Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως μέσα από τις ψηφιακές σελίδες του Techpress.gr στη διαδικασία του “rooting”, τη δημιουργία δηλαδή ενός λογαριασμού «υπερχρήστη», σαν να λέμε Administrator, σε μία συσκευή tablet ή smartphone προκειμένου ο κάτοχός της να είναι σε θέση να προσθέσει, να διαγράψει και να τροποποιήσει κατά βούληση αρχεία συστήματος. Το “rooting” έχει τα θετικά του, έχει όμως και τα αρνητικά του και όπως ακριβώς θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένες εφαρμογές και λειτουργίες, έτσι ακριβώς θα μπλοκάρει ορισμένες άλλες.

android-rooting-2

Το SafetyNet φταίει για όλα

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Κάθε συσκευή Android τρέχει μία διεργασία στο παρασκήνιο, γνωστή ως SafetyNet. Αυτό, ουσιαστικά βοηθά τη Google και οποιονδήποτε άλλο προγραμματιστή να διαπιστώσει την κατάσταση μίας συσκευής: αν έχει υποστεί “root”, αν τρέχει ανεπίσημο ROM ή ακόμα και αν έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό! Αν λοιπόν εσείς, ο χρήστης, αποφασίσετε να κάνετε “root” στη συσκευή σας, τότε αυτόματα αυτή παύει να είναι “CTS compatible”, συμβατή δηλαδή με το Compatibility Test Suite της Google που περνά κάθε smartphone ή tablet με πρόσβαση στο Play Store.

Η Google μπορεί μέσω του Google Play Services και συγκεκριμένα μίας διεργασίας ονόματι snet, να αντλεί ανά πάσα στιγμή δεδομένα σχετικά με τη συσκευή σας. Αυτό φυσικά δεν το κάνει για να σας κατασκοπεύσει αλλά για δύο άλλους, σημαντικούς λόγους: πρώτον, για να έχει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη άποψη για το γενικότερο οικοσύστημα του Android και δεύτερον, για να ελέγξει αν το τμήμα που βρίσκονται τα δεδομένα του λειτουργικού συστήματος μίας συσκευής έχει τροποποιηθεί.

KNOX όπως SafetyNet

Αυτό σημαίνει πως το SafetyNet μπορεί να αποτρέψει μια εφαρμογή από το να λειτουργήσει; Όχι. Σε καμία περίπτωση. Το SafetyNet απλά παρέχει πληροφορίες ασφαλείας προς κάθε ενδιαφερόμενο. Το πώς θα τις αξιολογήσει και αξιοποιήσει εκείνος είναι άλλη ιστορία. Άλλωστε το ίδιο κάνουν και third-party apps εταιρειών με γνωστότερο όλων το KNOX της Samsung. Μολονότι αρκετοί θα νιώσουν πως περιορίζονται από την όλη διαδικασία, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή μπορεί να σας προστατεύσει και στην περίπτωση που η συσκευή σας έχει προσβληθεί από κάποιον ιό χωρίς να το γνωρίζετε –δείτε το σαν ένα τελευταίο μέτρο ασφαλείας.

android-rooting-3-a

Ποια apps εμπιστεύονται το SafetyNet;

Αν και θα περίμενε κανείς να υπάρχει κάπου, κάπως διαθέσιμη μια λίστα με όλες εκείνες τις εφαρμογές που δεν λειτουργούν αν δεν πάρουν πρώτα τις απαραίτητες… εγγυήσεις από το SafetyNet, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Το Google Pay σέρνει τον χορό για να το ακολουθήσουν και άλλα, αρκετά apps που σχετίζονται κυρίως με χρηματοπιστωτικές και λοιπές οικονομικές υπηρεσίες. Μπορείτε αν θέλετε να συμβουλευτείτε το RootCloak που διαθέτει τις πιο ενημερωμένες, αν και καλό θα ήταν να ελέγξετε ξεχωριστά για το κάθε app που σας ενδιαφέρει τη συμβατότητά του με “rooted” συσκευές.