Η IBM ενισχύει τις δυνατότητες στους τομείς της ασφάλειας, του cloud και της ανάλυσης δεδομένων με νέα συστήματα Power, Storage και Μainframe.


IBM_LogoΗ IBM παρουσίασε πρόσφατα νέες τεχνολογίες σχεδιασμένες για να βοηθούν τους οργανισμούς να ανταποκριθούν στις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα, συμπεριλαμβανομένων της ανάγκης για βελτιωμένη ασφάλεια, της δυνατότητας αξιοποίησης του cloud computing και της απαίτησης για διαχείριση και ανάλυση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων. Στις νέες προτάσεις συμπεριλαμβάνονται τα πιο ισχυρά συστήματα Power για μεγάλες επιχειρήσεις μέχρι σήμερα, ένα νέο high-end σύστημα αποθήκευσης δίσκων και σημαντικές αναβαθμίσεις λογισμικού για τον νεότερο υπολογιστή mainframe της IBM.


Η ανακοίνωση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσήλωσης της IBM στα έξυπνα υπολογιστικά συστήματα (Smarter Computing) που αποσκοπούν στην επίλυση των ποικίλων και όλο και πιο πιεστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί, από τα τρωτά σημεία στην ασφάλεια έως τη διαχείριση των ραγδαία αυξανόμενων όγκων δεδομένων που τροφοδοτούνται μέσω των τεχνολογιών κοινωνικής δικτύωσης και κινητής τηλεφωνίας.


Η Toyota Αυστραλίας, πελάτης της IBM, αποτελεί παράδειγμα εταιρείας με σύνθετες ανάγκες διαχείρισης δεδομένων. Έχοντας σε λειτουργία μια εξελιγμένη εκμετάλλευση παραγωγής, εφοδιαστικής αλυσίδας και ανταλλακτικών που λειτουργεί με βάση το σύστημα «just-in-time», στις εγκαταστάσεις της, στο προάστιο της Μελβούρνης Αλτόνα, η Toyota Αυστραλίας χρησιμοποιεί μια σειρά server IBM Power, στους οποίους εκτελείται λογισμικό SAP σε λειτουργικό σύστημα AIX, για τη διαχείριση και ανάλυση δεδομένων σχετικά με τη διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών για οχήματα, εκτιμήσεις για αποστολές, τα επίπεδα αποθεμάτων και τον προγραμματισμό πωλήσεων. Η διαδικασία παραγωγής εξαρτάται απολύτως από αυτή την υποδομή προκειμένου οι εργασίες παραγωγής να εκτελούνται με τη μέγιστη αποδοτικότητα έτσι, ώστε όχι μόνο να μπορούν οι αντιπροσωπίες να λαμβάνουν παραδόσεις αυτοκινήτων εγκαίρως για να ανταποκρίνονται στην καταναλωτική ζήτηση, αλλά και να μπορεί η εταιρεία να ανταποκρίνεται στη ζήτηση των εξαγωγικών αγορών.


Σύμφωνα με τον Διευθυντή Πληροφορικής (CIO) της Toyota Αυστραλίας, James Scott, «Μία από τις σημαντικότερες αιτίες προβληματισμού για την εταιρεία μας είναι οι καθυστερήσεις στη διαχείριση των δεδομένων. Αυτό το θέμα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη γραμμή παραγωγής μας, με κόστος δεκάδων χιλιάδων δολαρίων λόγω απώλειας παραγωγικότητας, καθώς και τα κέρδη των 250 αντιπροσωπειών μας σε όλη τη χώρα. Η ύπαρξη μιας γρήγορης, αξιόπιστης τεχνολογικής υποδομής είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία της επιχείρησής μας και η IBM μας προσφέρει τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για την πλέον αποτελεσματική υποστήριξη του οργανισμού μας.»


Νέα συστήματα Power με τον επεξεργαστή POWER7+ με γρήγορα εργαλεία ανάλυσης επιχειρησιακής απόδοσης
Ως αποτέλεσμα μιας επένδυσης άνω των 1,4 δισεκατομμυρίων στην έρευνα και ανάπτυξη, η IBM ανακοίνωσε πρόσφατα τα συστήματά Power για μεγάλες επιχειρήσεις με νέο υλικό και καινοτομίες στο λογισμικό, σχεδιασμένα για να βοηθούν τους πελάτες να αποκτούν επιχειρησιακή πληροφόρηση με ταχύτητα και ασφάλεια.


Οι server IBM Power 770 και Power 780 διαθέτουν πλέον τον νέο μικροεπεξεργαστή POWER7+, μια τεχνολογία που προσφέρει βελτίωση της απόδοσης κατά 30% έως 40% για φορτία εργασίας εφαρμογών σε σύγκριση με προηγούμενες εκδόσεις.(1) Μεταξύ των πολλών δυνατοτήτων του, ο POWER7+ προσφέρει αυξημένη μνήμη προσωρινής αποθήκευσης (cache) 2,5x L3, μεγαλύτερη ασφάλεια με ταχύτερη κρυπτογράφηση αρχείων για το λειτουργικό σύστημα IBM AIX και συμπίεση μνήμης που δεν συνεπάγεται αυξημένη χρήση ενέργειας σε σχέση με τα τσιπ POWER7 προηγούμενης γενιάς.


Στην κορυφή της σειράς Power, ο server Power 795 έχει βελτιωθεί έτσι, ώστε να επιτρέπει στους πελάτες να εκτελούν με ταχύτητα πολύ απαιτητικές εφαρμογές, όπως τα εργαλεία ανάλυσης επιχειρησιακής απόδοσης, χρησιμοποιώντας έως και 16 terabyte μνήμης με τις νέες μονάδες μνήμης 64GB Dual In Line Memory Modules (DIMM).


Επιπλέον, η IBM έχει προσθέσει αρκετές νέες δυνατότητες στην οικογένεια Power Systems προκειμένου να βοηθήσει τους πελάτες να δημιουργήσουν ένα virtualized ιδιωτικό cloud ή να διαχειρίζονται υποδομές cloud υπηρεσιών και να ανταποκρίνονται δυναμικά σε μεταβολές ως προς τις απαιτήσεις των εφαρμογών και των φορτίων εργασίας. Η δυνατότητα Elastic Capacity on Demand for Power Systems Pools , για παράδειγμα, επιτρέπει την κοινή χρήση πόρων μεταξύ πολλών server, κάτι που μπορεί να βελτιώσει τη διαθεσιμότητα και να επεκτείνει την πρόσβαση σε πόρους κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων και απρογραμμάτιστων δραστηριοτήτων συντήρησης.


Κατά τη διαχείριση μιας υποδομής που βασίζεται σε cloud με το λογισμικό virtualization IBM PowerVM, οι πελάτες μπορούν πλέον να μετακινούν ευκολότερα τα server partitions για τη γρήγορη εξισορρόπηση πόρων αντιδρώντας σε μεταβαλλόμενες επιχειρησιακές ανάγκες. Μεμονωμένες εικονικές μηχανές μπορούν πλέον να μετακινούνται τρεις φορές ταχύτερα και οι ταυτόχρονες μεταπτώσεις μπορούν να πραγματοποιούνται έως και 4,7 φορές ταχύτερα σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκδόσεις.


Η μέση εταιρική υποδομή πληροφορικής δέχεται κυβερνοεπίθεση σχεδόν 60.000 φορές καθημερινά και το μέσο συνολικό κόστος για ένα οργανισμό από μια παραβίαση δεδομένων είναι 5,5 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την ασφάλεια μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες των εταιρικών οργανισμών. Για τη βελτίωση της ασφάλειας των δεδομένων και της κανονιστικής συμμόρφωσης, το λογισμικό ασφάλειας και συμμόρφωσης IBM PowerSC μαζί με το Trusted Surveyor έχει αναβαθμιστεί και πλέον παρέχει ειδοποιήσεις ασφάλειας σε πραγματικό χρόνο και βελτιωμένες αναφορές συμμόρφωσης.


Η IBM επιταχύνει τις εξελίξεις στον τομέα των δυνατοτήτων εταιρικής αποθήκευσης μεγάλου όγκου δεδομένων
Ο κατακλυσμός πληροφοριών με τον οποίο συνεχίζουν να αναμετρώνται οι οργανισμοί παρουσιάζει όλο και πιο δυναμικές προκλήσεις στους διαχειριστές πληροφοριακών συστημάτων. Οι αυξανόμενοι όγκοι δεδομένων δεν σπρώχνουν μόνο στα όριά τους την απόδοση και τη διαχειρισιμότητα των συστημάτων, αλλά και την ασφάλεια. Για να βοηθήσει τους πελάτες να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις, η IBM ενίσχυσε σήμερα δύο από τα high-end συστήματά αποθήκευσης με μεγάλες αναβαθμίσεις στους τομείς της απόδοσης και της ασφάλειας.


Το IBM System Storage DS8870 είναι το νεότερο και πιο ισχυρό μέλος της οικογένειας DS8000 της εταιρείας, συστημάτων αποθήκευσης υψηλής πυκνότητας (high-density) για μεγάλες επιχειρήσεις. Αναβαθμισμένο με τους εξελιγμένους επεξεργαστές IBM POWER7 και έως 1TB μνήμης προσωρινής αποθήκευσης (cache) συστήματος, το DS8870 προσφέρει έως και τριπλάσια απόδοση για εφαρμογές επεξεργασίας συναλλαγών σε σύγκριση με το τρέχον μοντέλο DS8800. Επίσης, σύμφωνα με τον οργανισμό Storage Performance Council, το DS8870 κατέχει την πρώτη θέση με βάση το αποτέλεσμα του τυποποιημένου ελέγχου επιδόσεων SPC-2. Επιπροσθέτως, το DS8870 διαθέτει στον βασικό εξοπλισμό του μονάδες πλήρους αυτο-κρυπτογράφησης για πρόσθετη ασφάλεια.


Σε ότι αφορά τα συστήματα αποθήκευσης σε ταινία, η IBM αναβάθμισε το IBM Virtualization Engine TS7700 Release 3, ένα σύστημα που συνδυάζει το virtualization με τη μαγνητική ταινία. Το σύστημα αποτελεί αναβάθμιση του συστήματος εικονικής βιβλιοθήκης μαγνητικών ταινιών για μεγάλες επιχειρήσεις TS7700, το οποίο τυπικά χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις που βασίζονται σε mainframe και έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους διαχειριστές να μετατρέπουν σε εικονικούς πόρους τα υπάρχοντα συστήματά τους αποθήκευσης σε ταινία, για βελτιωμένη διαχειρισιμότητα, χωρητικότητα και ασφάλεια. Το Virtualization Engine αναβαθμίζει το σύστημα σε νέα επίπεδα σε καθεμία από αυτές τις παραμέτρους, με κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο και δυνατότητα σύνδεσης έως και έξι συστημάτων σε μια αρχιτεκτονική πλέγματος για μεγαλύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες καθώς και για πλεονασμό.


Η νέα λύση Technical Computing for Big Data συμπεριλαμβάνει το General Parallel File System (GPFS) της IBM, μια εξελιγμένη πλατφόρμα διαχείρισης αρχείων η οποία χρησιμοποιείται συχνά σε περιβάλλοντα πληροφορικής υψηλών επιδόσεων για την αποθήκευση και παράδοση μεγάλων όγκων δεδομένων για τη μοντελοποίηση κλίματος, την έρευνα για πετρέλαιο και την παραγωγή ψηφιακών μέσων. Συνδυάζοντας το GPFS με την πιο πρόσφατη πλατφόρμα χρονοταξινομητή (scheduler) και εφαρμογών Platform Symphony της IBM, καθώς και με το IBM Intelligent Cluster, παρέχεται στις μεγάλες επιχειρήσεις/ πελάτες ένα επεκτάσιμο περιβάλλον υψηλών επιδόσεων για την ανάλυση δεδομένων.


Νέο λογισμικό mainframe για την ανάλυση δεδομένων λειτουργίας, για χρήση cloud και για ασφάλεια
Επιπλέον, η IBM ανακοίνωσε πρόσφατα προτάσεις λογισμικού για το τελευταίο mainframe της — το zEnterprise EC12, το οποίο παρουσιάστηκε στις 28 Αυγούστου — με σκοπό να βοηθήσει τους πελάτες να διαχειρίζονται περισσότερο αποδοτικά τη λειτουργία των συστημάτων τους πληροφορικής, αξιοποιώντας παράλληλα κρίσιμες πληροφορίες για την ενίσχυση της επιχειρησιακής πληροφόρησης, και να συμβάλει στη βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών.


Το zEC12 είναι ένα από τα πρώτα συστήματα που εκτελεί εφαρμογές επεξεργασίας συναλλαγών και εφαρμογές ανάλυσης δεδομένων σε ένα μηχάνημα, επιτρέποντας στους πελάτες να λαμβάνουν και να αναλύουν δομημένα επιχειρησιακά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Τώρα, η IBM απλοποιεί, επιταχύνει και καθιστά περισσότερο προσιτή την εκτέλεση εργαλείων ανάλυσης σε System z με τη νέα συσκευή IBM DB2 Analytics Accelerator V3 που μπορεί να συντομεύσει τους χρόνους απόκρισης για εργαλεία ανάλυσης προκειμένου να παρέχονται επιχειρησιακή πληροφόρηση και αποτελέσματα. Το Accelerator μπορεί επίσης να περιορίσει την ανάγκη για αποθήκευση δεδομένων σε μονάδες δίσκου στο mainframe κατά 95%, κάτι που μπορεί να μειώσει δραματικά το κόστος αποθήκευσης.


Η IBM παρέχει για τη δημοφιλή της λύση επεξεργασίας συναλλαγών, CICS (Customer Information Control System), τη δυνατότητα υλοποίησης, παράδοσης και λειτουργίας σε cloud προκειμένου να βοηθήσει τους πελάτες του zEnterprise να δημιουργήσουν περιβάλλοντα ιδιωτικού cloud που μπορούν να υποστηρίξουν ένα μεγάλο όγκο συναλλαγών πελατών. Με το νέο χαρτοφυλάκιο CICS 5.1, αλληλεπιδραστικές εφαρμογές, όπως συστήματα ΑΤΜ, εφαρμογές ταμείων τραπέζης και ασφαλιστικές εφαρμογές μπορούν να καταστούν διαθέσιμες στο cloud.


Το νέο IBM Security zSecure Suite V1.31.1 βελτιώνει την ευφυΐα ως προς την ασφάλεια εντοπίζοντας ασυνήθιστη δραστηριότητα πριν το σύστημα να εκτεθεί σε κίνδυνο, παρακολουθώντας απειλές με ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο και με εργαλεία ανάλυσης συμπεριφοράς του δικτύου και διαχειριζόμενο ελέγχους ασφάλειας. Η ενοποίηση με το QRadar SIEM (security information and event management – πληροφορίες ασφάλειας και διαχείριση συμβάντων) παρέχει παρακολούθηση της ασφάλειας που καλύπτει όλη την επιχείρηση.


Δικτύωση συστημάτων
Επιπλέον αυτών των αναβαθμίσεων στα συστήματα και στην αποθήκευση, η IBM ανακοίνωσε επίσης ένα ελεγκτή δικτύωσης Software Defined Networking (SDN) για το χαρτοφυλάκιό της δικτύωσης μεγάλων επιχειρήσεων. Ο νέος ελεγκτής IBM Programmable Network Controller παρέχει έξυπνο λογισμικό για το IBM RackSwitch και άλλους διακόπτες τεχνολογίας OpenFlow. Μέσω της τεχνολογίας OpenFlow, είναι δυνατή η δημιουργία εικονικών δικτύων με την επεκτασιμότητα και την ευελιξία που απαιτείται για την ανταπόκριση στις επιχειρησιακές μεταβολές σε περιβάλλοντα cloud και κινητής τηλεφωνίας.