Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου το Ίδρυμα Vodafone υπενθυμίζει τα εργαλεία που διαθέτει για την πρόληψη περιστατικών και ενημέρωση όλων των γυναικών σχετικά με κάθε είδους βία που μπορεί να υφίστανται γιατί η γνώση είναι η αρχή για ίσα δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό ενθαρρύνει τους πολίτες να επισκεφθούν το www.bright-sky.org ή να κατεβάσουν δωρεάν την ψηφιακή εφαρμογή Bright Sky που ρίχνει φως ακόμη και στις πιο αδιόρατες μορφές βίας με απώτερο σκοπό την πρόληψη και καταπολέμησή τους. 

Εδώ και ένα χρόνο, η ψηφιακή εφαρμογή Bright Sky διατίθεται δωρεάν διαθέσιμο σε Google Play και App Store και μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε smartphone. Επιπλέον, η ιστοσελίδα “Bright Sky” του Ιδρύματος Vodafone αποτελεί έναν μεγάλο σύμμαχο στην ενημέρωση σχετικά με την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία και παρέχει συμβουλευτική και πρακτική υποστήριξη και καθοδήγηση για την αντιμετώπιση περιστατικών κακοποιητικής συμπεριφοράς. Στην προσπάθεια αυτή για την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών, το “Bright Sky” φωτίζει άλλες, λιγότερο διακριτές και αναγνωρισμένες μορφές κακοποίησης. Οι σιωπηλές αυτές μορφές κακοποίησης, τα σημάδια των οποίων δεν είναι πάντα ορατά, δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια στα άτομα που τις υφίστανται, χωρίς το θύμα να αναγνωρίζει απαραιτήτως ότι πρόκειται για άσκηση βίας και εξουσίας εις βάρος του.

Η εφαρμογή βοηθά τους χρήστες και τις χρήστριες να αναγνωρίσουν τα είδη της κακοποιητικής συμπεριφοράς, από την ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική κακοποίηση, την ψυχολογική ή οικονομική εκμετάλλευση, την online παρενόχληση και την παρακολούθηση, μέχρι άλλα είδη κακοποίησης. Υπάρχουν ακόμη ειδικά ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση του κινδύνου σε μια σχέση, βοηθώντας αυτόν/αυτή που χρησιμοποιεί το app ή την ιστοσελίδα να αναγνωρίσει πότε υφίσταται μια κακοποιητική συμπεριφορά, εάν είναι θύμα ενδοοικογενειακής ή σεξουαλικής βίας. 

Παράλληλα, το Bright Sky διαθέτει έναν ευρύ τηλεφωνικό κατάλογο με υπηρεσίες υποστήριξης και παραπομπές, καθώς και χρήσιμες συμβουλές και βήματα οργάνωσης ενόψει καθοριστικών αποφάσεων απεγκλωβισμού.

Η προσαρμογή της εφαρμογής και ιστοσελίδας Bright Sky στα ελληνικά δεδομένα και η ανάπτυξη του περιεχομένου της υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του ΚΜΟΠ  Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, ενώ τη συνολική επιστημονική επίβλεψη του έργου είχε η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και διεθνής εμπειρογνώμων σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κα Βασιλική Αρτινοπούλου.

Παράλληλα με το “Bright Sky”, υπενθυμίζεται ότι το Ίδρυμα Vodafone, τον Απρίλιο του 2023 εγκαινίασε την εφαρμογή “Panic Button”, την οποία δώρισε στην ελληνική πολιτεία, λειτούργησε για πρώτη φορά πιλοτικά στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Κατά τον πρώτο χρόνο πιλοτικής λειτουργίας το Panic Button έχει ήδη διατεθεί σε περισσότερες από 780 γυναίκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και πατήθηκε 120 φορές, όπου η Αστυνομία ανταποκρίθηκε άμεσα. 

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: Bright Sky (bright-sky.org)