Νέα έρευνα της IDC προβλέπει σημαντική αύξηση στον όγκο των πληροφοριών που υπόκεινται σε έντονο ρυθμιστικό περιβάλλον ή έχουν αυξημένες απαιτήσεις ασφαλείας.

EMCH EMC Corporation ανακοίνωσε τον αριθμό 3.892.179.868.480.350.000.000

[1], ο οποίος, όπως εξηγεί ο John Gantz, Γενικός Διευθυντής Ερευνών στην IDC “ισούται με το πλήθος των bits του νέου ψηφιακού περιεχομένου που δημιουργήθηκε μέσα στο 2008.  Αντίθετα με ό,τι πιστεύει πολύς κόσμος και με δεδομένη την επιβράδυνση της οικονομίας στα τέλη του 2008, ο όγκος των ψηφιακών πληροφοριών που παράχθηκαν και μεταδόθηκαν μέσα από το Ίντερνετ, τα τηλεφωνικά δίκτυα και τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, στην πραγματικότητα αυξήθηκε”.


Σύμφωνα με τη νέα μελέτη της IDC, που φέρει τον τίτλο “As the Economy Contracts, the Digital Universe Expands – Καθώς η οικονομία συρρικνώνεται, το ψηφιακό σύμπαν διαστέλλεται” και χορηγός της οποίας ήταν η EMC, ο όγκος του ψηφιακού περιεχομένου που δημιουργήθηκε μέσα στο 2008, αυξήθηκε με ρυθμό κατά 3% ταχύτερο από αυτόν που προέβλεπε η προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας.  Κοιτώντας προς το μέλλον, ο όγκος του ψηφιακού σύμπαντος αναμένεται να διπλασιάζεται ανά 18 μήνες.  Το 2012, θα παραχθεί πέντε φορές μεγαλύτερος όγκος ψηφιακού περιεχομένου, σε σχέση με το 2008.


Tα νέα αυτά στοιχεία αποτελούν το βασικό μήνυμα που περιέχει η τρίτη αναθεώρηση της πρωτοποριακής μελέτης για το ψηφιακό σύμπαν, βάσει της οποίας καταγράφεται και προβάλλεται στο μέλλον ο τεράστιος όγκος ψηφιακής πληροφορίας που παράγεται και αντιγράφεται σε ετήσια βάση, καθώς και οι διάφοροι τύποι του περιεχομένου αυτού. Ο όγκος των πληροφοριών που παράχθηκαν μέσα στο 2008 υπολογίζεται ότι ισούται με 487 δισεκατομμύρια[2], μέγεθος το οποίο αντιστοιχεί σε περισσότερα από:


  • 237 δισεκατομμύρια ασύρματες ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης Amazon Kindle, πλήρως φορτωμένες
  • 4.8 τετράκις εκατομμύρια online τραπεζικές συναλλαγές
  • 3 τετράκις εκατομμύρια Twitter feeds
  • 162 τρισεκατομμύρια ψηφιακές φωτογραφίες
  • 30 δισεκατομμύρια συσκευές Apple iPod Touch, πλήρως φορτωμένες
  • 19 δισεκατομμύρια γεμάτους δίσκους Blu-ray


Επιπτώσεις στη διαχείριση των πληροφοριών

Παρόλο που ο ρυθμός ανάπτυξης του ψηφιακού περιεχομένου αυξήθηκε το 2008, οι προϋπολογισμοί για δαπάνες και επενδύσεις πληροφορικής μειώθηκαν, δημιουργώντας έτσι ένα ακόμη μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα στον όγκο των παραγόμενων πληροφοριών και στην υποδομή που αποκτήθηκε ή εγκαταστάθηκε για να τις διαχειριστεί. Η συγκεκριμένη τάση κάνει ακόμη πιο ισχυρή τη ζήτηση για εργαλεία και για τεχνολογίες που βοηθούν στη μείωση του όγκου των δεδομένων, έτσι ώστε να είναι εφικτή η διαχείριση περισσότερων πληροφοριών, όπως για παράδειγμα το virtualization, το deduplication και άλλα.


Ο Joe Tucci, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην EMC Corporation, δήλωσε τα εξής: “Είτε είμαστε φοιτητές, είτε ανώτερα στελέχη μιας επιχείρησης, είτε νοικοκυρές ή χειρουργοί, η αύξηση των ψηφιακών πληροφοριών επηρεάζει καθημερινά την επαγγελματική και την προσωπική μας ζωή. Όσοι αξιοποιούν τις πληροφορίες προς όφελός τους, αναζητούν νέους και πρωτότυπους τρόπους για να διαχειριστούν, να διασφαλίσουν και να προστατεύσουν τις πληροφορίες που διαθέτουν, ο όγκος των οποίων αυξάνει με πολύ γρήγορο ρυθμό”.


Η μελέτη της IDC για το ψηφιακό σύμπαν, όπως αυτό διαμορφώνεται το 2009, περιέχει κάποια πολύ σημαντικά ευρήματα τα οποία σηματοδοτούν θεμελιώδεις αλλαγές  που συντελούνται στους τομείς της αύξησης του όγκου, της ασφάλειας, της συμμόρφωσης και της διαχείρισης ψηφιακού περιεχομένου.


Παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση του όγκου των πληροφοριών είναι οι εξής:


  • Η εντυπωσιακή αύξηση στον αριθμό των τεχνολογιών, αλλά και των ενεργειών μας, που οδηγούν στην παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου, η οποία θα σημειωθεί μέσα στα επόμενα 4 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα:
    • Οι χρήστες κινητών τηλεφώνων θα τριπλασιαστούν. Μέσα στα 4 επόμενα χρόνια, 600 εκατομμύρια άνθρωποι θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν το Ίντερνετ. Σχεδόν τα δύο-τρίτα των χρηστών του διαδικτύου θα χρησιμοποιούν κινητές συσκευές, τουλάχιστον για κάποιες από τις ώρες της περιήγησής τους.
    • Καινούριες, όχι κλασικές συσκευές πληροφορικής θα κάνουν την εμφάνισή τους. Ο αριθμός των συσκευών όπως οι ασύρματοι μετρητές, τα συστήματα πλοήγησης αυτοκινήτων, οι μηχανές βιομηχανικής παραγωγής, οι αναγνώστες RFID, οι έξυπνοι ελεγκτές και οι αντίστοιχοι αισθητήρες κ.ά., θα πολλαπλασιαστεί επί 3,6.
    • Η επικοινωνία των ανθρώπων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνυμάτων, κοινωνικών δικτύων κ.ά. θα αυξηθεί κατά 800%.
  • Οι περισσότερες από τις προσπάθειες για την αναθέρμανση της οικονομίας σε ολόκληρο τον κόσμο θα αυξήσουν τον όγκο του ψηφιακού περιεχομένου που παράγεται, όπως επίσης θα κάνουν και η αύξηση της πρόσβασης σε ευρυζωνικές υπηρεσίες, η ψηφιοποίηση των φακέλων με το ιστορικό των ασθενών, η μετάβαση σε ευφυή δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα έξυπνα κτίρια, τα έξυπνα αυτοκίνητα κ.ά.
  • Μέχρι το 2012, 850 εκατομμύρια άνθρωποι θα αγοράζουν ή θα πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες μέσα από το Ίντερνετ, ενώ ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών που θα πραγματοποιείται μέσω του διαδικτύου θα είναι διπλάσιος σε σχέση με αυτόν του 2008. Μέχρι το 2012, το εμπόριο μέσω Ίντερνετ θα αποτελεί έναν κλάδο με μέγεθος 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα αφορά στον ευαίσθητο τομέα των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων (business-to-business commerce).[3]

Παράγοντες σχετικοί με την ασφάλεια των πληροφοριών :

  • Περισσότερο από το 30 % των πληροφοριών που δημιουργούνται στη σημερινή εποχή περιέχει ευαίσθητα δεδομένα, γεγονός που επιβάλλει ένα υψηλό επίπεδο προστασίας.  Μέχρι το τέλος του 2012, το ποσοστό αυτό αναμένεται να προσεγγίσει το 45%.
  • Το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών, την ασφάλεια των οποίων θα πρέπει να εξασφαλίζουν τα τμήματα πληροφορικής, θα παράγεται εκτός των κέντρων μηχανογράφησης ή ακόμη και εκτός των εταιρειών. Όλο και περισσότερες από τις πληροφορίες αυτές, θα παράγονται μέσω κινητών συσκευών από τους υπαλλήλους, τους πελάτες, τους προμηθευτές, ή τους συνεργάτες των επιχειρήσεων, γεγονός που προσθέτει από μόνο του, άλλον ένα βαθμό πολυπλοκότητας στο πρόβλημα της διαχείρισης και της ασφάλειας των δεδομένων.
  • Ως παραδείγματα πληροφοριών με μεγάλο βαθμό ευαισθησίας όσον αφορά στην ασφαλή φύλαξη και διαχείριση, μπορούμε να αναφέρουμε το ιατρικό ιστορικό και τα στοιχεία του φακέλου ασθενών, τους αριθμούς πιστωτικών καρτών, τους αριθμούς των μητρώων κοινωνικής ασφάλισης, τα στοιχεία εμπορικών συναλλαγών μέσω Ίντερνετ ή και άλλων οδών, το υλικό από κάμερες ασφαλείας, τα ευαίσθητα νομικά ή δικαστικά έγγραφα, καθώς και τους τίτλους πνευματικής ιδιοκτησίας.

Παράγοντες σχετικοί με τη συμμόρφωση σε ρυθμιστικούς κανόνες:

  • Το ποσοστό του περιεχομένου που βρίσκεται κάτω από καθεστώς ‘ έντονης ρύθμισης’, ή αλλιώς το περιεχόμενο το οποίο υπόκειται σε κανόνες που ορίζουν ποιες είναι οι πληροφορίες που θα πρέπει να φυλάσσονται ή να είναι προσβάσιμες από τις ρυθμιστικές αρχές και τους εντεταλμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα αυξηθεί από το 25 % της έκθεσης του 2008 για το ψηφιακό σύμπαν, στο 35 % για το 2012.
  • Είναι σαφές ότι η οικονομική κατάρρευση θα υποχρεώσει τις κυβερνήσεις να απαιτήσουν περισσότερες ρυθμίσεις και πιο εντατικούς ελέγχους, γεγονός το οποίο θα υποχρεώσει τις εταιρείες να συμμορφωθούν με κανόνες που θα επιβάλλουν ακόμη πιο διευρυμένες υποχρεώσεις διατήρησης στοιχείων, δηλαδή ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη αποθήκευσης ψηφιακού περιεχομένου.
  • Ως παραδείγματα πληροφοριών με μεγάλο βαθμό ευαισθησίας σε ρυθμιστικούς κανόνες ασφαλούς φύλαξης και διαχείρισης, αναφέρονται οι προσωπικές πληροφορίες ενός ατόμου, το αρχείο το μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των υπαλλήλων μιας επιχείρησης, αρχεία του τμήματος προσωπικού ή της οικονομικής διεύθυνσης μιας επιχείρησης, καθώς και δικαστικά έγγραφα.



[1] Ο αριθμός 3.892.179.868.480.350.000.000 διαβάζεται ως 3 εξάκις εκατομμύρια, 892 πεντάκις εκατομμύρια, 179 τετράκις εκατομμύρια, 868 τρισεκατομμύρια, 480 δισεκατομμύρια, 350 εκατομμύρια.

[2] Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της δεκαδικής μετατροπής για τον υπολογισμό των bytes από τα bits, έχουμε 8 bits ανά byte, 1,000 kilobytes ανά megabyte και 1,000 megabytes ανά gigabyte. Άρα, 3.892.179.868.480.350.000.000 bits είναι ισοδύναμα με 486.522 δισεκατομμύρια gigabytes.

[3] Από την έκθεση της IDC με τίτλο  ‘Worldwide Digital Marketplace Model and Forecast, 2009’.