Ο Υφ. Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων και ο Γ. Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών σε συνάντηση εργασίας.


corallia_fullΜε ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση εργασίας του Υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, του Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), κ. Houlin Zhao και του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Μενέλαου Δασκαλάκη με εκπροσώπους του ελληνικού καινοτόμου οικοσυστήματος τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και επικοινωνιών, που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων (ΥΜΕΔ) με την υποστήριξη του Corallia στο α2-innohub στο Μαρούσι. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ελληνικές καινοτόμες τεχνολογικές επιχειρήσεις και να παρακολουθήσουν τις ομιλίες φορέων του πιο δυναμικά αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος της χώρας.


Ο Υφυπουργός ΥΜΕΔ κ. Παπαδόπουλος, αφού ευχαρίστησε όλους για τη συνεισφορά στην προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη, τόνισε τη σημασία να αποκτήσει η χώρα τη θέση που της αρμόζει διεθνώς, στους κόλπους της ITU, μέσα από την έμπρακτη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα και των πανεπιστημίων. Από τη δική του πλευρά, ο κ. Δασκαλάκης επεσήμανε τη σπουδαιότητα των συνεργειών που αναπτύσσονται σε μια παραγωγική κυψέλη ανθρώπων και φορέων με αμοιβαίο όφελος για τον κλάδο και για τη χώρα συνολικά και αναφέρθηκε στην προώθηση της θεσμικής υποστήριξης του κλάδου των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών με δομές της Πολιτείας στο πλαίσιο των νέων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων καθώς και στην άρση εμποδίων, όπου υπάρχουν.


Με αφορμή την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της ITU, βασικού οργανισμού του ΟΗΕ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επένδυση στο διανοητικό κεφάλαιο της χώρας με στόχο την ανάπτυξη του κλάδου, εστίασε στην κομβική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη των νέων τεχνολογιών και σε ενθαρρυντικές πρωτοβουλίες, που θα αναλάβει η ITU στην Ελλάδα.


Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, ο καθ. κ. Βασίλειος Μακιός, συνιδρυτής και Γενικός Διευθυντής του Corallia, έκανε σύντομη αναφορά στην πορεία και στα επιτεύγματα του Corallia ως φορέα ανάπτυξης και διαχείρισης συνεργατικών σχηματισμών στο καινοτόμο οικοσύστημα που έχει αναπτύξει. Στη συνέχεια, ο Δρ. Νίκος Βογιατζής, συνιδρυτής του Corallia και μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του gi-Cluster, παρουσίασε στο κοινό τις δράσεις του πρώτου ελληνικού cluster στις δημιουργικές βιομηχανίες νέων τεχνολογιών με εστίαση στον κλάδο του ψυχαγωγικού λογισμικού και ψηφιακού περιεχομένου.


Ακολούθησε ο κ. Γιάννης Γιανναράκης, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΚΕΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στο δυναμικότατο και εξωστρεφές mobile cluster. Με τη σειρά του, ο κ. Δημήτρης Παπαηλιού, mi-Cluster manager, ενημέρωσε για την πορεία ανάπτυξης του πρώτου επιχειρηματικού cluster καινοτομίας στην Ελλάδα στον κλάδο της νανο/μικρολεκτρονικής και ο Δρ. Jorge-A. Sanchez-P., συνιδρυτής του Corallia και μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου si-Cluster, παρουσίασε την πορεία διεθνοποίησης του cluster που δραστηριοποιείται στον τομέα των αεροδιαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών. Ο κύκλος των παρουσιάσεων ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Δρ. Δημήτρη Δρακούλη, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΜηΠΕΕ.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι εταιρειών και φορέων, μεταξύ των οποίων οι ΕΒΙΔΙΤΕ, ENEBH, ΣΕΚΕΕ, Aerospace Ventures, Aventurine, Dialogos, Emtech, European Sensor Systems, Geosystems Hellas, Lancom, Planetek Hellas, Space Hellas, Terra Spatium, Trebbble, U-blox Hellas, Weasic Microelectronics, CYTA HELLAS, FORTHNET, Tamasenco, Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (Π.Σ.Δ.Μ.-Η), ΠΑ.ΠΕΙ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναδείχθηκε η δυναμική και οι αναπτυξιακές προοπτικές του ελληνικού καινοτομικού οικοσυστήματος τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν προτάσεις συνεργασίας για τη μεγαλύτερη ανάμιξη των ελληνικών φορέων στις μελλοντικές δράσεις της ITU. Η επίσκεψη του κ. Zhao συμπίπτει με την επανεκλογή της Ελλάδας στο ΔΣ της Διεθνούς Ένωσης 150 χρόνια μετά την ίδρυσή της και επισφραγίζει την υποστήριξη της ITU στις προσπάθειες για εδραίωση διεθνών συνεργασιών και για την τοποθέτηση των νέων τεχνολογιών στο επίκεντρο της κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.


O κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, Υφυπουργός ΥΜΕΔ, σημείωσε: «Θέσαμε στον κ. Zhao πρόταση για την δημιουργία πλατφόρμας για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ των ΜμΕ, των κέντρων καινοτομίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας στον τομέα των ΤΠΕ. Ενισχύοντας τις προσπάθειες αυτές των επιχειρήσεων, στοχεύουμε στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα, καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που θα αποφέρουν πολλαπλά οφέλη για την χώρας μας, όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς».


O κ. Μενέλαος Δασκαλάκης, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, δήλωσε: «Η σημερινή εκδήλωση επιβεβαιώνει αφενός την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας για ενίσχυση και αξιοποίηση των τηλεπικοινωνιών και νέων τεχνολογιών, αφετέρου την αμέριστη υποστήριξη του επικεφαλής της ITU στη χώρα μας. Αποτελεί εφαλτήριο ενδυνάμωσης της συνεργασίας της χώρας μας με την ITU, η οποία στόχο έχει, τόσο την ενδυνάμωση της συμμετοχής της στη λήψη διεθνών αποφάσεων για τις τηλεπικοινωνίες, όσο και την προώθηση του ελληνικού δυναμικού στη διεθνή κοινότητα. Η Ελλάδα στον τομέα αυτό μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες, βελτιώνοντας τις προοπτικές για αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας και απασχόλησης».


Ο κ. Houlin Zhao, Γενικός Γραμματέας ITU, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Είμαι πολύ χαρούμενος με την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα, ως Γενικός Γραμματέας της ITU. Βρήκα το πρόγραμμα πολύ καλά οργανωμένο και τον χώρο ιδανικό για να στεγάζει την καινοτόμα ελληνική βιομηχανία. Είμαι έκπληκτος από τη βιομηχανία και τις startups και είμαι επίσης ενθουσιασμένος με τα πεδία όπου αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες, όπως το διάστημα. Αναγνωρίζω τη δυναμική τέτοιων κέντρων ανάπτυξης για την Ελλάδα, που μπορούν να αποφέρουν οφέλη στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς, όχι μόνο στην ελληνική αγορά. Με αυτή την ευκαιρία, σας συγχαίρω για όσα έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα και ενθαρρύνω την ελληνική βιομηχανία να προχωρήσει τα βήματα για περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον».


Ο Δρ. Jorge-A. Sanchez-P., συνιδρυτής του Corallia, επισήμανε: «Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε στον κ. Zhao την εξέχουσα θέση, που παίζει ο κλάδος των ΤΠΕ στην ελληνική οικονομία και τη σημασία που δίνει η Πολιτεία στον κρίσιμο αυτό κλάδο για την ανάπτυξη της χώρας. Ενισχύσαμε έτσι τη θέση μας στην ITU, από την οποία προσδοκούμε να αναβαθμίσει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα».


Τέλος, η κα. Ιωάννα Σαμπράκου, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ITU συμπλήρωσε: «Η σημερινή εκδήλωση ήταν η καλύτερη προβολή που θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα όσον αφορά τη δυναμική και το ελληνικό “προϊόν” ΤΠΕ. Οι ελληνικές ΜμΕ των νέων τεχνολογιών απέδειξαν στον κ. Zhao πως η Ελλάδα, ακόμα και εν μέσω κρίσης, καταφέρνει να κάνει σημαντικά βήματα προόδου και να ανταγωνίζεται σε διεθνές επίπεδο. Με 2,5 δις κύκλο εργασιών, 80% εξαγωγές, 15.000 στελέχη, τα περισσότερα υψηλής κατάρτισης, το ελληνικό οικοσύστημα ΤΠΕ κέρδισε τον σεβασμό αλλά και τα συγχαρητήρια του Γενικού Γραμματέα της ITU, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ώθηση της επιχειρηματικότητας και της ενίσχυσης των ΜμΕ, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα εκκολαπτηρίων στις νέες τεχνολογίες και τηλεπικοινωνίες».