Στην πορεία της Wind η οποία, πριν από μερικά χρόνια, βρέθηκε σε δυσχερή κατάσταση αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νάσος Ζαρκαλής.


Πηγή:www.capital.gr,
05/06/2013


N.ZARKALIS_CEO WIND HELLAS lowΟ κ. Ζαρκαλής, χθες, στο πλαίσιο του ελληνο-ιρλανδικού φόρουμ «Το παράδειγμα της Ιρλανδίας στην έξοδο από την κρίση», αναφερόμενος στην Wind με στόχο να σχολιάσει τις στρεβλώσεις που δημιούργησε στις επιχειρήσεις η εποχή της χωρίς φειδώ χορήγησης τραπεζικών δανείων σημείωσε χαρακτηριστικά: «Συμμετείχα τόσο στο πάρτι από το 1995 έως το 2006-2007 οπότε τελείωσε, όσο και στα μαζέματα των σκουπιδιών που απομένουν μετά το πάρτι. Το 2009 η Wind ήταν μία εταιρεία 1 δισ. ευρώ τζίρου με 3,2 δισ. δανεισμό. Πληρώναμε το χρόνο 300 εκατ. ευρώ τόκους.


Είχαμε αρχίσει να χάνουμε μερίδιο αγοράς και οι άλλοι δύο παίκτες, ευλόγως, επιτέθηκαν για να μας πάρουν μερίδιο. Στα χρόνια της ευμάρειας είχαμε αναπτύξει ένα επιχειρηματικό μοντέλο βαρύ, γραφειοκρατικό και δυσκίνητο. Έπρεπε να αλλάξουμε διότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Θα κλείναμε. Κάναμε δύο αναδιαρθρώσεις δανείων και μείναμε χωρίς δανεισμό. Ως αποτέλεσμα, οι Αμερικανοί χρηματοδότησαν με περίπου 800 εκατ. ευρώ την εταιρεία. Επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις της εποχής εκείνης. Εξηγήσαμε στους εργαζόμενους ότι η εταιρεία είχε πολύ περισσότερο προσωπικό από όσο χρειαζόταν.


Έτσι μειώσαμε το προσωπικό μας από τα 2.000 άτομα στα 1.100, οργανώνοντας εθελούσιες εξόδους. Και δεν κάναμε μείωση μισθών, διότι πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο να έχεις αφοσιωμένους, καλά αμειβόμενους ανθρώπους παρά χαμηλά αμειβόμενους υπαλλήλους.


Την τελευταία τριετία κάναμε επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ. Μειώσαμε το κόστος μας 40% και αυτό μας επέτρεψε να κάνουμε καλύτερες προσφορές στους πελάτες μας, καταφέρνοντας να κερδίσουμε μερίδιο αγοράς.


Είχαμε, λοιπόν, μία εταιρεία που είχε μπει στο σπιράλ του άρθρου 99 και σήμερα έχουμε ξεκινήσει πάλι να κάνουμε προσλήψεις».


Αναφορικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν σε μία χώρα, ο κ. Ζαρκαλής σημείωσε: «Συμμετείχα σε τέσσερις εταιρείες που έπρεπε να αλλάξουν δραματικά. Για να αλλάξει μια εταιρεία των 1.000 – 2.000 ατόμων απαιτούνται, κατ’ ελάχιστον, δύο χρόνια. Δεν γίνεται μια χώρα να αλλάξει σε δύο χρόνια, αλλά απαιτούνται δεκαετίες.


Ωστόσο, μπορούμε να συγκρίνουμε τη φωτογραφία της σημερινής στιγμής με αυτή του 2009 και να διαπιστώσουμε ότι έχουμε κάνει τεράστιες αλλαγές. Είναι νωρίς να ανοίξουμε σαμπάνιες, αλλά αν κάποιος πριν από δύο χρόνια μας ζητούσε να περιγράψουμε πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες ανάκαμψης θα λέγαμε ότι πρέπει να πέσουν τα spreads, να ανέβει το χρηματιστήριο, να υπάρξει κάποιο θετικό report από τον ξένο τύπο».


Ο κ. Ζαρκαλής ασκώντας κριτική στα αποσπασματικά φοροεισπρακτικά μέτρα που λαμβάνονται, ανέφερε:


«Τον Αύγουστο του 2009, όταν άρχισε να φαίνεται η κρίση, η κυβέρνηση έβαλε φόρο 20% στην κινητή τηλεφωνία. Αυτό που είχαν υπολογίσει ‘στα χαρτιά’, ότι 20% φόροι πάνω στην ίδια κατανάλωση θα φέρουν περισσότερα έσοδα δεν επαληθεύθηκε, καθώς μειώθηκε η κατανάλωση και μειώθηκαν τα κρατικά έσοδα. Αντίστοιχη, εξάλλου, είναι η περίπτωση του ΦΠΑ στην εστίαση».