Το ΑIT διοργανώνει και φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του το 1ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα τις Εφαρμογές, τον Πειραματισμό και τη Διαχείριση Δικτύων Αισθητήρων SENSAPPEAL 2009, στις 25 Σεπτεμβρίου 2009.


ait_textΤο Συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Διεθνή Επιστημονικό Φορέα ICST. Για την ακαδημαϊκή εποπτεία του Συνεδρίου συνεργάστηκαν ο επίκουρος καθηγητής του ΑΙΤ Δρ. Σπυρίδων Βασιλαράς και ο ερευνητής του ινστιτούτου NICTA που εδρεύει στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας Δρ. Αθανάσιος Μπούλης, ως υπεύθυνος τεχνικού προγράμματος.


Τα Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων (ΑΔΑ) είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη ερευνητική περιοχή με πληθώρα εφαρμογών συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών σε περιβαλλοντική εποπτεία, αυτοματισμό κτηρίων και βιομηχανικών μονάδων, δημόσια ασφάλεια και νοσοκομειακή περίθαλψη και υγεία. Μολονότι τα ΑΔΑ είναι μια ενεργή περιοχή έρευνας για πάνω από μια δεκαετία, δεν έχουν ακόμα βρει το δρόμο προς την ευρεία αξιοποίηση. Οι εμπειρίες και τα μαθήματα που αποκτώνται από τις πειραματικές και πιλοτικές εγκαταστάσεις ΑΔΑ και την ανάπτυξη διαφόρων εφαρμογών είναι πολύτιμα για την εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας και την εφαρμογή της στην πράξη.


Στόχος του SENSAPPEAL 2009 είναι να συγκεντρώσει ερευνητές και επαγγελματίες από τον Ακαδημαϊκό χώρο και τη βιομηχανία για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να ανταλλάξουν εμπειρίες από την ανάπτυξη, την εγκατάσταση και την πειραματική ή εμπορική λειτουργία εφαρμογών ασυρμάτων δικτύων αισθητήρων. Παράλληλα, βασικά συστατικά των δικτύων αισθητήρων και εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών (όπως λειτουργικά συστήματα, hardware, middleware, επαναπρογραμματισμός στο πεδίο, tesbeds και εξειδικευμένοι προσομοιωτές) περιλαμβάνονται στα ενδιαφέροντα του συνεδρίου.


Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Δρ. Alessando Panconesi, καθηγητής της Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza. Η ομιλία του θα έχει θέμα «Εξελιγμένοι αλγόριθμοι για αδόμητα δίκτυα». Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει ακόμα 12 παρουσιάσεις επιστημονικών άρθρων χωρισμένων στις εξής 4 ενότητες: «Πρωτότυπες εφαρμογές ΑΔΑ», «Περιβαλλοντικές Εφαρμογές ΑΔΑ», «Testbeds και ερευνητικά έργα» και «Υποστηρικτικά στοιχεία ανάπτυξης εφαρμογών».


Περισσότερες πληροφορίες για συμμετοχή στο Συνέδριο καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα του SENSAPPEAL 2009 παρατίθενται στον δικτυακό τόπο: http://www.sensappeal.org/. Σημειώνεται ότι διατίθεται ένας περιορισμένος αριθμός δωρεάν συμμετοχών στο συνέδριο για μεταπτυχιακούς φοιτητές. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να στείλουν e-mail στη διεύθυνση registration@icst.org με τίτλο “Sensappeal” όπου θα αναφέρουν όνομα, σχολή φοίτησης και αριθμό φοιτητικού μητρώου.