Γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς.

Eρχονται οι αναδιπλούμενες (foldable) οθόνες στα smartphones. Είναι αλήθεια η ώρα τους;

Τέτοια εποχή κάθε χρόνο είναι που αρχίζουμε οι δημοσιογράφοι και κάνουμε απολογισμό της χρονιάς που τελειώνει και προβλέπουμε τι θα γίνει την επόμενη. Εν συντομία, για τις φορητές συσκευές το 2018 ήταν μία χρονιά βελτίωσης των επιδόσεων και των χαρακτηριστικών, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς ότι είδαμε κάτι πραγματικά εντυπωσιακό.

Αυτό θα αλλάξει –κατά πάσα πιθανότητα– το 2019. Πολύ απλά γιατί θα δούμε δύο σημαντικές αλλαγές: η πρώτη είναι η εμφάνιση συσκευών που θα υποστηρίζουν τις δυνατότητες των δικτύων 5ης γενιάς και η δεύτερη είναι η εμφάνιση smartphones με αναδιπλούμενες (foldable) οθόνες. Και οι δύο εξελίξεις έχουν το δικό τους ενδιαφέρον, αλλά θα μείνω λίγο παραπάνω στη δεύτερη.

Κατ’ αρχάς, ξέρω πολύ καλά ότι η λέξη «αναδιπλούμενη» θυμίζει στους πιο παλιούς τα αναδιπλούμενα (clamshell) κινητά τηλέφωνα, τα οποία την περίοδο 1997 – 2007 ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλή. Μετά ήρθε το iPhone. Ομως, δεν μπορώ να βρω κάποια άλλη λέξη για να χαρακτηρίσουμε στα ελληνικά μία συσκευή, η οθόνη της οποίας διπλώνει.

Κατά δεύτερον, είναι βέβαιο ότι θα δούμε κάποια μοντέλα με αναδιπλούμενες οθόνες. Ητοι συσκευές με οθόνες που αρχικά θα είναι στις 4, 5 ή 6 ίντσες και όταν «ανοίξουν» θα μοιάζουν με tablets. Αυτή τουλάχιστον είναι μία πρώτη εικόνα που έχω προσωπικά. Βέβαια, η πραγματικότητα μπορεί να είναι άλλη, καθώς είναι πολύ πιθανό να δούμε πολύ διαφορετικές –όπως και ενδιαφέρουσες– ιδέες από τους κατασκευαστές.

Αυτό που ξέρω πάντως είναι πως το 2019 θα είναι μία χρονιά πειραματισμού όσον αφορά στις αναδιπλούμενες οθόνες. Θα δούμε πολλές πρωτότυπες συσκευές, κάποιες θα κυκλοφορήσουν κιόλας, αλλά μην περιμένετε να δούμε να κατασταλάζουν κάπου οι κατασκευαστές. Οι συσκευές που θα κυκλοφορήσουν θα είναι πανάκριβες, θα παρουσιάζουν bugs και προβλήματα και γενικότερα θα δούμε όλες τις κλασικές «παιδικές ασθένειες» που παρουσιάζονται όταν έχουμε μία πολύ μεγάλη αλλαγή σε μία κατηγορία προϊόντων. Γιατί το μόνο βέβαιο είναι πως θα είναι πραγματικά μία μεγάλη αλλαγή.

Πρακτικά, το μόνο που δεν έχει αλλάξει στα smartphones είναι το σχήμα τους και οι οθόνες τους. Και μην αναφερθεί κανείς στο notch γιατί πολύ απλά δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Οι αναδιπλούμενες οθόνες, όμως, είναι και δημιουργούν νέες δυνατότητες, ιδίως αν συνδυαστούν με τα δίκτυα 5G.

Από την άλλη πλευρά, θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος προκειμένου να δούμε να αξιοποιούνται και να αποδεικνύονται πραγματικά χρήσιμες. Ο λόγος είναι ότι απαιτείται ένα σημαντικό διάστημα, προκειμένου να δημιουργηθεί το σχετικό οικοσύστημα, να προσαρμοστούν τα apps ή να εμφανιστούν νέες εφαρμογές που θα αξιοποιούν τις νέες δυνατότητες. Γιατί είναι πολύ διαφορετικό να γράφεις αυτό το κείμενο σε μία οθόνη των 6 ιντσών, όπως κάνω εγώ και διαφορετικό να μπορείς να χρησιμοποιείς μία οθόνη 8 ή 10 ιντσών. Τα μοντέλα χρήσης είναι διαφορετικά, θα δούμε νέα προϊόντα, καινούριες εφαρμογές και ένα καινούριο οικοσύστημα. Ολα αυτά βεβαίως με την προϋπόθεση ότι οι εταιρείες και οι κατασκευαστές θα αποφασίσουν να επενδύσουν με την ίδια διάθεση, όπως έκαναν όταν εμφανίστηκαν τα smartphones και τα «ανοικτά» λειτουργικά συστήματα. Γιατί ως γνωστόν, ο ψηφιακός κλάδος είναι γεμάτος με αποτυχημένες τεχνολογίες κάθε είδους που ήταν πολλά υποσχόμενες.

Πηγή: Μηνιαίο περιοδικό τεχνολογίας “New Technology OnLine” τεύχος 190