Ο ιδρυτής και διευθυντής της αποκαλυπτικής ιστοσελίδας WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ παραδόθηκε χθες το πρωί σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου.


WikileaksO Ασάντζ ενημερώθηκε μέσω των δικηγόρων του ότι η σουηδική Δικαιοσύνη ζητεί την κατάθεσή του σε σχέση με κατηγορίες σεξουαλικών αδικημάτων. Εν συνεχεία, η ιστοσελίδα WikiLeaks ανακοίνωσε ότι θα εξακολουθήσει κανονικά τη σταδιακή δημοσίευση αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων, η οποία έχει προξενήσει βαθύτατη ενόχληση στην Ουάσιγκτον και σε άλλες πρωτεύουσες.


Ο Βρετανός δικαστής Χάουαρντ Ριντλ δεν δέχθηκε να αφεθεί ελεύθερος ο Ασάντζ με εγγύηση και περιοριστικούς όρους, παρά το γεγονός ότι προσωπικότητες όπως ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς και ο δημοσιογράφος Τζον Πίλτζερ προσφέρθηκαν να λειτουργήσουν ως εγγυητές ενώπιον του δικαστηρίου και παρά τη συλλογή εγγύησης ύψους 100.000 στερλινών. Ο δικαστής εκτίμησε ότι ο Αυστραλός Ασάντζ θα μπορούσε να αθετήσει τους όρους της εγγύησης και να εξαφανιστεί, εφόσον δεν διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Βρετανία.


Στις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται η απόφαση σχετικά με την έκδοση ή όχι του Ασάντζ στη Σουηδία. Η Σουηδέζα εισαγγελέας Μαριάν Νι δήλωσε ότι η υπόθεση «δεν έχει καμία σχέση με την ιστοσελίδα WikiLeaks, αφορά προσωπικά αυτόν». «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω δεχθεί καμία πίεση, πολιτική ή άλλης φύσεως», προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι δεν σκοπεύει να εκδώσει εν συνεχεία τον Ασάντζ στις ΗΠΑ.


Οι τέσσερις κατηγορίες
Oι τέσσερις κατηγορίες εναντίον του Ασάντζ είναι οι εξής: Πρώτον, «κράτησε με σεξουαλικό τρόπο την κ. Α.». Δεύτερον, την «παρενόχλησε σεξουαλικά» αγνοώντας την επιθυμία της για χρήση προφυλακτικού στη σεξουαλική τους επαφή και, τρίτον, την «παρενόχλησε εσκεμμένα» πιέζοντας το σώμα του στο δικό της. Η τέταρτη κατηγορία αφορά καταγγελία άλλης Σουηδέζας, της κ. Γ., η οποία ισχυρίζεται ότι ο Ασάντζ προχώρησε σε σεξουαλική πράξη χωρίς προφυλακτικό, ενώ εκείνη κοιμόταν. Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο ιδρυτής του WikiLeaks συνέβησαν τον Αύγουστο του 2010, ενόσω βρισκόταν στη Σουηδία με πρόθεση να εγκαταστήσει εκεί τη βάση των δραστηριοτήτων του.


Σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της ισπανικής εφημερίδας El Pais, ο Ασάντζ δήλωσε ότι «δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι κάτι δεν πάει καλά με την υπόθεση αυτή».


Χθες οι πιστωτικές κάρτες Visa και Mastercard ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τη μεταφορά χρημάτων προς την οργάνωση WikiLeaks, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, σε ανάλογη κίνηση είχε προβεί η εταιρεία ιντερνετικών πληρωμών PayPal και το ελβετικό ταχυδρομικό ταμιευτήριο.


Εν τω μεταξύ, η δημοσίευση τηλεγραφημάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την ιστοσελίδα WikiLeaks συνεχίζεται με ρυθμούς περίπου 100 τηλεγραφημάτων την ημέρα. Στις πιο πρόσφατες αποκαλύψεις περιλαμβάνεται η πληροφορία ότι η κυβέρνηση της Αλγερίας είχε δώσει το πράσινο φως για υπερπτήσεις μη επανδρωμένων αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών πάνω από το έδαφός της προκειμένου να αναζητηθούν βάσεις της Αλ Κάιντα. Επίσης, χθες η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε για την αποκάλυψη του σχεδίου υπεράσπισης των Βαλτικών Δημοκρατιών από το ΝΑΤΟ, το οποίο, όπως δείχνουν τα αμερικανικά έγγραφα, εκπονήθηκε μετά τη σαρωτική ήττα της Γεωργίας από τον ρωσικό στρατό το 2008. «Θέλουμε διαβεβαιώσεις ότι η Ρωσία δεν θεωρείται εχθρός για το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στον οργανισμό, Ντμίτρι Ρογκόζιν.