Παρουσίαση Ρυθμιστικής Στρατηγικής της ΕΕΤΤ για το 2011 και ο ρόλος της ΕΕΤΤ στην Αντιπροεδρία του BEREC.


EETTΤο πολύπλευρο Σχέδιο Δράσης της ΕΕΤΤ για το 2011 και τον ηγετικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Αρχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την ανάληψη της Αντιπροεδρίας του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC), παρουσίασε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ Δρ. Λεωνίδας Κανέλλος.


Η Ρυθμιστική Αρχή θεωρεί το 2011 ως έτος κομβικής σημασίας στους τομείς των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λήγει η προθεσμία που έχει τεθεί στα κράτη μέλη για προσαρμογή τους στο νέο κανονιστικό πλαίσιο, ενισχύεται ο ρόλος του BEREC και ξεκινούν οι εργασίες του νεοσύστατου Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ταχυδρομικών Αγορών (ERGP), με στόχο την προώθηση απελευθέρωσης των ταχυδρομικών αγορών.


Στην Ελλάδα, το κανονιστικό περιβάλλον αναμορφώνεται ριζικά μέσω σειράς νομοθετικών παρεμβάσεων, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι: α) Το σχέδιο νόμου για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ταχυδρομικών υπηρεσιών. β) Το προτεινόμενο νέο καθεστώς αδειοδότησης κεραιών που επιφυλάσσει κεντρικό συντονιστικό ρόλο στην ΕΕΤΤ. γ) Ο νέος τηλεπικοινωνιακός νόμος που ενσωματώνει το αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο στην ελληνική νομοθεσία. δ) Ο προς ψήφιση νόμος για τη ρύθμιση των ραδιοτηλεοπτικών θεμάτων και τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, που αναθέτει στην ΕΕΤΤ την αρμοδιότητα αδειοδότησης του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος και εποπτείας των παρόχων δικτύου.


Υπό το πρίσμα των ανωτέρω νομοθετικών αλλαγών και λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στις αγορές που εποπτεύει (δίκτυο VDSL, Fiber to the Home, προκήρυξη αδειών κινητής τηλεφωνίας κλπ) η ΕΕΤΤ έχει εκπονήσει για το 2011 ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης με τους εξής στρατηγικούς άξονες:


Για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες
1. Προστασία του υγιούς ανταγωνισμού και συνεχής ανάπτυξη της αγοράς
2. Προστασία του καταναλωτή και ενθάρρυνση της αξιοποίησης υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών
3. Βέλτιστη αξιοποίηση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων


Για τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες
1. Ανάπτυξη της Ταχυδρομικής Αγοράς κατά την πορεία προς την πλήρη απελευθέρωση
2. Διασφάλιση της ποιότητας της Καθολικής Υπηρεσίας για την προστασία του πολίτη


Για την Αντιπροεδρία του BEREC
1. Αξιοποίηση της ιδιαίτερα σημαντικής θέσης ευθύνης που ανατέθηκε στην ΕΕΤΤ μέσω της ομόφωνης εκλογής, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, του Προέδρου της ως αντιπροέδρου του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών.
2. Ενεργός συμμετοχή στη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών και στη στελέχωση και λειτουργία του γραφείου του BEREC.
3. Ένταξη και προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος στον πανευρωπαϊκό διάλογο, όπως αναφορικά με τα δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς, τη διεθνής περιαγωγή φωνής και δεδομένων, την αγορά εκκίνησης κλήσεων από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, την ενιαία πολιτική του ραδιοφάσματος, τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, το «διαδίκτυο των πραγμάτων» κλπ.


Η ΕΕΤΤ είναι απόλυτα έτοιμη να αναλάβει τον αναβαθμισμένο ρόλο της σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, να υποδεχθεί τις σημαντικές θεσμικές αλλαγές και να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις από τις εξελίξεις στις αγορές που εποπτεύει. Στόχος είναι το 2011 να αποτελέσει νέο εφαλτήριο ψηφιακής ανάπτυξης και να συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων σε ασύρματα δίκτυα προς όφελος της αγοράς, του καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας.