«Θέλαμε να έχουμε λόγο στα τεκταινόμενα», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας κινητής στην Ελλάδα


Του Βαγγελη Μανδραβελη
Καθημερινή, 17/01/2014


xrimatistirioH Vodafone ήθελε να έχει μια θέση στο τραπέζι των συζητήσεων για το μέλλον της Forthnet. Την παραπάνω παραδοχή πραγματοποίησε χθες προς την «Κ» ο επικεφαλής της Vodafone στην Ελλάδα, κ. Γλαύκος Περσιάνης. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας ήταν φειδωλός σε ό,τι αφορά τους επιδιωκόμενους σκοπούς που εξυπηρετεί αυτή η είσοδος της Vodafone στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet.


Σημείωσε, ωστόσο, ότι στρατηγική της εταιρείας του, τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα, είναι οι ενοποιημένες υπηρεσίες, υπό την ευρεία έννοια. «Οπως έχουμε δηλώσει, βλέπουμε το κομμάτι των ενοποιημένων υπηρεσιών… Υπό το πρίσμα αυτό, θέλαμε να έχουμε λόγο στη Forthnet», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος επίσης απέφυγε να τοποθετηθεί σε πιθανές άλλες εξελίξεις που αφορούν τη hellas online, στην οποία η Vodafone κατέχει το 18,5%.


Η συμμετοχή της Vodafone στη Forthnet αποκτήθηκε στη διάρκεια της τελευταίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που υλοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Η κίνηση δε, όπως επιβεβαιώνει ο επικεφαλής της Vodafone στην Ελλάδα, είχε τις «ευλογίες» της μητρικής εταιρείας στη Βρετανία, Vodafone Group.


Επίσης η κίνηση της Vodafone, ξάφνιασε πολλούς, μεταξύ των οποίων και τη Wind Hellas, η οποία είχε αρχίσει να «χτίζει θέση» στη Forthnet από το περασμένο καλοκαίρι. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η Wind ξόδεψε περίπου 14 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 33% της Forthnet, ενώ η Vodafone εκτιμάται ότι ξόδεψε περίπου 20 εκατ. ευρώ για ν’ αποκτήσει το 6,5%.


Η κόντρα των δύο επιχειρήσεων, αλλά και η αγωνία των Αράβων βασικών μετόχων (Forgendo) που δεν θέλουν να χάσουν αυτή την περίοδο τον έλεγχο της εταιρείας, οδήγησε σε μεγάλη άνοδο τη τιμή της μετοχής της Forthnet το τελευταίο διάστημα. Πλέον η αξία της εταιρείας στο ταμπλό του Χ.Α. ανέρχεται στα 165 εκατ., από περίπου 15 εκατ. που ήταν πέρυσι στις αρχές του καλοκαιριού. Ωστόσο, η εταιρεία φέρει υψηλό δανεισμό (ύψους 330 εκατ.) και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις leasing (80 εκατ.), ανεβάζοντας την αξία της (enterprise value) κοντά στα 600 εκατ.


Ο… έλεγχος
Στελέχη της αγοράς παραδέχονται ότι δεν έχουν φανεί όλα τα επόμενα βήματα που θα γίνουν προς την κατεύθυνση του ελέγχου της Forthnet. Tο σίγουρο είναι ότι οι ισχυροί παίκτες θέλουν να έχουν λόγο στα όσα θα εξελιχθούν, αλλά από την άλλη πλευρά μετράει και το κόστος συμμετοχής. Το πιο σημαντικό είναι ότι, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 29,1 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στην Forthnet, μπορεί να παρέχει «οξυγόνο» στην εταιρεία, αλλά δεν λύνει οριστικά το χρηματοοικονομικό πρόβλημά της. Σημειώνεται ότι η εταιρεία στο τέλος του 2013 είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια, ενώ έφερε ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ προς τις πιστώτριες τράπεζες. Επίσης παράγοντες της αγοράς ανεβάζουν σε περίπου 80 εκατ. ευρώ τις νέες οφειλές που θα δημιουργηθούν εντός του 2014 προς τις τράπεζες. Σαν συνέπεια, οι μέτοχοί της, είτε θα κληθούν σύντομα να βάλουν εκ νέου «το χέρι στην τσέπη», είτε να υπάρξει «κούρεμα» του δανεισμού της.


Η Forthnet, παρά το γεγονός ότι από το 2000 που πέρασε το κατώφλι της Σοφοκλέους δεν έχει αποδώσει καμία χρονιά μέρισμα στους μετόχους της αφού είναι ανελλιπώς ζημιογόνος, ωστόσο, μέχρι σήμερα έχει γίνει δύο φορές στόχος επιθετικής εξαγοράς. Για τον λόγο αυτό, έχει αλλάξει πολλές φορές βασικό μέτοχο, ενώ ο πιο σταθερός μέτοχος μέχρι σήμερα είναι το Ιδρυμα Τεχνολογίας Ερευνας της Κρήτης. Το ίδρυμα στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας, τοποθέτησε πάνω από 1 εκατ., προκειμένου να διατηρήσει τη συμμετοχή του.