Το 69% των Ελλήνων και το 64% του συνόλου των Ευρωπαίων πιστεύει ότι τα μετρητά είναι βρώμικα, σύμφωνα με την MasterCard.


mastercard_worldwide_logoΣύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα από την MasterCard ανέδειξε ότι παρά την αντίληψη ότι η χρήση μετρητών, χαρτονομισμάτων ή κερμάτων είναι ανθυγιεινή και βρώμικη, μόνο 1 στους 5 πλένουν τα χέρια τους αφού τα κρατήσουν.


Η πανευρωπαϊκή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 9.000 καταναλωτές από 12 χώρες, τόνισε ότι, παρά το γεγονός ότι η χρήση μετρητών κατατάσσεται ως πιο ανθυγιεινή από τα χερούλια στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα κοινόχρηστα τρόφιμα, όπως τους ξηρούς καρπούς στα μπαρ, οι Ευρωπαίοι δυσκολεύονται να κόψουν την κακή συνήθεια χρήσης βρώμικου χρήματος.


Τα 3/4 των Ευρωπαίων που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να προσέχουν όταν χρησιμοποιούν μετρητά, λόγω των μικροβίων που μπορεί να περιέχουν. Ωστόσο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι πιο πιθανό να πλένουμε τα χέρια μας μετά την ολοκλήρωση άλλων δραστηριοτήτων, όπως το άγγιγμα ενός ζώου (46%) ή τη μεταφορά με μέσα μαζικής μεταφοράς (36%).


Ο Αθανάσιος Γεραμάνης, Country Manager Ελλάδος, Κύπρου & Μάλτας, δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας στην Ελλάδα: «Το γεγονός ότι παραπάνω από 2/3 Ελλήνων, πιστεύουν ότι τα μετρητά είναι βρώμικα, είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων που έχει η χρήση των καρτών στην ελληνική αγορά. Είμαι βέβαιος ότι η χρήση καρτών, καθώς και ανέπαφων πληρωμών, θα αυξηθεί σίγουρα στο μέλλον, καθώς όλο και περισσότεροι Έλληνες θα συνειδητοποιούν, όχι μόνο ότι τα μετρητά είναι βρώμικα, αλλά και ότι οι κάρτες παρέχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα που κάνουν την καθημερινότητά τους ευκολότερη και πιο χαρούμενη».


Πιο συγκεκριμένα, οι πιο δημοφιλείς εναλλακτικές λύσεις έναντι μετρητών, στην Ελλάδα, είναι οι πληρωμές με κάρτες (45%) και οι πληρωμές με κάρτες ανέπαφης τεχνολογίας (43%). Το ένα τέταρτο των Ελλήνων (26%) δηλώνει ότι δεν θα ήθελε τα μετρητά τους να αγγίζονται από δεκάδες ξένους πριν τα χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι, ενώ και έξι στους 10 (60%) Έλληνες θα προτιμούσαν να χρησιμοποιούν μια κάρτα ή τη μέθοδο ανέπαφων πληρωμών, αντί για μετρητά.


Μία αρχική έρευνα που διεξάχθηκε από τη MasterCard και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το 2013, υπογράμμισε ότι το μέσο χαρτονόμισμα των Ευρωπαϊκών τραπεζών περιείχε 26.000 βακτήρια, γεγονός που θα μπορούσε δυνητικά να είναι επιβλαβές για την υγεία μας. Παρόλο που, οι ερωτηθέντες σε πρόσφατη έρευνα του 2014 αναγνώρισαν τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη χρήση μετρητών, υπήρξε σημαντικό χάσμα «Λέω- Κάνω», κατά μήκος της Ευρώπης, των ανθρώπων που πιστεύουν ότι τα μετρητά είναι βρώμικα και αυτών που πραγματικά κάνουν κάτι γι ‘αυτό.


Σχολιάζοντας την απροθυμία μας να κόψουμε τη συνήθεια δαπάνης μετρητών, η ψυχολόγος Donna Dawson τόνισε: “Τα χρήματα”, με τη μορφή των χαρτονομισμάτων και κερμάτων είναι η μεγαλύτερη μορφή ορατής οικονομικής δύναμης και ατομικής επιτυχίας που φέρει ο άνθρωπος. Είναι δύσκολο, λοιπόν, για τους ανθρώπους να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν αρνητικές συσχετίσεις με τα χρήματα. Ο λόγος για το συχνά μεγάλο χάσμα στην έρευνα μεταξύ του τι λέμε και τι κάνουμε είναι η έλλειψη της “σύνδεσης”: μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι τα χρήματα συλλέγουν μικρόβια, αλλά δεν συνδέουμε ασθένειες με τη χρήση των χρημάτων.


Είναι παρόμοιο με το να ανησυχούμε για τα μικρόβια στον αέρα που αναπνέουμε, δεν μπορούμε να τα δούμε και επομένως δεν έχουμε κανέναν έλεγχο πάνω τους. Η ιδέα του να βρίσκεσαι σε θέση να ασκείς έλεγχο στη ζωή είναι ένας εξαιρετικά ενθαρρυντικός παράγοντας για τον άνθρωπο. Ωστόσο, η αίσθηση του ελέγχου είναι συχνά μια ψευδαίσθηση – υπάρχουν πολλά που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, όπως τα μικρόβια που δεν μπορούμε να δούμε. Το 40% των ερωτηθέντων αναγνώρισαν ότι δεν είχαν κανένα έλεγχο για το ποιος έχει χρησιμοποιήσει τα χρήματά τους προηγουμένως, και ως συνέπεια, πολλοί από εμάς προσπαθούμε να μην σκεφτόμαστε τα πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, με το 38% να ισχυρίζεται ότι δεν το σκέφτεται ποτέ. Τα στοιχεία για το βρώμικο χρήμα θα μας ανησυχήσουν για κάποιο καιρό, αλλά αυτή η ανησυχία γρήγορα θα βυθιστεί στον κατάλογο των «προτεραιοτήτων ανησυχίας» σε ένα πολύ χαμηλότερο σημείο – στην πραγματικότητα είναι μια περίπτωση μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται.”


Επιπλέον αποτελέσματα της έρευνας της MasterCard τόνισαν πως σχεδόν τέσσερις στους δέκα (37%) Ευρωπαίους ισχυρίζονται ότι θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν τουλάχιστον μια μικρή αλλαγή στην καθημερινή τους ζωή, προκειμένου να είναι πιο υγιεινή, με την πλειοψηφία να δηλώνει ότι θα προτιμούσε να χρησιμοποιεί μία κάρτα ή τη μέθοδο ανέπαφων πληρωμών αντί για μετρητά.


Ο Δρ. Jim O’Mahony, ομιλητής στο τμήμα Βιολογικών Επιστημών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Κορκ της Ιρλανδία σχολίασε: “Ο συσχετισμός μεταξύ των χρημάτων και της υγιεινής έχει καθιερωθεί εδώ και καιρό. Από ιστορικής άποψης, υπάρχουν αναφορές ότι οι χωρικοί πίστευαν ότι τα χρήματα ήταν κατά κάποιο τρόπο υπεύθυνα για τις επιδημίες στην Αγγλία, και έτσι άφηναν τα χρήματά τους σε ποτίστρες, που γέμιζαν με ξύδι, ώστε να τα απολυμάνουν. Επιστημονικά, τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει πολλές μελέτες, οι οποίες έχουν αποδείξει, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι τα τραπεζικά χαρτονομίσματα και τα κέρματα μεταφέρουν βακτήρια και άλλα μικρόβια. Παρόλο που η πλειοψηφία των ανθρώπων αναγνωρίζει ότι η χρήση μετρητών θα μπορούσε να θεωρηθεί επικίνδυνη, σε πρακτικό επίπεδο οι άνθρωποι είναι απρόθυμοι να υιοθετήσουν τις βασικές πρακτικές υγιεινής.


Όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, το μέσο ευρωπαϊκό χαρτονόμισμα περιέχει 26.000 αποικίες βακτηρίων. Με αυτό κατά νου, θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη επίγνωση ότι η χρήση μετρητών θα μπορούσε να θεωρηθεί δυνητικά μια επικίνδυνη πρακτική, όπως άλλες αβέβαιες δραστηριότητες, σαν την επαφή με το πόμολο της πόρτας της τουαλέτας, τη διαχείριση κοινόχρηστης τροφής ή το κράτημα της κουπαστής σε κυλιόμενες σκάλες. Παρόλο που δεν υπάρχουν διεθνείς οδηγίες για τη χρήση μετρητών, εν μέσω εποχιακών γρίπων και χειμερινών ξεσπασμάτων εμετού, θα ήταν σκόπιμο να ενημερωθούμε περεταίρω αναφορικά με θέματα υγιεινής, ειδικά κατά τη διάρκεια των προαναφερόμενων διαστημάτων, μεταπηδώντας σε συναλλαγές χωρίς μετρητά.”


Ο Chris Kangas, επικεφαλής των ανέπαφων πληρωμών για τη MasterCard Ευρώπης πρόσθεσε: “Το πιο εμφανές πόρισμα της μελέτης του τρέχοντος έτους είναι ότι παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν τις παγίδες υγιεινής των μετρητών, οι Ευρωπαίοι δυσκολεύονται να κόψουν την κακή συνήθεια δαπάνης τους. Η αξιοποίηση ανέπαφων μεθόδων πληρωμής δεν είναι μόνο ένας καινοτόμος τρόπος για να πληρώσει κανείς, αλλά βοηθά επίσης να εξαλειφθούν ορισμένα από τα βακτήρια και τα μικρόβια που γνωρίζουμε ότι μεταδίδονται κατά τη χρήση χαρτονομισμάτων ή κερμάτων. ”