Το Greek Start-Up Manifesto είναι από τους 13 πρωτοπόρους φορείς που στηρίζουν την καινοτομία
και παρουσιάστηκε στο α1.innohub στο Μαρούσι.


Greek Start-Up ManifestoΔεκατρείς πρωτοπόροι ελληνικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις παρουσίασαν το Ελληνικό Μανιφέστο για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα

[Greek Start-Up Manifesto], ένα δομημένο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη και βελτίωση του ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την Τρίτη 3 Ιουνίου 2014 στο κέντρο καινοτομίας του Corallia, στο α1•innohub, στο Μαρούσι, με την παρουσία ξένων εκπροσώπων του χώρου.


Το Greek Start-Up Manifesto αποτελεί ένα κείμενο που περιγράφει το πλαίσιο και προτείνει μέτρα και δράσεις που θα επιταχύνουν και θα ενισχύσουν τη νεοφυή (start-up) επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Πρόκειται για εξειδίκευση του EU Start-Up Manifesto, στη συγγραφή του οποίου συμμετείχαν μερικοί από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη (όπως Spotify, Rovio, Tuenti), και το οποίο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Αρμόδια Επίτροπο για θέματα Ψηφιακής Ατζέντας, κα. Neelie Kroes και υπέγραψαν πάνω από 6000 Ευρωπαίοι πολίτες – στελέχη και ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων.


Τις εκδηλώσεις για το Greek Start-Up Manifesto τίμησαν με την παρουσία τους τρεις κορυφαίοι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, που συμμετείχαν και στη διαμόρφωση του EU Start-Up Manifesto, οι κ.κ. Alex Barrerra, Co-founder and associated editor – Tech.eu, Chief WOWness Officer – Press42, Bogdan Iordache, CEO – How to Web και Robin Wauters, Founding editor – Τech.eu. Στο πλαίσιο των τριήμερων εργασιών, πραγματοποιήθηκε επίσης παρουσίαση του Greek & EU Start-Up Manifesto με παράλληλη ανάδειξη του ελληνικού Start-up οικοσυστήματος στις εγκαταστάσεις του egg – enter•grow•go, μιας πρωτοβουλίας της Eurobank και του Corallia.


Κατά την παρουσίαση του Greek Start-Up Manifesto, η ομάδα εργασίας ανέλυσε τις προτάσεις στις οποίες κατέληξε και τόνισε ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν σε τομείς όπως η φορολογία, το ασφαλιστικό, οι εταιρικές μορφές και η λειτουργία μίας επιχείρησης, η προστασία των δεδομένων, οι εθνικές διαδικτυακές υποδομές, και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις.
Οι εκδηλώσεις για το Greek Start-Up Manifesto πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Corallia.


O κ. Δημήτρης Παπαηλιού, εκπρόσωπος του Corallia και μέλος της ομάδας του Greek Start-Up Manifesto ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η νεοφυής επιχειρηματικότητα προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία κυρίως στους νέους να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους, να διαμορφώσουν μόνοι τους το επαγγελματικό τους μέλλον και να συμβάλλουν σημαντικά στην αναμόρφωση της Ελλάδας. Tο Greek Start-Up Manifesto αποτελεί μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Ελληνικής start-up κοινότητας, καθώς αναδεικνύει τα προβλήματα και τα εμπόδια της νεοφυούς επιχειρηματικότητας σήμερα στη χώρα, προτείνοντας λύσεις για ένα νέο πιο ευέλικτο και φιλικό πλαίσιο. Το Corallia υποστηρίζει θερμά και έμπρακτα αυτήν την προσπάθεια.»


Ο κ. Δημήτρης Τσίγκος, CEO, Start Tech Ventures, Πρόεδρος Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων και μέλος της ομάδας του Greek Start-Up Manifesto, τόνισε χαρακτηριστικά: «Σε μια περίοδο που η Ελλάδα χρειάζεται όσο τίποτα άλλο τη μαζική δημιουργία θέσεων εργασίας, είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο, ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων να συντονίζουν τις προσπάθειές τους και να καταλήγουν σε ένα ενιαίο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη βιώσιμης νεοφυούς επιχειρηματικότητας.»


Ο κ. Δημήτρης Δρακούλης, CEO Telesto Technologies και μέλος της ομάδας του Greek Start-Up Manifesto συμπλήρωσε: «Στόχος της ομάδας του Greek Start-Up Manifesto είναι να ξεκινήσει η εφαρμογή του σε τοπικό επίπεδο. Το Greek Start-Up Manifesto αποτελεί επέκταση και εξειδίκευση του EU Manifesto και αυτό που το διαφοροποιεί σε σχέση με το ευρωπαϊκό κείμενο είναι ότι έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο από Έλληνες επιχειρηματίες.»


Ο κ. Alex Barrera, Co-founder and associated editor – Tech.eu, Chief WOWness Officer – Press42, είπε: «Το Greek Start-Up Manifesto είναι μια πολύ καλή προσπάθεια και αποτελεί μια απαραίτητη μεταρρύθμιση για τη χώρα. Είμαι εντυπωσιασμένος από το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και τη θέλησή τους να προσπαθήσουν σκληρά και να πρωτοπορήσουν με τη δημιουργία ενός τοπικού Start-Up Μanifesto. Ελπίζουμε αυτό το κείμενο να αποτελέσει τη βάση για μελλοντική αλλαγή του ελληνικού νομικού πλαισίου, που θα επιτρέψει στις εγχώριες νεοσύστατες επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες επί ίσοις όροις.»


Ο κ. Bogdan Iordache, CEO – Ηow to Web τόνισε ότι: «Το Greek Start-Up Manifesto είναι ένας φανταστικός τρόπος για την ανάπτυξη ενός μακροπρόθεσμου οράματος και σχεδίου δράσης που μπορεί να επηρεάσει θετικά το ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας για πολλά χρόνια. Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω τους τοπικούς φορείς να ευθυγραμμίζουν το όραμα και τα ενδιαφέροντά τους και είμαι σίγουρος ότι το εξωστρεφές πλαίσιο του ελληνικού Start-Up Manifesto θα προσελκύσει ακόμα περισσότερους οργανισμούς στο μέλλον.»
Τέλος ο κ. Robin Wauters, Founding editor – Τech.eu συμπλήρωσε: «Το EU Start-Up Manifesto αποτελεί ένα σχέδιο πάνω στο οποίο μπορούν να βασιστούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ και να απευθυνθούν προς τις κυβερνήσεις τους, να εντείνουν τις προσπάθειες τους, ως ομάδες ενδιαφέροντος στον κλάδο της τεχνολογίας και να δηλώσουν με μία καθαρή φωνή, τις ανησυχίες και τις επιθυμίες τους. Θαυμάζω τις προσπάθειες του ελληνικού start-up οικοσυστήματος, του πρώτου που δημιουργεί ένα εθνικό Start-Up Manifesto για να αντιμετωπίσει τα θεμελιώδη εμπόδια προς την ανάπτυξη μέσω της επιχειρηματικότητας, σε μία χώρα με δυσκολίες και προκλήσεις.»


Οι 13 καινοτόμοι φορείς, που απαρτίζουν την ομάδα εργασίας του Greek Start-Up Manifesto είναι: Antcor, Aventurine, Corallia, Helic, Intale, Nessos, Persado, Planetek Hellas, Pollfish, TalentLMS, Telesto, Ubitech, Wings ICT Solutions.


Σχετικά με το Greek Start-Up Manifesto
Το Ελληνικό Μανιφέστο των Νεοφυών Επιχειρήσεων (Greek Startup Manifesto), αποτελεί μία σειρά προτάσεων για την υποστήριξη της ίδρυσης και λειτουργίας νέων και καινοτόμων εταιρειών στην Ελλάδα και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα. Το Greek Start-Up Manifesto είναι μια πρωτοβουλία του ελληνικού Start-Up οικοσυστήματος και χαίρει της υποστήριξης της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Αρμόδιας Επιτρόπου για θέματα Ψηφιακής Ατζέντας, Neelie Kroes, και στηρίζεται στις βασικές κατευθύνσεις που αποτελούν το EU Startup Manifesto (http://startupmanifesto.eu). Κυρίως, όμως, εξειδικεύεται σε ζητήματα που αφορούν στο εθνικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Ενδεικτικά, το Ελληνικό Μανιφέστο για τις Start-ups καταγράφει προτάσεις πολιτικής σε τομείς όπως η φορολογία, το ασφαλιστικό, οι εταιρικές μορφές και η λειτουργία μίας επιχείρησης, η προστασία των δεδομένων, οι εθνικές διαδικτυακές υποδομές, και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Το ΕU Start-Up Manifesto περιελάμβανε μέτρα και πολιτικές για τη βελτίωση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στο τεχνολογικό επιχειρείν και αποτελείται από πέντε ενότητες: Εκπαίδευση και Δεξιότητες, Πρόσβαση σε Ταλέντο, Πρόσβαση σε Επενδυτική Χρηματοδότηση, Πολιτική Προστασίας Δεδομένων, Ηγεσία Σκέψης.