Γράφει ο Μάκης Ζώτος

Στόχος του έργου «Ανάπτυξη Δημοτικών Διαδικτυακών Πυλών»  η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων με διαφάνεια, χωρίς ταλαιπωρία, γραφειοκρατία και κόστος.

Από την ερχόμενη εβδομάδα «ανοίγουν» οι ηλεκτρονικές δημοτικές – διαδικτυακές πύλες σε 469 δήμους της χώρας, με στόχο τη χρησιμοποίηση από τους δημότες σύγχρονων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση του έργου «Ανάπτυξη Δημοτικών Διαδικτυακών Πυλών»  συνολικού προϋπολογισμού 28,8 εκατ. ευρώ το οποίο  αφορά δήμους με πληθυσμό μικρότερο των 20.000 κατοίκων. Στο έργο αυτό εντάσσονται  28 δήμοι  του Ν. Αττικής, 136 δήμοι της Μακεδονίας-Θράκης, 66 δήμοι από την περιφέρεια Αιγαίου, 101 δήμοι της Δυτικής και Νότιας Ελλάδας και 138 δήμοι της Κεντρικής Ελλάδας. Εκτός από τους; Δήμους αυτούς έχει εκδηλωθεί  ενδιαφέρον για επέκταση του έργου και σε άλλες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους άλλοι 100 δήμοι κάτω των 20.000 κατοίκων.

Όπως επισημαίνεται  από την “Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ”,  το έργο αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την αναδιοργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων με διαφάνεια, χωρίς ταλαιπωρία, γραφειοκρατία και κόστος. Το έργο Ανάπτυξη Δημοτικών Διαδικτυακών Πυλών δε συνίσταται απλά και μόνο στη δημιουργία δημοτικού ιστοτόπου πληροφόρησης ή μονόδρομης αλληλεπίδρασης, αλλά στην ανάπτυξη και παροχή στους χρήστες-δημότες σας ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών αμφίδρομης αλληλεπίδρασης και συναλλαγών.

Στόχοι του έργου είναι:

-Η εξυπηρέτηση μέσω Ιντερνετ των Δημοτών και λοιπών ενδιαφερομένων σχετικά με τις υπηρεσίες του Δήμου.

-Η καταγραφή, κατάταξη και ενοποίηση σημαντικών πληροφοριών αναφορικά με τα θέματα του κάθε Δήμου και δημιουργία κεντρικού σημείου πρόσβασης σε αυτές τις πληροφορίες.

-Η ενίσχυση της εικόνας και προώθηση της ευρύτερης περιοχής του Δήμου. Η ευρύτερη προβολή των ιδιαιτεροτήτων / επιτευγμάτων του Δήμου.

-Η εξοικείωση των Δημοτών με τις νέες τεχνολογίες.

-Η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Δήμου-Δημοτών και δημιουργία ενός σύγχρονου καναλιού επικοινωνίας.

-Η αύξηση της συμμετοχής του Δημότη στα θέματα των Δήμων.

-Η σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και πόρων τόσο για τους υπαλλήλους του Δήμου όσο και για τους Δημότες που θα χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της ΔΔΠ.

-Η καλύτερη εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες και μεταναστών.