Τo Wikimedia Foundation, το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που είναι υπεύθυνο για τη Wikipedia, φιλοδοξεί να την εξελίξει σε μία από τις πλουσιότερες ψηφιακές βιβλιοθήκες.


wikipediaΚι αυτό γιατί εδώ και περίπου δέκα ημέρες επιτρέπει στους εθελοντές της να προσθέτουν εύκολα multimedia σε κάθε λήμμα, λανσάροντας ένα καινούργιο εργαλείο (video player) το οποίο υποστηρίζει ένα από τα πιο διαδεδομένα φορμά αρχείων βίντεο που βασίζονται στην τεχνολογία HTML5. Μέχρι σήμερα, τα βίντεο στη Wikipedia ήταν εξαιρετικά περιορισμένα. Κάτι που τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή τα αποσπάσματα που μπορεί κανείς να βρει στις σελίδες όλων των εκδόσεών της μόλις που ξεπερνούν τα 15.000.


Από τεχνικής άποψης, αυτό οφειλόταν στο ότι ο προηγούμενος επίσημος video player της Wikipedia υποστήριζε ένα φορμά βίντεο που έχει μικρή απήχηση. Ουσιαστικά, όμως, ο λόγος ήταν ότι το Wikimedia Foundation ήθελε να διατηρήσει τη συγκεκριμένη λειτουργία σε πιλοτική φάση, στοχεύοντας να την επεκτείνει μόνον όταν θα ήταν εξασφαλισμένο ότι δεν θα αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα.


Στην πραγματικότητα, η προσπάθεια αυτή άρχισε τον Ιανουάριο του 2008, όταν το Ιδρυμα ξεκίνησε να συνεργάζεται γι’ αυτόν τον σκοπό με την αμερικανική εταιρεία Kaltura και την Google. Και απ’ ό,τι φαίνεται, χρειάστηκε μία πενταετία για να ολοκληρωθεί, μέχρι δηλαδή να ξεπερασθούν τα διάφορα τεχνικά εμπόδια.


Με ένα από τα πιο σημαντικά, το γεγονός ότι το Ιδρυμα θα έπρεπε να αναβαθμίσει πρώτα τις υποδομές του, για να μπορεί να αποθηκεύσει σε αυτές όλα τα βίντεο που θα «ανεβάζουν» οι εθελοντές. Εξάλλου, σε αντίθεση με ένα μπλογκ που έχει την ευχέρεια να φιλοξενεί βίντεο τα οποία βρίσκονται σε τρίτες πηγές (π.χ. στο YouTube), το Ιδρυμα ήθελε εξαρχής όσα βίντεο προστίθενται στην εγκυκλοπαίδεια να αντιγράφονται και να φυλάσσονται στη δική του αντίστοιχη υπηρεσία, τη Wikimedia Commons έτσι ώστε να είναι βέβαιο πως τα βίντεο δεν θα εξαφανισθούν ακόμη κι αν αυτές οι τρίτες ιστοσελίδες πάψουν να λειτουργούν ή εμφανίσουν βλάβη, αλλά και ότι στην προβολή τους δεν θα εμπλέκονται ιστοσελίδες που παρακολουθούν τους επισκέπτες τους για διαφημιστικούς λόγους.


Το λανσάρισμα του νέου video player, που αναπτύχθηκε από την Kaltura, δείχνει πως οι υποδομές είναι πλέον έτοιμες. Το καινούργιο εργαλείο υποστηρίζει το WebM, ένα «ανοιχτό» και αρκετά δημοφιλές φορμά βίντεο. Μάλιστα, πολλά multimedia σε αυτό το φορμά που είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων βρίσκονται στο YouTube, καθώς το WebM έχει δημιουργηθεί από την Google και επομένως θα είναι εύκολο να εντοπισθούν και να «ανέβουν» στην εγκυκλοπαίδεια.


Παράλληλα, το WebM δίνει κι άλλα πλεονεκτήματα. Ενα από τα βασικότερα είναι πως επιτρέπει την προσαρμογή του βίντεο, ανάλογα με την ταχύτητα της ιντερνετικής σύνδεσης αυτού που το παρακολουθεί, αλλά και του μεγέθους της συσκευής οθόνης του.


Το video player έχει, επίσης, χαρακτηριστικά τα οποία μεταφέρουν στον τομέα των multimedia τη λογική της συλλογικής επιμέλειας. Στην περίπτωση των βίντεο, αυτό σημαίνει ότι ένας εθελοντής θα μπορεί να συνενώσει διαφορετικά αποσπάσματα και πως σε κάθε βίντεο θα μπορεί να προσθέσει υπότιτλους ή να μεταφράσει τους ήδη υπάρχοντες σε μια διαφορετική γλώσσα, για να το παρακολουθήσουν και χρήστες από άλλες χώρες.