Οι καταλήψεις κτιρίων κρατούν… όμηρο το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας

ΟΤΕΔυσκολεύει όλο και περισσότερο η υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον ΟΤΕ, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι καταλήψεις κτιρίων από συνδικαλιστές προσκείμενους στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, πράξη που ουσιαστικά οριστικοποίησε τη ρήξη μεταξύ των μεγάλων συνδικαλιστικών παρατάξεων στον ΟΤΕ.

Άμεση ήταν η “απάντηση” από τη πλευρά των εκπροσώπων της ΔΑΚΕ-ΟΤΕ, που σχολιάζοντας την πράξη των συναδέλφων τους, μίλησαν για «ανεύθυνους» και «καιροσκόπους» της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγούν τις εξελίξεις σε μια κρίσιμη περίοδο για τον ΟΤΕ.

Νέες καταλήψεις
Χθες είχαμε και νέο επεισόδιο στο “σίριαλ” αντιδράσεων, αφού μετά την εισβολή στο γραφείο του προέδρου του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμη, συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και των «Αγωνιστικών Κινήσεων» κατέλαβαν δύο κτίρια στο κέντρο της Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου και Κωλέττη).

Θεωρείται σίγουρο πως οι κινήσεις αυτές δεν θα είναι οι τελευταίες από τη πλευρά τους, αφού όσο θα πλησιάζει η ώρα της ψήφισης του σχεδίου νόμου που αφορά τον ΟΤΕ, αναμένεται να παίρνουν πιο έντονη μορφή, ενώ πιθανό είναι το ενδεχόμενο να συνεχιστούν και μετά την ψήφιση του σ/ν, ώστε να δείξουν τις διαθέσεις τους προς τους Γερμανούς της D.T.

Μετά από τα παραπάνω γεγονότα, η σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση των διοικήσεων του ΟΤΕ και της ΟΜΕ-ΟΤΕ με στόχο την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ετήσια ΕΣΣΕ, δύσκολα θα οδηγήσει σε συμφωνία.

Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι “φωνές” που επιμένουν να λένε πως τόσο οι συνδικαλιστές, όσο και η διοίκηση του ΟΤΕ, δεν επιθυμούν -ο καθένας για τους δικούς του λόγους- την υπογραφή μιας ΕΣΣΕ.

Είναι γνωστό πως βρισκόμαστε σε μια εποχή που το ΠΑΣΟΚ κορυφώνει την αντιπολιτευτική του πολιτική απέναντι στην κυβέρνηση βασισμένο στο θέμα ΟΤΕ, και σίγουρα θα ήταν εκτός πολιτικής λογικής η ΟΜΕ-ΟΤΕ, που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ, να έρθει σε μια οποιαδήποτε συμφωνία με τη διοίκηση του οργανισμού.

Τέλος, χθες συνεδρίασε το Δ. Σ. του ΟΤΕ και ενέκρινε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της ετήσιας τακτικής Γ. Σ. των μετόχων του οργανισμού. Η Γ. Σ. θα πραγματοποιηθεί 26 Ιουνίου 2008 και το προτεινόμενο μέρισμα είναι 0,75 ευρώ ανά μετοχή.

Αποφασίζουν οι Γερμανοί
Παράλληλα, χθες έφθασαν στα Σκόπια, στελέχη της Deutsche Telekom με στόχο την ενημέρωση των αρχών της χώρας, σχετικά με την εξαγορά του ΟΤΕ.

D. T. -μέσω της T-Mobile- και ΟΤΕ -μέσω της Cosmofon-, ελέγχουν το 90% της αγοράς κινητής τηλεφωνίας και επομένως τίθεται θέμα δεσπόζουσας θέσης στην αγορά γεγονός που οδηγεί τη γερμανική εταιρεία στη θέση να πρέπει ν’ αποφασίσει ποια από τις δύο εταιρείες θα παραμείνει στη κατοχή της και ποια θα πουληθεί.