που δεν είναι άλλος από τη Vodacom, τον μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας της Νοτίου Αφρικής που ανήκει κατά το ήμισυ στον κολοσσό της Vodafone.
Η κίνηση που ως τώρα έχει κρίνει το παιχνίδι υπέρ της Vodacom ήταν η εξαγορά ενός άλλου παρόχου, της Gateway έναντι του ποσού των 700 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν σκεφτεί κανείς μάλιστα ότι η Gateway δραστηριοποιείται στις 17 από τις 53 χώρες της αφρικάνικης ηπείρου, τότε μπορεί να αναλογιστεί τη σημασία της εν λόγω κίνησης από πλευράς Vodacom. O Peter Uvs, Chief Executive της Vodacom ανέφερε ότι «η εξαγορά για την οποία θα συμβάλλουν τοπικά και διεθνή κεφάλαια θα φέρει την άνοιξη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Αφρική» ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην ανάπτυξη της αγοράς της Νιγηρίας, μίας εκ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων αγορών (ομιλώντας πάντα για τις τηλεπικοινωνίες) παγκοσμίως.
Με την εξαγορά της Gateway, η Vodacom ουσιαστικά πετά το γάντι στην μεγάλη της αντίπαλο, MTN, που αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πάροχο στην Αφρική, περιμένοντας να προχωρήσει σε κάποια κίνηση-απάντηση στην κολοσσιαία εξαγορά. Οι φιλοδοξίες της Vodafone ωστόσο δεν περιορίζονται απλά στην επικράτηση της Vodacom στην Αφρική αφού η επιθυμία της να αποκτήσει την πλήρη κυριότητα της τελευταίας αποτελούν κοινό μυστικό. Όσο κι αν έχει προσπαθήσει όμως, οι προσπάθειές της δεν έχουν αποδώσει καρπούς καθώς η Telkom που κατέχει το άλλο 50% δε φαίνεται διατεθειμένη να πουλήσει το μερίδιό της.
Η διαρκής ανάπτυξη που παρουσιάζει η Vodacom όμως έχει προσελκύσει πολλούς ενδιαφερόμενους που βλέπουν στο πρόσωπο του 50% των μετοχών της Vodacom που κατέχει η Telkom την ευκαιρία για μεγάλα κέρδη. Στο παιχνίδι έχει μπει δυναμικά ο όμιλος επενδύσεων Mvelaphanda Holdings ενώ οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν μεγάλη εταιρεία τηλεπικοινωνιών από τη Νιγηρία να ετοιμάζει προσφορά για το 50% της Telkom με στόχο της δημιουργία ενός παναφρικανικού «γίγαντα». Η τελευταία έχει κοστολογήσει τις μετοχές της στη Vodacom λίγο παρακάτω από τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια και περιμένει προσφορές. Ο πόλεμος για την τηλεπικοινωνιακή αποίκηση της Αφρικής έχει μόλις αρχίσει…